Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προανήγγειλε από το Παρίσι όπου βρίσκεται για τη Σύνοδο Κορυφής των χωρών συμμάχων της Ουκρανίας πως εντός των επομένων ημερών θα ανακοινωθεί νέο μισθολόγιο και νέο βαθμολόγιο για τις Ένοπλες Δυνάμεις.
Συγκεκριμένα ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε ερώτηση σχετικά με τις ανακοινώσεις που θα κάνει την ερχόμενη εβδομάδα για το εξοπλιστικό πρόγραμμα της επόμενης 12ετίας, απάντησε:
«Θα έχουμε την ευκαιρία την επόμενη εβδομάδα στη Βουλή να παρουσιάσουμε περισσότερες λεπτομέρειες για το νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα της χώρας αλλά και να εντάξουμε αυτή την συζήτηση στα πλαίσια των γενικότερων μεγάλων γεωπολιτικών αλλαγών που συντελούνται σήμερα στον πλανήτη μας. Θα έχουμε όμως τη δυνατότητα τις επόμενες ημέρες να παρουσιάσουμε μια σημαντική πρωτοβουλία που δεν είναι άλλη από το νέο μισθολόγιο και το νέο βαθμολόγιο των Ενόπλων Δυνάμεων. Τις σχετικές ανακοινώσεις θα τις κάνει ο υπουργός, αλλά εγώ μπορώ να πω ότι σε συμφωνία με το υπουργείο Οικονομικών θα είμαστε σε θέση να δώσουμε νέες σημαντικές αυξήσεις στους ενστόλους μας, αυξήσεις οι οποίες σε μεγάλο βαθμό χρηματοδοτούνται από τις εξοικονομήσεις που έγιναν από το ίδιο το υπουργείο εθνικής άμυνας στα πλαίσια της νέας δομής των Ενόπλων Δυνάμεων.
Δεν αρκεί μόνο να αγοράζουμε τα πιο σύγχρονα όπλα και να δίνουμε στις Ένοπλες Δυνάμεις μας το πιο σύγχρονο εξοπλισμό, αλλά πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων αμείβονται κατάλληλα έτσι ώστε να μπορέσουμε να προσελκύσουμε και νέα παιδιά στις Ένοπλες Δυνάμεις και μια συνολική αναμόρφωση του μισθολογίου και του βαθμολογίου είναι προς αυτή την κατεύθυνση».
Σχετικά με το αντικείμενο της σημερινής Συνόδου Κορυφής στο Παρίσι, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε:
«Κοινός τόπος των σημερινών συζητήσεων είναι ότι πρέπει να καταλήξουμε σε μια κατάπαυση του πυρός το συντομότερο δυνατόν. Όπως είναι γνωστό η Ουκρανία επί της αρχής έχει αποδεχθεί μια τέτοια πρόταση για μια κατάπαυση του πυρός 30 ημερών, την οποία όμως δυστυχώς ακόμα η Ρωσία δεν έχει αποδεχθεί. Κατά συνέπεια όλες οι πιέσεις πρέπει να ασκηθούν προς την Ρωσία ώστε να μην συνεχίζονται αυτή τη στιγμή οι στρατιωτικές επιθέσεις κατά της Ουκρανίας, ιδίως κατά κρίσιμων υποδομών έτσι ώστε να μπορέσουμε να φτάσουμε σε αυτή την και να έχουμε παραπάνω χρόνο στη συνέχεια για να μπορέσει η Ουκρανία να επαναδιαπραγματευτεί μια δίκαιη και διατηρήσιμη ειρήνη».
«Από εκεί και πέρα συζητήθηκε και το ζήτημα των εγγυήσεων ασφαλείας τις οποίες ενδεχόμενως άλλες χώρες μπορούν να παρέχουν προς την Ουκρανία. Κοινός τόπος και θέση της ελληνικής κυβέρνησης είναι ότι η ισχυρότερη εγγύηση ασφαλείας της Ουκρανίας είναι η ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων της ίδιας της Ουκρανίας και πιστεύω ότι σε αυτή την κατεύθυνση συμφώνησαν όλες οι χώρες που συμμετείχαν στην σημερινή διάσκεψη. Η Ελλάδα δεν ανήκει στις χώρες που είναι έτοιμες να αποστείλουν στρατεύματα στην Ουκρανία στο πλαίσιο μιας συμμαχίας προθύμων και ενδεχομένως όλη αυτή η συζήτηση να είναι και λίγο διασπαστική να μην μας επιτρέπει να εστιάσουμε στο κύριο θέμα, το πως θα πετύχουμε αυτή τη στιγμή να τελειώσει ο πόλεμος μια ώρα αρχύτερα και αυτό μπορεί να γίνει μόνο μέσα από μια αρχική κατάπαυση του πυρός», πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.