Μητσοτάκης: «Αυτή την αύξηση στα νυχτερινά άντεχε ο προϋπολογισμός» – Η αναφορά σε Belharra για πιο ελκυστικές Στρατιωτικές Σχολές

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραχώρησε συνέντευξη σήμερα το πρωί στο ραδιοφωνικό σταθμό «Talk Radio» και αναφέρθηκε σε ζητήματα επικαιρότητας που αφορούν τις Ένοπλες Δυνάμεις, όπως η αύξηση στα «νυχτερινά» των ενστόλων, αλλά και την ανάγκη βελτίωσης των στρατιωτικών σχολών, καθώς μειώνεται δραστικά ο αριθμός των εισακτέων.

Σε ό,τι αφορά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν γύρω από την αύξηση στα «νυχτερινά», ο Μητσοτάκης δήλωσε ότι: «Όταν τα οικονομικά θα είναι καλύτερα θα μπορούμε να περιμένουμε μεγαλύτερη αύξηση. Οποιαδήποτε κίνηση τέτοια έχει κόστος και θα προκαλέσει αντανακλαστικά σε άλλες ομάδες, το ίδιο μπορεί να ισχύει για νοσηλευτές».

Στη συνέχεια πρόσθεσε: «Εμείς από πέρσι έχουμε κάνει προσπάθεια να αυξήσουμε τις απολαβές στο δημόσιο, αυξήσαμε τα επιδόματα παιδιών τα επιδόματα θέσης. Κάναμε μια μικρή κίνηση γιατί αυτό άντεχε ο προϋπολογισμός, όταν τα οικονομικά θα είναι καλύτερα θα μπορούμε να περιμένουμε μεγαλύτερη αύξηση. Είναι ένα ακόμα βήμα κατώτερο ενδεχομένως των προσδοκιών αλλά ενδεικτικό των προθέσεων».

Ακόμα, μίλησε για το πρόβλημα που έχει προκύψει με τις στρατιωτικές σχολές, μετά τους απογοητευτικούς αριθμούς των εισακτέων από τις φετινές Πανελλαδικές εξετάσεις, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι έχει συζητήσει το εν λόγω θέμα με τον Υπουργό Άμυνας, Νίκο Δένδια, ώστε να γίνουν πιο ελκυστικές, τονίζοντας ότι «μια φρεγάτα Belharra κοστίζει 1 δισεκ. ευρώ αλλά χρειάζεται 150 ειδικά εκπαιδευμένα στελέχη».

Το μεταναστευτικό και η Τουρκία

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για το μεταναστευτικό λέγοντας πως η απόφαση της Γερμανίας, για εντατικούς ελέγχους στα χερσαία σύνορα της για είσοδο παράνομων μεταναστών, παραβιάζει την ελεύθερη διακίνηση εντός Ε.Ε., όπως προβλέπει η εν λόγω συνθήκη, αλλά και το αίτημα για επιστροφή μεταναστών στις χώρες πρώτης υποδοχής».

Έπειτα, πρόσθεσε ότι: «Η απάντηση δεν μπορεί να είναι η μονομερής κατάργηση της Σένγκεν και να πετάξουμε το μπαλάκι στις χώρες πρώτης εισόδου. Χρειαζόμαστε περισσότερα χρήματα από την Ευρώπη. Η συνεργασία με την Τουρκία είναι απαραίτητη, έχει πάρει το μήνυμα ότι η εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού δεν μπορεί να γίνει ανεκτή από την Ελλάδα και την Ευρώπη».

Τέλος, ο Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην Τουρκία και στους εξοπλισμούς των Ενόπλων Δυνάμεων, λέγοντας πως: «Η Ελλάδα οφείλει να επενδύει στις ένοπλες δυνάμεις για να καλύψει το χαμένο έδαφος να είναι σε θέση να υπερασπιστεί την κυριαρχία της και τα κυριαρχικά της δικαιώματα ανά πάσα στιγμή. Όσο πιο ισχυρή είναι αμυντικά με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση θα καθόμαστε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Ο πυρήνας του τουρκικού αναθεωρητισμού δεν έχει αλλάξει. Η χώρα δεν πρόκειται να κάνει έκπτωση από το εξοπλιστικό της πρόγραμμα. Δεν φοβόμαστε κανέναν! Το γεγονός ότι έχουμε απέναντι μας έναν γείτονα πολύ μεγαλύτερο από εμάς μας υποχρεώνει να ξοδεύουμε περισσότερα».

Φωτογραφίες Eurokinissi