Έναν ενδιαφέροντα – και για Στρατιωτικούς – Σεμιναριακό Κύκλο πραγματοποιεί το Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων (Ι.ΔΙ.Σ.) του Παντείου Πανεπιστημίου με θέμα »Στρατιωτική Κοινωνιολογία – Στρατιωτική Ψυχολογία».
Το πρόγραμμα απευθύνεται στο ευρύτερο κοινό, όπως διπλωμάτες, στρατιωτικούς, δημοσιογράφους και σε οποιονδήποτε ενδιαφέρεται για τo εξεταζόμενο αντικείμενο, καθώς και σε φοιτητές (προπτυχιακούς ή/και μεταπτυχιακούς). Με στόχο την ενδελεχή εξέταση των θεματικών που πραγματεύεται και οι οποίες είναι:
- Ο πόλεμος ως κοινωνικό γεγονός.
- Όψεις και μεταλλάξεις του πολεμικού φαινομένου στη διεθνή κοινωνική πραγματικότητα.
- Εγκλήματα πολέμου και κοινωνικές διαστάσεις.
- Κοινωνιολογικές προσεγγίσεις των σύγχρονων στρατών.
- Οργανωτική στρατιωτική ψυχολογία.
- Η δύναμη της επικοινωνίας – Ψυχολογικές επιχειρήσεις.
- Στρές Μάχης (combat stress).
- Μετατραυματικό στρές (PTSD).
Αναλυτικότερα η περιγραφή του σεμιναρίου :
Κοινωνιολογική προσέγγιση του πολεμικού φαινομένου ως εκλογικευμένης άσκησης βίας (στη βάση της κλαουζεβιτσικής αντίληψης για συνέχιση της πολιτικής με άλλα μέσα) για την επίτευξη πολιτικών σκοπών: Ανομική βία και στρατηγική βία.
Ο Πόλεμος στη σύγχρονη κοινωνική πραγματικότητα, τυπολογία και οι «οβιδιακές» μεταλλάξεις του: το φαινόμενο της διεθνούς Τρομοκρατίας ως κοινωνικής απειλής και ανάλυση του κατά πόσον η Τρομοκρατία θα μπορούσε να θεωρηθεί μια συνέχιση του Πολέμου με ανομικά μέσα.
Ο ορισμός και η κοινωνιολογική προσέγγιση του εγκλήματος κατά της ανθρωπότητας σε σχέση με τη συμπεριφορά του εμπλεκομένου κατά τις πολεμικές επιχειρήσεις. Οι διεθνείς κοινωνικές διαστάσεις και οι επιπτώσεις στις ανθρώπινες κοινωνίες των εγκλημάτων πολέμου και των νέων μορφών αυτών.
Ποιά τα κύρια κοινωνιολογικά χαρακτηριστικά του στρατού ως κοινωνικής ομάδας. Τυπολογία και γνωρίσματα των σύγχρονων στρατών. Ο καθοριστικός θεσμικός ρόλος και οι σχέσεις των Ενόπλων Δυνάμεων με το ευρύτερο κοινωνικό σύνολο. Η διαφυλικότητα στις Ενοπλες Δυνάμεις: το ελληνικό παράδειγμα.
Οργανισμός: χαρακτηριστικά, δομή, λειτουργία. Διατάσεις και λειτουργία κατάκτησης κοινωνικής ταυτότητας για ένταξη στον οργανισμό του στρατού.
Δέσμευση και αφοσίωση. Προσαρμογή σε μια ομάδα, διαδικασία, συνέπειες, διαταραχή προσαρμογής (συμπτώματα – αντιμετώπιση). Ανθεκτικότητα και διαχείριση άγχους.
Χαρακτηριστικά επικοινωνίας. Κοινωνική επιρροή – Συλλογική Πόλωση. Ψυχολογία της μάζας και Επικοινωνιακά μοντέλα: Η δύναμη του μηνύματος, τα χαρακτηριστικά του πομπού και του δέκτη στη διαδικασία αποδοχής ενός μηνύματος. Χαρακτηριστικά, διαστάσεις, αρχές, τεχνικές, μέσα διεξαγωγής των ψυχολογικών επιχειρήσεων: αντιμετώπιση, σχεδιασμός, μορφές (Προπαγάνδα, Αντιπροπαγάνδα, Μαύρη Προπαγάνδα). Μέσα διεξαγωγής (γραπτός – προφορικός λόγος, έντυπα – ηλεκτρονικά μέσα).
Τι είναι στρες μάχης, πως βιώνεται ο πόλεμος από το στρατιώτη, ποιες συνθήκες μπορούν να πιέσουν ακόμη και έναν καλά προετοιμασμένο στρατιώτη και να παρουσιάσει συμπτώματα του στρες μάχης, ποια είναι η κατάλληλη διαχείριση από το ίδιο το άτομο, από τους συναδέλφους και τους διοικητές του, θεραπεία, επανένταξη στο στρατιωτικό περιβάλλον.
Τι είναι ψυχολογικό τραύμα, ποιες μορφές μπορεί να πάρει, σε ποιες συνθήκες μπορεί κάποιο άτομο να τραυματιστεί ψυχολογικά στον πόλεμο και την ειρήνη, ποια είναι τα συμπτώματα του μετατραυματικού στρες, πρόγνωση, διάγνωση, θεραπεία.
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αποστείλουν την αίτηση συμμετοχής τους, μαζί με σύντομο βιογραφικό σημείωμα, μέχρι την αναγραφόμενη ημερομηνία (Πέμπτη 20 Νοεμβρίου 2014). Οι αιτήσεις μπορούν είτε να υποβάλλονται καθημερινά (10.00-14.00) στα γραφεία του Ι.ΔΙ.Σ., είτε να αποσταλούν ταχυδρομικά (Χίλλ 3-5, 105 58 Αθήνα), ή ηλεκτρονικά (deca@idis.gr) ή με fax (210 3313575).
ΠΡΟΘΕΣΜΙΕΣ:
Εκδήλωσης ενδιαφέροντος – υποβολής ΑΙΤΗΣΕΩΝ: Πέμπτη 20 Νοεμβρίου 2014
Ημερομηνίες διεξαγωγής:
Δευτέρα 24 Νοεμβρίου 2014 (16:00-18:00)
Δευτέρα 1 Δεκεμβρίου 2014 (16:00-18:00)
Δευτέρα 8 Δεκεμβρίου 2014 (16:00-18:00)
Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου 2014 (16:00-18:00)
Δευτέρα 12 Ιανουαρίου 2015 (16:00-18:00)
Δευτέρα 19 Ιανουαρίου 2015 (16:00-18:00)
Δευτέρα 26 Ιανουαρίου 2015 (16:00-18:00)
Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2015 (16:00-18:00)
Υπεύθυνος Προγράμματος:
Χαράλαμπος Παπασωτηρίου
Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και Στρατηγικής
Διδάσκοντες:
Γεώργιος Καφφές, Αναπληρωτής Καθηγητής Κοινωνιολογίας Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων.
Βάσια Ιγνατίου-Καραμανώλη, Λέκτορας Ψυχολογίας Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων.
ΚΟΣΤΟΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ:
Προκειμένου να καλυφθεί μέρος των εξόδων των σεμιναρίων, το κόστος συμμετοχής σε κάθε κύκλο ανέρχεται στο ποσόν των:
– 180 Ευρώ για το ευρύ κοινό.
– 90 Ευρώ για τους προπτυχιακούς / μεταπτυχιακούς φοιτητές.
– 90 Ευρώ για τους δόκιμους ερευνητές και τα στελέχη του Ι.ΔΙ.Σ.
Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να καταθέσουν το 20% της συμμετοχής τους (δηλαδή 36 και 18 Ευρώ αντιστοίχως των παραπάνω αναφερομένων κατηγοριών) με την υποβολή της αίτησής τους. Σε περίπτωση ακύρωσης της συμμετοχής τους το ποσόν αυτό δεν επιστρέφεται. Περαιτέρω πληροφορίες:
Στα τηλέφωνα του Ι.ΔΙ.Σ. 210 3312325-7.
Στην διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (deca@idis.gr).
Στην ιστοσελίδα του Ι.ΔΙ.Σ. www.idis.gr