Πολλά στελέχη του στρατού σπεύδουν να κάνουν μεταπτυχιακά πιστεύοντας ότι αυτά θα παίξουν σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη της καριέρας τους. Είτε από ελλειπή ενημέρωση, είτε από …υπερβολική αισιοδοξία ότι κάτι θ΄ αλλάξει σ΄ αυτή την χώρα πληρώνουν τα μεταπτυχιακά τους που το κόστος τους κυμαίνεται από 2500 ως και 7000 ευρώ και μετά διαπιστώνουν ότι τα χρήματα τουλάχιστον πήγαν χαμένα. Οι γνώσεις πάλι όχι ,αλλά δεν μετατρέπονται σε κάτι χειροπιαστό ,ούτε στην καριέρα τους,ούτε στην τσέπη τους.
Τι συμβαίνει ,σύμφωνα με όσα λένε αξιωματικοί του στρατού που αντιμετώπισαν το πρόβλημα τα μεταπτυχιακά δεν λαμβάνονται υπ΄ όψιν για την μοριοδότησή τους για μεταθέσεις εσωτερικού και εξωτερικού . Κι αυτό γιατί όπως λένε το ΓΕΣ είναι προσκολλημένο στην Πάγια Διαταγή που δεν αναγνωρίζει μεταπτυχιακά όπως: Δημοσιογραφία, Βιολογία, τεχνικές ειδικότητες και πολλές άλλες ειδικότητες αλλά μόνο ότι προβλέπει ο Ν.3883/10 καθώς έτσι επηρεάζεται η υπηρεσιακή εξέλιξη του κάθε στελέχους και η αντίστοιχη αξιοποίηση του από την υπηρεσία.
Ρωτούν λοιπόν:
“Πως είναι δυνατόν να έχεις πληρώσει 7000 ευρώ να κάνεις ένα μεταπτυχιακό που αναγνωρίζεται στην Ελλάδα και στην Ευρωπαϊκή Ένωση και από τον ΔΟΑ/ΤΑΠ και να μην το αναγνωρίζει το ΓΕΣ γιατί έχει μια συγκεκριμένη άποψη περί Παγίων Διαταγών. Μια Πάγια Διαταγή αλλάζει- τροποποιείται δηλαδή. Γιατί δεν λαμβάνεται υπόψιν και η κτήση του πτυχίου; Όχι μέσω της υπηρεσίας γιατί εάν είναι μέσω της υπηρεσίας στις πολλές των περιπτώσεων τα μεταπτυχιακά είναι και δωρεάν και παίρνουν και εκπαιδευτική άδεια 2 και παραπάνω χρόνων.
Γιατί αυτοί που αφιέρωσαν χρόνο και χρήμα και δεν πήραν εκπαιδευτική άδεια (γιατί αυτοί που κάνουν μεταπτυχιακό με άδεια της υπηρεσίας πληρώνονται κανονικά από την υπηρεσία και είναι και εκτός υπηρεσίας) και αυτοί που προσπάθησαν και διάβασαν ενώ είναι στον Έβρο και στα Νησιά και στις παραμεθόριες περιοχές να ταλαιπωρούνται και να μην μοριοδοτούνται;
Τι προτείνουν:
Όλα τα μεταπτυχιακά και προπτυχιακά να μοριοδοτούνται εφόσον είναι αναγνωρισμένα στην Ελλάδα και στην Ευρωπαϊκή ένωση
Να αναγνωρίζονται οι επαγγελματικοί τίτλοι Σπουδών.
Να μοριοδοτηθούν κανονικά και να μην μην υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά.