Με “δεξιά” και “αριστερά” η θέση των στρατιωτικών παραμένει η ίδια. Στη γωνία! Είτε “δεξιά” είτε στα …χαρτιά “αριστερά” οι κυβερνήσεις εκμεταλλεύονται στο έπακρο την “ομηρεία” στην οποία έχουν καταδικάσει τους στρατιωτικούς και τελευταία έχουν βρει και πολλούς συμπαραστάτες για να διαλύσουν το “χακί μέτωπο” που είχε δημιουργηθεί κυρίως από το 2012 και μετά.
Γιατί οι αστυνομικοί πάντα κάτι πετυχαίνουν στην διαπραγμάτευσή τους και οι στρατιωτικοί πάντα τρέχουν και δεν φτάνουν;
Ας μην ψάχνουμε τις αιτίες μόνο στους πολιτικούς και στους υπουργούς. Οι μεν αστυνομικοί είναι μια γροθιά, οι δε στρατιωτικοί έχουν να αντιμετωπίσουν εκτός από τις “δειξιές” και “αριστερές” κυβερνήσεις και το “εσωτερικό” τους μέτωπο!
Ας μην γελιόμαστε και ας μην γελιούνται. Η εικόνα που παρουσιάζει τους τελευταίους μήνες το “στρατιωτικό κίνημα” είναι τουλάχιστον προβληματική. Από την μία η πλειοψηφία των Ενώσεων Στρατιωτικών υπό την ΠΟΕΣ και από την άλλη μειοψηφία ενώσεων να έχει δική της “γραμμή” και απόψεις. Από την μία η ΠΟΕΣ να προσπαθεί πρώτα απ΄ όλα να αποκτήσει και τυπικά -νομθετημένα- την θέση της ως ισότιμος συνομιλητής και από την άλλη η η ηγεσία της να δέχεται πυρά αμφισβήτησης.
Είναι πρόβλημα το πρόσωπο Τσουκαράκης; Είναι τα όσα κάνει; Είναι πρόβλημα μήπως …η απόφαση του ΣτΕ ; Και τέλος πάντων στο ερώτημα που επίμονα αρνούνται να απαντήσουν οι αμφισβητίες είναι ένα,απλό και εύκολο στην απάντηση: αν θεωρούν ότι ένα από τα προβλήματά τους είναι ο πρόεδρος της ΠΟΕΣ γιατί δεν τον αμφισβητούν ενεργοποιώντας όλες τις θεσμικές διαδικασίες που υπάρχουν για να τελειώνουμε; Δεν θέλουν; Δεν μπορούν; Ή δεν είναι τελικά αυτός ο στόχος;
Την ίδια ώρα άλλες ενώσεις και σύνδεσμοι εμφανίζονται αλλά αντί να ασχοληθούν με τα προβλήματα των στρατιωτικών κουνάνε το δάχτυλο σ΄ οποιον διατυπώσει ερωτήματα για την ανάγκη ύπαρξής τους.
Όλα αυτά ςξυπηρετούν μόνο την “πρώτη φορά αριστερά” κυβέρνηση που έχει όμως “δεξιό” ΥΕΘΑ. Κανέναν άλλον. Ήδη μαθαίνουμε ο Καμμένος, επικαλούμενος τα “φάουλ” που έχουν κάνει ενώσεις , με παρεμβάσεις και σχόλια που σαφώς ξεπερνούν τα όρια, εμφανίζεται επιφυλακτικός για την νομοθέτηση περί Ενώσεων! Ποιος θα κερδίσει απ΄ αυτή την εξέλιξη;
Ο ΥΦΕΘΑ Νίκος Τόσκας μετά από τόσα χρόνια στο στράτευμα ,μερικούς μήνες διευθυντικής θητείας στο γραφείο του Πάνου Μπεγλίτη και επί επτά μήνες ΥΦΕΘΑ δεν έχει ακόμη κατασταλάξει για το τι πρέπει να γίνει με τις Ενώσεις Στρατιωτικών.
Μόνο ο ΑΝΥΕΘΑ Δημήτρης Βίτσας εμφανίζεται θετικός στην νομοθέτηση.
Όπως και να ΄χει αυτοί που τελικά θα χάσουν θα είναι οι στρατιωτικοί. Και δεν έχουν πια και πολλά για να χαθούν.
Ας σοβαρευτούν λοιπόν όλες οι πλευρές ,ας προσπαθήσουν να τα βρουν και να δημιουργήσουν ένα δυνατό μέτωπο από το οποίο θα ακούγεται μία φωνή.
Αν υπάρχει καλή πρόθεση δεν είναι δύσκολο να γίνει.