Διεθνές Συνέδριο στη ΣΣΕ με τίτλο «Εφαρμογές Μαθηματικών και Πληροφορικής στη Στρατιωτική Επιστήμη» έγινε
στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων.
Το Συνέδριο αυτό αποτελεί συνέχεια επιτυχημένου Συνεδρίου με τον ίδιο τίτλο που είχε διεξαχθεί τον Απρίλιο του 2011 και του οποίου επιλεγμένες εργασίες είχαν δημοσιευθεί σε ειδικό τόμο επιστημονικής σειράς του κορυφαίου εκδοτικού οίκου Springer στις Η.Π.Α.
Την έναρξη του Συνεδρίου κήρυξε ο Διοικητής της Σχολής Υπτγος κ. Κωνσταντίνος Βελεγράκης και στη συνέχεια ο Κοσμήτορας της Σχολής Καθηγητής κ. Ανδρέας Δημητρίου απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό τονίζοντας τη μεγάλη σημασία που αποδίδεται σε τόσο υψηλού επιπέδου επιστημονικές συναντήσεις, καθώς έχουν τελικό αντικειμενικό σκοπό την ανάπτυξη του πιο σημαντικού πολλαπλασιαστή ισχύος, των ίδιων των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων.
Ακολούθως, το λόγο έλαβε ο Πρόεδρος και διοργανωτής του Συνεδρίου Καθηγητής της Σχολής κ. Νικόλαος Ιω. Δάρας ο οποίος αναφέρθηκε στις διαχρονικά επίκαιρες εφαρμογές των μαθηματικών και της πληροφορικής, δύο θεμέλιους λίθους της σύγχρονης στρατιωτικής επιστήμης και του σημερινού θεάτρου επιχειρήσεων όπου η ψηφιακή παρουσία των στρατιωτικών μέσων θεωρείται κάτι περισσότερο από επιβεβλημένη.
Πριν από την έναρξη των παράλληλων Συνεδριών, δόθηκε εναρκτήρια ομιλία από τον σπουδαίο Καθηγητή Μαθηματικών του Πανεπιστημίου του Γκέτινγκεν της Γερμανίας Πρέντα Μιχαϊλέσκου , ο οποίος τιμήθηκε από το Διοικητή της Σχολής για την τεράστια προσφορά του στα Μαθηματικά, και ιδιαιτέρως σε θέματα Ασφάλειας Πληροφοριών που καλύπτουν βασικά θέματα ενδιαφέροντος των Ενόπλων Δυνάμεων.
Κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου, την παρουσίαση των εργασιών ανέλαβαν καθηγητές Πολυτεχνείων και Πανεπιστημίων διεθνούς κύρους του εσωτερικού και του εξωτερικού, καθώς και πολλοί Αξιωματικοί του Στρατού, του Ναυτικού και της Αεροπορίας.
Τα θέματα που αναπτύχθηκαν κατά τη διάρκεια της επιστημονικής αυτής συνάντησης αναφέρθηκαν στις ακόλουθες γενικές επιστημονικές περιοχές: Επιχειρησιακή Έρευνα /Οργάνωση Επιχειρησιακής Ανάλυσης, Μοντέλα Μαχών και Προσομοίωση Επιχειρήσεων, Συστήματα Διοίκησης και Ελέγχου, Στρατιωτική Εφοδιαστική Αλυσίδα, Ανθρωπιστική Εφοδιαστική Αλυσίδα Αρωγής, Χαρτοφυλάκιο Εθνικής Άμυνας, Θεωρία Παιγνίων/Στρατηγικές Κατανομής των Πυρών και Κάλυψη Στόχου, Επιστημονικοί Υπολογισμοί και Εφαρμογές, Βλητική/ Σύγχρονα Οπλικά Συστήματα, Ακτινοβολία Laser/Όπλα Κατευθυνόμενης Ενέργειας, Γεωγραφία των Σύγχρονων Οπλικών Τεχνολογιών, Κρυπτολογία και Υπολογιστική Θεωρία Αριθμών, Κυβερνοπόλεμος/Ασφάλεια, Στατιστική Μοντελοποίηση και Εφαρμογές, Συστήματα Επιτήρησης και Ανάλυση Χώρου, Ψηφιακή Επεξεργασία Σήματος/Αναγνώριση Προτύπου, Ρομποτική, Αυτόματος Έλεγχος και Έξυπνα Συστήματα, Δορυφορικές Επικοινωνίες και Τηλεπισκόπηση, Σύγχρονες Εφαρμογές Συστημάτων Radar, Μη Επανδρωμένα Οχήματα, Πολλαπλασιαστικοί Παράγοντες Ισχύος.
Το Συνέδριο παρακολούθησαν μαζί με τους Ευέλπιδες, πολλά μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας εσωτερικού και εξωτερικού από διάφορα Πολυτεχνεία, Πανεπιστήμια και ΑΣΕΙ, στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας, πολλοί φοιτητές Πανεπιστημίων και σπουδαστές Παραγωγικών Σχολών.
Επιλεγμένες εργασίες του Συνεδρίου θα δημοσιευθούν στη σειρά SOIA (Springer Optimization and Its Applications) του εκδοτικού οίκου Springer στις Η.Π.Α. και σε ειδικές εκδόσεις των έγκριτων διεθνών περιοδικών Journal of Computations and Modelling και Journal of Applied Mathematics and Bioinformatics στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Η καινοτόμος αυτή πρωτοβουλία συνέδραμε την αέναη προσπάθεια των Ενόπλων Δυνάμεών μας να εκμεταλλευθούν τη σύγχρονη τεχνολογία ως πολλαπλασιαστή της ισχύος τους και προβάλλει διεθνώς το έργο και το μοναδικό χαρακτήρα της Σχολής διατηρώντας την μέσα στα 10 καλύτερα ιδρύματα στρατιωτικής εκπαίδευσης σε όλο τον κόσμο .