Mirage 2000-5: Με γαλλικό «κλειδί» μπορεί να ξεκλειδώσει η πώληση των ελληνικών μαχητικών αεροσκαφών

*Του Κώστα Σαρικά

Μόνο εύκολο δεν είναι, όπως όλα δείχνουν, να βρεθεί αγοραστής τα επόμενα χρόνια για τα 24 μαχητικά αεροσκάφη τύπου Mirage 2000-5 στο πλαίσιο εκσυγχρονισμού του ελληνικού αεροπορικού στόλου, καθώς οι πρώτες διερευνητικές προσεγγίσεις κρατών, τα οποία ήδη διαθέτουν ίδιου τύπου αεροσκάφη, δείχνουν ότι πλέον προσανατολίζονται στην αγορά Rafale.

Ως εκ τούτου, υπάρχει μικρότερο ενδιαφέρον, από τις χώρες αυτές, για να αποκτήσουν παλαιότερα μεταχειρισμένα αεροσκάφη, τα οποία υστερούν σε δικτυοκεντρικές δυνατότητες αφού δεν διαθέτουν σύστημα μεταφοράς δεδομένων Link 16 ή κάτι αντίστοιχο, ενώ την ίδια στιγμή ο εκσυγχρονισμός τους ήδη φαίνεται ότι έχει κριθεί ασύμφορος από την Πολεμική Αεροπορία, η οποία διερεύνησε και αυτό το ενδεχόμενο.

Μπορεί η Ινδία να δείχνει ως η χώρα που συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες να διαπραγματευτεί το ενδεχόμενο αγοράς των ελληνικών Mirage 2000-5, ωστόσο έως τώρα το ενδιαφέρον της  παραμένει θεωρητικό καθώς και οι Ινδοί δείχνουν να επικεντρώνονται στην απόκτηση καινούργιων Rafale και όχι μεταχειρισμένων Mirage. Η ινδική Πολεμική Αεροπορία διαθέτει στο οπλοστάσιο της 44 μαχητικά τύπου Mirage 2000 ενώ έχει ήδη αγοράσει από τη Γαλλία 36 μαχητικά τύπου Rafale και ενδιαφέρεται να αυξήσει τον αριθμό τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Onalert.gr, το ζήτημα αυτό τέθηκε κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Α/ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Δημητρίου Χούπη στην Ινδία, με τους Ινδούς να δείχνουν μεν ενδιαφέρον αλλά να ξεκαθαρίζουν ότι προτεραιότητα τους είναι πλέον τα Rafale. Ωστόσο, οι άριστες σχέσεις της Αθήνας με το Νέο Δελχί, όπως επισφραγίστηκαν και κατά την επίσκεψη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη χώρα τον περασμένο Φεβρουάριο, αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο διαπραγματεύσεων.

Σε κάθε περίπτωση, «κλειδί» στην πώληση των ελληνικών Mirage φαίνεται να είναι οι Γάλλοι, οι οποίοι θέλουν και αυτοί τα επόμενα χρόνια να αντικαταστήσουν σταδιακά τον δικό τους στόλο Mirage από Rafale. Η γαλλική Πολεμική Αεροπορία διαθέτει στη «φαρέτρα» της 65 αεροσκάφη τύπου Mirage 2000D σε ρόλο τακτικού βομβαρδιστικού και ακόμη 26 αεροσκάφη πολλαπλών ρόλων και αποστολών τύπου Mirage 2000-5F, τα οποία μαζί με τα 100 αεροσκάφη τύπου Rafale αποτελούν τον στόλο μαχητικών της γαλλικής αεροπορίας.

Ο σχεδιασμός των Γάλλων προβλέπει τον διπλασιασμό του αριθμού των Rafale με ταυτόχρονη πώληση των Mirage και στο πλαίσιο αυτό, φαίνεται απόλυτα ρεαλιστικό και υλοποιήσιμο το ενδεχόμενο, για την Ελλάδα, ώστε τα 24 Mirage 2000-5 να περιληφθούν στο συνολικό «πακέτο» των υπό πώληση γαλλικών μαχητικών με ταυτόχρονη απόκτηση από τη Γαλλία καινούργιων Rafale.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι Γάλλοι έχουν την ικανότητα να διαπραγματευτούν και να εξασφαλίσουν πιο εύκολα αγοραστή στην πώληση τόσο των ελληνικών όσο και των γαλλικών Μirage, διότι διαθέτουν την τεχνογνωσία καθώς επίσης μεγάλο αριθμό ανταλλακτικών, εξομοιωτές και ό,τι άλλο απαιτείται για την υποστήριξη των αεροσκαφών τα επόμενα χρόνια, αφού εντός της επόμενης δεκαετίας αναμένεται να σταματήσει και η ροή καινούργιων ανταλλακτικών για τα Mirage.

Βέβαια, για την ελληνική Πολεμική Αεροπορία η πώληση των Mirage 2000-5 θα πρέπει να συνδυαστεί από άμεση αντικατάσταση τους με αριθμό Rafale ώστε η 114 Πτέρυγα Μάχης στην Τανάγρα να εξακολουθήσει να διαθέτει δύο Μοίρες μαχητικών. Μπορεί οι δημοσιονομικές δυνατότητες να είναι περιορισμένες, όμως τα Mirage για την Πολεμική μας Αεροπορία αποτελούν πολλαπλασιαστές ισχύος.

Με άλλα λόγια, δεν αρκούν ακόμη 6 καινούργια Rafale για να αντικαταστήσουν 24 Mirage 2000-5, με την Πολεμική Αεροπορία να ζητά πολύ περισσότερα, διότι ήδη οι διαθεσιμότητες των μαχητικών της 331 Πολεμικής Μοίρας «ΘΗΣΕΑΣ» έχουν αυξηθεί κατακόρυφα, έπειτα από την πρόσφατη συμφωνία υποστήριξης με ανταλλακτικά. Προφανώς, το προηγούμενο των παλαιότερων Mirage 2000, τα οποία δεν περιελήφθησαν στη συμφωνία αγοράς των καινούργιων Rafale, αποτελεί παράδειγμα προς αποφυγή.