Μισθοδικείο: Οι στρατιωτικοί δικαστές δεν μπορούν να έχουν τις ίδιες αποδοχές με τους τακτικούς αν δεν ψηφιστεί ο σχετικός νόμος

Το Μισθοδικείο με την υπ΄ αριθμ. 2/2024 απόφασή του έκρινε ότι δεν μπορούν να εξομοιωθούν οι αποδοχές των στρατιωτικών δικαστών με αυτές των τακτικών δικαστών, της πολιτικής, ποινικής και διοικητικής δικαιοσύνης, αν δεν ψηφιστεί ο προβλεπόμενος από το Σύνταγμα εκτελεστικός νόμος.

Ειδικότερα, στο Μισθοδικείο είχαν προσφύγει 35 δικαστές των Ενόπλων Δυνάμεων και ζητούσαν να υποχρεωθεί το Δημόσιο να τους καταβάλει τις διαφορές μεταξύ των αποδοχών που τους καταβλήθηκαν και των αποδοχών των δικαστών των πολιτικών κ.λπ. δικαστηρίων. Όλοι υποστηρίζουν ότι το Σύνταγμα επιτάσσει την μισθολογική εξομοίωση των δικαστών των Ενόπλων Δυνάμεων με τους δικαστές των πολιτικών κ.λπ. δικαστηρίων.

Αναλυτικότερα, ζητούσαν την άμεση εφαρμογή του άρθρου 6 παράγραφος 5 του Συντάγματος «από τον επόμενο της δημοσίευσης της συνταγματικής αυτής διάταξης μήνα» και παράλληλα ζητούσαν να καταβληθεί στον καθένα το ποσό των 2.000 ευρώ προς αποκατάσταση της ηθικής βλάβης που υπέστησαν, λόγω της αδράνειας του Δημοσίου να εξομοιώσει τις αποδοχές τους με αυτές των τακτικών δικαστών.

Το Μισθοδικείο απέρριψε την αγωγή των 35 δικαστών των Ενόπλων Δυνάμεων

Το Μισθοδικείο με πρόεδρο την αντιπρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας Σπυριδούλα Χρυσικοπούλου και εισηγήτρια την σύμβουλο Επικρατείας Όλγα Παπαδοπούλου, απέρριψε την αγωγή των 35 δικαστών των Ενόπλων Δυνάμεων.

Κατά την απόφαση του Μισθοδικείου, σύμφωνα με τις συνταγματικές επιταγές, επιβάλλεται η ρύθμιση με νόμο εντός ευλόγου χρόνου από την έναρξη ισχύος της αναθεωρημένης συνταγματικής διάταξης του ειδικού μισθολογικού καθεστώτος των δικαστικών λειτουργών των Ενόπλων Δυνάμεων, ώστε να προβλέπονται ανάλογες προς το λειτούργημά τους αποδοχές».

Περαιτέρω, συνεχίζει η δικαστική απόφαση, εφόσον στο Σύνταγμα δεν καθορίζεται ειδικώς ο χρόνος εντός του οποίου ο νομοθέτης υποχρεούται να εκδώσει τον εκτελεστό της νέας συνταγματικής διάταξης νόμο, ρυθμίζοντας τη βαθμολογική αντιστοιχία των δικαστικών λειτουργών του δικαστικού σώματος των Ενόπλων Δυνάμεων, με τους λοιπούς δικαστικούς λειτουργούς και το μισθολογικό καθεστώς τους, η πάροδος διετίας από την έναρξη ισχύος της αναθεωρημένης διάταξης, δεν επιβάλλει την καταβολή στους εν λόγω δικαστικούς λειτουργούς των αποδοχών που προβλέπονται για τους δικαστικούς λειτουργούς των τακτικών δικαστηρίων, ούτε με άμεση εφαρμογή της αναθεωρημένης διάταξης, ούτε δυνάμει του άρθρου 105 εισαγωγικού νόμου του Αστικού Κώδικα.

Στην απόφαση του Μισθοδικείου αναφέρεται ότι το υπουργείο Εθνικής Άμυνας έχει αποστείλει τον Οκτώβριο του 2022 σχετικό έγγραφο στο δικαστήριο που βεβαιώνει ότι ήδη έχει ξεκινήσει η διαδικασία για την ψήφιση του προβλεπόμενου νέου εκτελεστικού της συνταγματικής διάταξης νόμου.

Τέλος, αναφέρεται στην δικαστική απόφαση ότι «είναι επιβεβλημένη η τάχιστη, χωρίς άλλη καθυστέρηση, ολοκλήρωση των ενεργειών με την ψήφιση του σχετικού νόμου».

Να σημειωθεί ότι εκτελεστικοί νόμοι είναι αυτοί που η έκδοση τους προβλέπεται από συνταγματικές διατάξεις.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία αρχείου