Μικρές, άγνωστες «ιστορίες ανδρείας» του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, αφηγείται η ομότιλη έκθεση, που εγκαινιάζεται στις 10 Φεβρουαρίου, στο Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού.
Το σκηνικό της έκθεσης στήνεται στο κουφάρι ενός πλοίου, όπου παρουσιάζονται για πρώτη φορά επιλεγμένα πολύτιμα αντικείμενα μαζί με φωτογραφικό υλικό, ηχητικά και οπτικά ντοκουμέντα, διατρέχοντας την ιστορία του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού έτσι όπως αυτή εξελίσσεται από τα χρόνια της Επανάστασης του 1821 έως τις μέρες μας.
Η είσοδος της έκθεσης είναι από την πρύμνη του πλοίου. Τα εκθέματα αφηγούνται ιστορίες ανδρών, είτε αυτοί είναι απλοί ναύτες, είτε αξιωματικοί, είτε γνωστοί καπετάνιοι. Οι επισκέπτες καλούνται σε ένα ταξίδι στον χρόνο με πλοηγό και συνοδοιπόρους όλους τους ανθρώπους που έγραψαν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο ιστορία.
«Από τους τραυματισμένους ναύτες του Αβέρωφ που αρνήθηκαν να εγκαταλείψουν το πλοίο τους, έως τον ναύαρχο Κουντουριώτη που απέφυγε την παγίδα των εχθρών και παράκουσε την εντολή της κυβέρνησης για καταδίωξη του τούρκικου σκάφους «Χαμηδιέ», οι επισκέπτες θα γίνουν μάρτυρες μιας συλλογής προσωπικών ιστοριών, ιστοριών ανδρείας, θάρρους και αυταπάρνησης» λένε οι διοργανωτές της έκθεσης την οποία επιμελείται η μουσειολόγος Νάσια Χουρμουζιάδη.
Τα έκθέματα και η χρήση τεχνολογίας που εφαρμόζεται στην έκθεση βάζει επίσης το κοινό στη διαδικασία να αναρωτηθεί ποια είναι η πρώτη ύλη της γενναιότητας, του ηρωισμού και της ανδρείας και να προσπαθήσει να την αναζητήσει όχι μόνο στο χτες, αλλά και στο σήμερα, όχι μόνο στους «μεγάλους ατρόμητους άνδρες» αλλά και στον καθένα από μας, ανεξάρτητα από φύλο, εθνικότητα, θρησκεία και ηλικία.