«ΜΕΔΟΥΣΑ-13»: Ολοκληρώθηκε η πολυεθνική διακλαδική άσκηση – Δείτε εντυπωσιακές εικόνες

To Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2024 ολοκληρώθηκε η πολυεθνική διακλαδική Τακτική Άσκηση Μετά Στρατευμάτων (ΤΑΜΣ) «ΜΕΔΟΥΣΑ-13», μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου και με τη συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας, του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας και της Γαλλίας.

Η ΤΑΜΣ «ΜΕΔΟΥΣΑ-13» η οποία ξεκίνησε την Κυριακή 12 Οκτωβρίου 2024, (λαμβάνει χώρα από το 2015) διεξήχθη στην ευρύτερη περιοχή της Κρήτης και πλέον των παραπάνω χωρών συμμετείχαν με παρατηρητές τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Ινδία, η Ιορδανία, η Ιταλία, το Μπαχρέιν, το Μαρόκο, η Μοζαμβίκη και η Ρουάντα.

Σκοπός της άσκησης είναι η ενίσχυση της συνεργασίας και διαλειτουργικότητας των Ενόπλων Δυνάμεων των συμμετεχουσών xωρών, καθώς και η διεξαγωγή επιχειρησιακής εκπαίδευσης σε διακλαδικό επίπεδο. Συναφώς, εντός του πεδίου διεξαγωγής της «ΜΕΔΟΥΣΑ 13» συνεξετάστηκαν η άσκηση «AEGEUS MENA III» υπό τον συντονισμό του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας (ΓΕΑ) και η άσκηση «HERCULES ΙΙΙ», υπό τον συντονισμό της Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων (ΔΕΠ) του ΓΕΕΘΑ.

Τα σενάρια της άσκησης

Το Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2024 πραγματοποιήθηκε και η Ημέρα Διακεκριμένων Επισκεπτών (ΗΔΕ, Distinguished Visitors Day – DV DAY), στην περιοχή του Μάλεμε Χανίων, στο πλαίσιο της οποίας εκτελέστηκαν σύνθετα αντικείμενα επιχειρησιακής φύσης με τη συμμετοχή προσωπικού και μέσων των 3 Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων και της ΔΕΠ, όπως παρακάτω:

Την ΗΔΕ παρακολούθησαν επί της φρεγάτας «ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΗΣ»:

– Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Δημήτριος Χούπης με τον ομόλογό του Chief of Staff of the Egyptian Armed Forces Lieutenant General Ahmed Fathi Ibrahim Khalifa.

– O Διοικητής των Γαλλικών Ναυτικών Δυνάμεων Μεσογείου και Μαύρης Θάλασσας (CECMED) Vice Admiral Christophe Lucas, ως εκπρόσωπος του Α/ΓΕΕΔ της Γαλλίας.

– O Αρχηγός Δυτικού Στόλου του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας Rear Admiral Mansour Alijuaid, ως εκπρόσωπος του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων (Α/ΓΕΕΔ) της Σαουδικής Αραβίας.

– Ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς (ΓΕΕΦ) Αντιστράτηγος Γεώργιος Τσιτσικώστας.

– Ο Πρέσβης της Αιγύπτου στην Ελλάδα κ. Omar Amer Youssef.

– Ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Γεώργιος Κωστίδης, ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Δημήτριος – Ελευθέριος Κατάρας ΠΝ, ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Δημοσθένης Γρηγοριάδης.

 

– Ο Αρχηγός Στόλου Πολυχρόνης Κουλούρης ΠΝ και ο Διοικητής της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) Αντιστράτηγος Προκόπιος Μαυραγάνης.

– Ανώτατοι και Ανώτεροι Αξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων των συμμετεχουσών χωρών, καθώς και Ακόλουθοι Αμύνης.

Δείτε εντυπωσιακά πλάνα από την «ΜΕΔΟΥΣΑ-13»:

Φωτογραφίες από ΓΕΕΘΑ