Αφορούν σε στρατιωτικούς που τοποθετούνται σε θέσεις εξωτερικού και είναι πραγματικά εντυπωσιακά.
Διαβάστε τι γράφει:
Πλούσιοι και Φτωχοί Στρατιωτικοί
Μήπως το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας πρέπει να εξοικονομήσει πόρους από την περικοπή των σκανδαλωδών αποδοχών των στρατιωτικών που υπηρετούν στο εξωτερικό και γελούν σε βάρος των άσχημα δοκιμαζόμενων από το Μεσοπρόθεσμο συναδέλφων τους; Ιδού για ποιο λόγο.
Στο στρατιωτικό προσωπικό του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας που μετατίθεται στο εξωτερικό (ΑΚΑΜ, θέσεις ΝΑΤΟ, κλπ) καταβάλλονται τα εξής:
Α. Eπίδομα αλλοδαπής σε ποσοστό επί του επιδόματος αλλοδαπής του Έλληνα πρέσβη στην χώρα μετάβασης που φτάνει μέχρι και το 95% σε κάποιες περιπτώσεις.
Β. Επίδομα στέγης ίσο με το 10-30% του επιδόματος του Πρέσβη της εκάστοτε χώρας.
Γ. Επίδομα τέκνων ίσο με τα ακόλουθα ποσοστά επί του επιδόματος του Πρέσβη της εκάστοτε χώρας :
- 8% για κάθε τέκνο ηλικίας μέχρι 6 ετών
- 12% για κάθε τέκνο ηλικίας από 7 μέχρι 12 ετών
- 16% για κάθε τέκνο ηλικίας από 13 μέχρι 18 ετών ή 24 ετών εφόσον αποδεδειγμένα φοιτά σε Ανώτερα ή Ανώτατα εκπαιδευτικά Ιδρύματα.
Δ. Τα έξοδα μετακίνησης των ιδίων και των μελών της οικογένειας τους.
Ε. Οι δαπάνες μεταφοράς της οικοσκευής τους. Συνήθως ένα στέλεχος μπορεί να δικαιολογήσει ένα ποσό που κυμαίνεται από 15.000 μέχρι 25.000 Ευρώ για μεταφορά της οικοσκευής από το εσωτερικό στο εξωτερικό και το ίδιο ποσό για την επιστροφή του ανάλογα με το βαθμό, την οικογενειακή κατάσταση και τα όγκο της οικοσκευής (κυβικά μέτρα). Στην πράξη η πλειονότητα των στελεχών μεταφέρει λίγα κυβικά μέτρα (αξίας πχ 3.000 Ευρώ) αλλά δηλώνει το μέγιστο επιτρεπόμενο όριο με αποτέλεσμα η μεταφορική εταιρεία να παίρνει όλο το υπόλοιπο ποσό (12.000-22.000) και να αναπτύσσεται μία σχέση συναλλαγής με τα στελέχη που προσπαθούν να κερδίσουν όσα μπορούν περισσότερα. Όλα αυτά γίνονται από στελέχη που αμείβονται πλουσιοπάροχα στο εξωτερικό (6.000-7.000 Ευρώ) και συνεχίζουν να εισπράτουν τον μισθό εσωτερικού (2.000 Ευρώ).
Είναι αρκετές βέβαια και οι περιπτώσεις (ιδίως όσων μετατίθενται στις ΗΠΑ) που αποθηκεύουν την οικοσκευή τους στις αποθήκες των μεταφορικών εταιρειών και εισπράττουν κανονικά τις δαπάνες μεταφοράς τους. Μια έρευνα στις αποθήκες και ένας έλεγχος των παραστατικών των τελωνείων ίσως να είναι αποδοτικός.
ΣΤ. Τα έξοδα πρώτης εγκατάστασης, τα οποία αντιστοιχούν σε ένα μηνιαίο επίδομα υπηρεσίας στην αλλοδαπή. Τα συγκεκριμένα ποσά (4500-5500 Ευρώ) χορηγούνται πλουσιοπάροχα από το ΥΠΕΘΑ και όταν κάποιος πηγαίνει προς το εξωτερικό αλλά και όταν επιστρέφει στην Ελλάδα. Με τα ποσά αυτά κάποιος μπορεί να αγοράσει μία φτηνή οικοσκευή και όταν φεύγει και όταν έρχεται στην Ελλάδα.
Ζ. Ολόκληρο τον μισθό εσωτερικού. Το πλούσιο ελληνικό κράτος αφού εξάντλησε όλους τους τρόπους φορολόγησης και περικοπής μισθών στους στρατιωτικούς που υπηρετούν στην Ελλάδα, συνεχίζει να καταβάλλει τον μισθό και στους πλουσιοπάροχα αμειβόμενους ξενιτεμένους αξιωματικούς.
Η. Επίσης ενώ μέχρι το 2010 φορολογούνταν το 15% των αποδοχών των υπηρετούντων στο εξωτερικό, σήμερα φορολογείται μόνο το 50% του επιδόματος αλλοδαπής με ποσοστό 20%, ενώ το υπόλοιπο 50% καθώς και οι υπόλοιπες προσαυξήσεις (Επίδομα στέγης και Επίδομα τέκνων) παραμένουν αφορολόγητα. Το αποτέλεσμα είναι ότι σήμερα η συγκεκριμένη κατηγορία στρατιωτικών είναι η μόνη που όχι μόνο δεν επιβαρύνθηκε από τον φορολογικό ορυμαγδό αλλά ευτύχησε να έχει και δραστική μείωση της φορολογίας της.
Μετά από τα παραπάνω και εκτός από τις εφάπαξ καταβολές των εξόδων μετακίνησης των ιδίων και των μελών της οικογένειας τους, των δαπανών μεταφοράς της οικοσκευής τους και των εξόδων πρώτης εγκατάστασης, ένας Αξιωματικός (πχ Αντισυνταγματάρχης) λαμβάνει μηνιαίως 8.000 Ευρώ (6.000 στο εξωτερικό και 2.000 στο εσωτερικό), με έξοδα διαβίωσης σαφώς λιγότερα από ότι στην Ελλάδα. Αν μάλιστα υπηρετεί στις ΗΠΑ το ανωτέρω ποσό μεταφράζεται λόγω της ισοτιμίας σε 11.000-12.000 δολάρια. Not bad αν αναλογιστεί κανείς ότι τέτοιους μισθούς δεν παίρνουν ούτε οι Υπουργοί μας.
Κάποια από τα παραπάνω ισχύουν και για τους τοποθετούμενους στην Κύπρο και στις Ειρηνευτικές Αποστολές.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Στρατός φτώχειας με αριθμούς! Συγκλονιστικά συμπεράσματα από μελέτη του ΣΥΣΜΕΔ
ΑΠΟΣΤΡΑΤΟΙ-Περικοπές: «Όταν η αδικία γίνεται νόμος, η αντίσταση γίνεται καθήκον».
Οι στρατιωτικοί έδωσαν όρκο να πέσουν στο πεδίο της μάχης.Όχι της εξαθλίωσης