“Η ασφάλεια εδω και πολλά χρόνια ειναι μια έννοια μονοδιάστατη. Επομένως ειναι βέβαιο οτι η έννοια της ασφάλειας χρειάζεται μια μελέτη απο πολλές πλευρές. Πρέπει να δημιουργηθεί ενα συμβούλιο εθνικής ασφάλειας”, δήλωσε ο επικεφαλής του τομέα Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Κουμουτσάκος με αφορμή την παρουσίαση του βιβλίου «Εθνική Στρατηγική. Πρόταση για ένα νέο θεσμικό πλαίσιο» του Στρατηγού ε.α. Γιώργου Χατζηθεοφάνους.
Το βιβλίο «Εθνική Στρατηγική. Πρόταση για ένα νέο θεσμικό πλαίσιο» του Στρατηγού ε.α. Γιώργου Χατζηθεοφάνους, παρουσίασαν χθες, Τετάρτη 7/2/2018, στη Λέσχη Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων, ο Γιάννης Μανιάτης (βουλευτής Αργολίδας ΔΗΣΥ,πρ.υπουργός), Γιώργος Κουμουτσάκος (Ο Επικεφαλής του Τομέα Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας και βουλευτής στην Β’ Αθηνών) και ο Αλέξανδρος Μαλλιάς (Πρέσβης ε.τ.).
Αγγίζοντας ένα απο τα βασικά θέματα του βιβλιου, τον εκσυγχρονισμό του ΚΥΣΕΑ, ο κ. Κουμουτσάκος δήλωσε οτι “επειδή το ΚΥΣΕΑ λειτουργεί με αυτον τον τρόπο επι δεκαετίες, για να μεταλλάξει σ’ ενα στρατηγικό επιτελικό όργανο η προσπάθεια θα ειναι πολυ μεγάλη, γι’ αυτο πιστεύω οτι πρέπει να δημιουργηθεί συμβούλιο εθνικής ασφάλειας υψηλής ποιότητας ανθρώπων.”
“Δεν υπάρχει λευκή βίβλος για την εξωτερική πολιτική της χώρας. Αυτή την επιβεβαίωση αυτης της απουσίας την υπουγραμμίζει το βιβλίο του Γιώργου Χατζηθεοφάνους”, πρόσθεσε ο κ. Κουμουτσάκος.
Για το βιβλίο του Γιώργου Χατζηθεοφάνους μίλησε και ο κ. Μαλλιάς χαρακτηρίζοντας το ρεαλιστικό, πρωτότυπο και θεσμικό.
Ο κ. Μαλλιάς αναφέρθηκε και στην σημερινή μορφή του ΚΥΣΕΑ αναγνωρίζοντας οτι ο εκσυγχρονισμός του θα εναι δύσκολος αλλά αναγκαίος, όπως είπε χαρακτηριστικά: “το ΚΥΣΕΑ πρεπει να ανταποκρίνεται στις δυνατότητες της δικής μας χώρας, της Ελλάδας. Το ΚΥΣΕΑ όπως ειναι νομοθετημένο αφορά μια άλλη Ελλάδα.”
“Εθνική στρατηγική για ποιά Ελλάδα; Tην Eλλάδα της Δύσης ή της Ανατολής; Tην Ελλάδα των μεταρρυθμίσεων ή της παραδοσης; Ποια ειναι η Ελλάδα που ονειρευόμαστε;” πρόσθεσε με νόημα ο κ. Γιάννης Μανιάτης κατά την διάρκεια της παρουσίασης του βιβλίου «Εθνική Στρατηγική. Πρόταση για ένα νέο θεσμικό πλαίσιο».
Το βιβλίο περιγράφεται από τον συγγραφέα “… “ως Εγχειρίδιο Στρατηγικής”, χρήσιμο σε πολιτικούς, διπλωμάτες και στρατιωτικούς, αναλυτές-δημοσιογράφους, αλλά και σε όλους όσους απασχολούν τα ζητήματα αυτα.”
Ελένη Παναγιώτου