Το ΓΕΣ μετά από το δημοσίευμα του Onalert για το πόρισμα σχετικά με τον θάνατο του πεζοναύτη μετά από την ανατροπή M – 113 που οδηγούσε ,υποστήριξε ότι έχει εκδόσει πόρισμα το οποίο κι έχει κοινοποιήσει στους συγγενείς του νεκρού.
Δύο βουλευτές της ΔΗΜΑΡ όμως φέρνουν το θέμα στη Βουλή . Η Μαρία Γιαννακάκη και ο Νίκος Τσούκαλης ρωτούν το ΥΠΕΘΑ:
Την Τετάρτη 5 Ιουνίου 2013, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του Εκπροσώπου Τύπου του ΓΕΣ και κατά τη διάρκεια διενέργειας ΤΑΜΣ, στην οποία συμμετείχε και το 575 ΤΠ/Ν, ανετράπη ΤΟΜΠ Μ113, με αποτέλεσμα τον γνωστό τραγικό θάνατο ενός Στρτη (Π/Ν) και τον τραυματισμό ενός ακόμη.
Άμεσα διατάχθηκε από την πλευρά του ΓΕΣ ΕΔΕ και Προανάκριση, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στους σχετικούς ΣΚ, Δγές και νομοθεσία, ενώ ο ίδιος ο τότε ΥΠΕΘΑ κος Παναγιωτόπουλος είχε δηλώσει το παρακάτω: «Λόγω της σοβαρότητας του τραγικού συμβάντος που έγινε τις πρώτες πρωινές ώρες στην περιοχή του Ωρωπού, και στοίχισε τη ζωή σε ένα στρατιώτη-πεζοναύτη, εντέλλονται όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΓΕΕΘΑ και του ΓΕΣ όπως φέρουν σε πέρας το ταχύτερο δυνατό το έργο τους για τα αίτια του δυστυχήματος και να ολοκληρώσουν και παραδώσουν το σχετικό πόρισμα μέσα στα επόμενα 24ωρα».
Επτά μήνες μετά το τραγικό –αλλά όχι και μοναδικό- συμβάν, η αρμόδια υπηρεσία του ΓΕΣ δεν έχει προβεί σε ουδεμία ανακοίνωση, όσον αφορά στα αίτια του δυστυχήματος και στα αποτελέσματα – διδάγματα της Τελικής Αναφοράς Διερεύνησης, αφού κατά πάγια πρακτική του ΓΕΣ δε δημοσιοποιούνται πορίσματα που αφορούν σε πειθαρχικές – ποινικές ευθύνες, με αποτέλεσμα αφενός να μη γνωρίζει κανείς εκτός των αρμόδιων υπηρεσιών, εάν έχουν ολοκληρωθεί ΕΔΕ και Προανάκριση, και αφετέρου, εάν αυτές έχουν καταλήξει, ποιό είναι το πόρισμα αυτών.
Επίσης κατά πάγια πρακτική, τα υπόψη πορίσματα διαβαθμίζονται ως «απόρρητα», οδηγώντας έτσι στην ανεξέλεγκτη διάδοση φημολογιών από τρίτους στα ΜΜΕ, αναφορικά με τις ευθύνες που προκύπτουν για ένα τόσο τραγικό γεγονός, χωρίς όμως καμία επίσημη διάψευση, και φυσικά επιτείνουν το άγχος και το αίσθημα ανασφάλειας στους υπηρετούντες και μελλοντικούς κληρωτούς οπλίτες και τις οικογένειές τους, που αναμφισβήτητα δικαιούνται τουλάχιστον να γνωρίζουν τα προβλήματα στις συνθήκες ασφαλείας του περιβάλλοντος, στο οποίο εξαναγκάζονται να υπηρετήσουν, από τη στιγμή που η στρατιωτική θητεία είναι υποχρεωτική στη χώρα μας, η μη εκπλήρωσή της διώκεται και ο θεσμός της εναλλακτικής θητείας πρακτικά υπονομεύεται σε κάθε έκφανσή του.
Κατόπιν τούτων,
Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός
1. Έχει καταλήξει η αρμόδια Επιτροπή σε πόρισμα, αναφορικά με τα αίτια θανάτου του Στρτη, κι αν ναι, προκύπτουν πειθαρχικές ή/και ποινικές ευθύνες;
1. Σε ποιες δραστικές ενέργειες προτίθεται να προβεί, εκτός της πρακτικής βελτίωσης κάθε φορά του ΣΥΑ, ώστε να εκλείψουν τα φαινόμενα θανάτων κληρωτών και στελεχών των ΕΔ, λόγω ακατάλληλων συνθηκών – ανεπαρκούς εκπαίδευσης, κατά τη διάρκεια της υποχρεωτικής θητείας-υπηρεσίας τους;
Διαβάστε ακόμη:
ΓΙΑΤΙ; Τα ερωτήματα για την τραγωδία με το Μ 113 – Το ξέσπασμα των γονιών του