Κριτική «από αριστερά» στο ΣΥΡΙΖΑ για την ανακοίνωση περί κρίσεων

Γράφει ο
Νίκος Παπαναστάσης
Αντισυνταγματάρχης ε.α.

Διαβάσαμε την ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή τις πρόσφατες κρίσεις αξιολόγησης των στελεχών των ΕΔ.

«Σε ώρες κρίσιμες για την Ελλάδα, την Κύπρο και όλη την περιοχή, η  μνημονιακή κυβέρνηση αποστρατεύει έμπειρους ανώτατους  αξιωματικούς, με εξαιρετικά βιογραφικά.
Το μόνο τους «λάθος» ήταν ότι νοιάζονται για το αξιόμαχο των ΕΔ. Κατά τα άλλα οι ψευτοεθνικόφρονες υπερασπίζονται το Αιγαίο, τους φυσικούς πόρους, τον εθνικό χώρο.
Η μνημονιακή κυβέρνηση των Βενιζέλου-Σαμαρά, ασπόνδυλη απέναντι στους διαφόρους εντολείς της, συνεχίζει χωρίς καμία αιδώ να πλήττει βαρύτατα το αξιόμαχο και το ηθικό των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. Ο λαός θα ανακόψει πολύ σύντομα αυτόν τον απαράδεκτο κατήφορο».
Η παραπάνω ανακοίνωση, αποτελεί μια χαρακτηριστική περίπτωση, που μάλλον μας προτρέπει να κοιτάζουμε το δάχτυλο που δείχνει το φεγγάρι, κι όχι το ίδιο το φεγγάρι….

Είναι μια ανακοίνωση που μας κάνει ν’ αναρωτηθούμε, γιατί άραγε αυτή η κριτική να περιορίζεται μόνο στα δρώμενα της συγκεκριμένης «μνημονιακής» κυβέρνησης; Ακόμη και οι ….. πέτρες γνωρίζουν ότι διαχρονικά, τα στοιχεία του βιογραφικού του κάθε στελέχους, συμμετείχαν επικουρικά στην αξιολόγησή του, παραχωρώντας το πρωταρχικό και κύριο ρόλο, στην ιδεολογική αποδοχή και στις εγγυήσεις «συνεργασίας» του κρινόμενου, απ’ τους κυβερνητικούς κριτές του. Μια πρακτική εφαρμογής, μιας απόλυτα μη αξιοκρατικής αξιολόγησης. Μια διαδικασία που για δεκαετίες αποτέλεσε και δυστυχώς συνεχίζει να αποτελεί την βασική αιτία (υπάρχουν κι άλλες όπως η επιλογή θέσεων υπηρέτησης, μεταθέσεις κλπ), προσπάθειας καλλιέργειας πελατειακών σχέσεων και διαπλοκής των κυβερνητικών κομμάτων, με τα εν ενεργεία στελέχη των Ε.Δ., ειδικά αυτών που υπηρετούν στις ανώτατες ιεραρχικές βαθμίδες.

Αυτές οι πρακτικές είναι που αποτέλεσαν και συνεχίζουν να αποτελούν τον οχετό, που η αποφορά του «ακουμπά» αναίτια, τόσο τις χιλιάδες των σκληρά εργαζόμενων σ’ αυτό το επαγγελματικό κλάδο όσο και τον ίδιο το θεσμό των ΕΔ, δημιουργώντας συνθήκες ευτελισμού τους απέναντι στον κυρίαρχο κριτή τους, τον ελληνικό λαό.

Τι προτείνει άραγε ο ΣΥΡΙΖΑ για όλα αυτά;

Ελπίζω η απάντηση να είναι κάτι περισσότερο απ’ την αντικατάσταση της νύν κυβερνητικής εξουσίας, με την επόμενη. Υπονοείται όμως ξεκάθαρα, η ανάγκη «κυριαρχίας» των πραγματικών εθνικοφρόνων, απέναντι στους ψευτοεθνικόφρονες. Όμως έτσι, μέσα απ’ αυτή την «υγιή» αντικατάσταση, μήπως προβάλλεται η άποψη, που σκόπιμα και απατηλά αναμασά τη κλασική πρακτική των εναλλασσόμενων κυβερνητικών κομμάτων εξουσίας, που κατηγορεί το ένα το άλλο για παράδοση «καμένης γης», φροντίζοντας όμως ταυτόχρονα, πάντα κάποιο απ’ τα «αποδεκτά» απ’ το σύστημα κόμματα, να είναι κυβέρνηση και συνάμα καβάλα στο δύσμοιρο λαό; Ένα λαό που γνωρίζει, απ’ αυτά που καθημερινά βιώνει, ότι η «Η μνημονιακή κυβέρνηση των Βενιζέλου-Σαμαρά…» όχι απλά δεν είναι ασπόνδυλη απέναντι στους διαφόρους εντολείς της (όπως αναφέρει η ανακοίνωση), αλλά τουναντίον, αποτελεί τον ισχυρό στυλοβάτη της πολιτικής που της επιβάλουν και που με απόλυτη επιτυχία υλοποιεί.

Ας σταματήσει επιτέλους η άγρα προθύμων κομματικών κλακαδόρων απ’ το χώρο των Ε.Δ. Ας σταματήσει επιτέλους η επίκληση της ανάγκης του ακομμάτιστου του χώρου των ΕΔ, εκτός κι αν η συνεχής επίκληση του αυτονόητου, έχει στόχο να το αποδυναμώσει. Εμείς τα στελέχη που υπηρετήσαμε στο χώρο οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι οι μέχρι τώρα διαπρύσιοι υποστηρικτές του ακομμάτιστου, ήταν και παραμένουν αυτοί που ταυτόχρονα και λυσσαλέα τον κομματικοποιούν, διώκοντας και τιμωρώντας ακόμη και σήμερα, την υποψία κάθε αντίθετης απ’ τη δική τους άποψη. Είμαστε εμείς που γνωρίζουμε άριστα γιατί το βιώσαμε, ότι τα στελέχη των ΕΔ, έχουν την ωριμότητα να διαχειριστούν παραγωγικά τη διαφορετικότητά τους ακριβώς όπως κάνουν και στη εξωεπαγγελματική τους ζωή. Οι Ε.Δ. είναι οι ένοπλοι προστάτες του λαού μας, με μοναδική αποστολή την υποστήριξη των συμφερόντων του. Συμφέροντα που σε καμιά περίπτωση δεν ταυτίζονται με τα αμερικανικά ή τα νατοϊκά ή τα ευρωπαϊκά. Κανείς απ’ αυτούς δεν θα υπερασπιστεί τις εξαχρειωμένες, απ’ τους εντολοδόχους τους, έννοιες της κυριαρχίας, της ανεξαρτησίας, ούτε τα σύνορα της πατρίδας μας, όταν οι περιστάσεις το απαιτήσουν κι αυτό είναι κάτι που μαζί με το λαό μας, το γνωρίζουν και τα στελέχη των Ε.Δ.

Διαβάστε ακόμη:

ΠΥΡ της αντιπολίτευσης για τις κρίσεις – «Ψευδοεθνικόφρονες πλήττουν το αξιόμαχο»

Αποστρατεία …για λίγο! Έγινε με τον διευθυντή του ΝΝΑ!