Του Απόλλωνα Λεονταρίτη
Αιφνίδιες όσο και σαρωτικές είναι οι αλλαγές στην ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων έπειτα από την πρωινή συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εξωτερικών και Αμύνης (ΚΥΣΕΑ) που συνεδρίασε υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και μετά από σχετική εισήγηση του Υπουργού Εθνικής Αμύνης.
Έτσι λοιπόν αποφασίστηκε η αντικατάσταση και των τριών Αρχηγών των Γενικών Επιτελείων Στρατού, Αεροπορίας και Ναυτικού, ανατρέποντας πλήρως όλα τα «προγνωστικά» και τα σενάρια που είχαν κυκλοφορήσει μέχρι την τελευταία στιγμή.
Στη θέση λοιπόν του Αρχηγού ΓΕΣ Αντι/γου Βασίλειου Τελλίδη, αποφασίστηκε η τοποθέτηση του έως πρότινος Διοικητή του Γ ΣΣ, / NDRC-GR Αντιστράτηγου Αλκιβιάδη Στεφανή.
Στην θέση του Αρχηγού ΓΕΝ Αντιναυάρχου Γεωργίου Γιακουμάκη ΠΝ τοποθετείται ο Αντιναύαρχος Νικόλαος Τσούνης ΠΝ, ως τώρα Διοικητής της Σχολής Εθνικής Αμύνης (ΣΕΘΑ).
Στην θέση του ΓΕΑ Αντιπτεράρχου (Ι) Χρήστου Βαΐτση, τοποθετείται ο Αντιπτέραρχος (Ι) Χρήστος Χριστοδούλου, ως σήμερα Αρχηγός Τακτικής Αεροπορίας.
ΔΕΙΤΕ ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ειναι οι νέοι Αρχηγοί ΓΕΑ, ΓΕΣ, ΓΕΝ ΕΔΩ
Η περίπτωση αντικατάστασης του Αντιπτεράρχου Βαΐτση ίσως είναι η πλέον απρόσμενη καθώς ο ίδιος βρίσκεται σε επίσημη επίσκεψη στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και ως εκ τούτου ενημερώθηκε για τις εξελίξεις εκτός Ελλάδος.
Κύκλοι του υπουργείου Εθνικής Άμυνας αναφέρουν ότι οι αλλαγές αποτέλεσαν μια μεγάλη «έκπληξη» καθώς δεν υπήρχε ουσιαστικά πρότερη ενημέρωση. Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους του Υπουργείου οι κρίσεις Αρχηγών πραγματοποιήθηκαν σήμερα Δευτέρα και όχι τον Φεβρουάριο για να αποφευχθούν οι πιέσεις, όπως και έγινε.
Χαρακτηριστικό είναι μάλιστα στο γεγονός ότι από το 2011 έχουν αλλάξει συνολικά 6 Αρχηγοί ΓΕΣ με τον Αντιστράτηγο Τελλίδη να είναι ο τελευταίος στη σειρά που αντικαθίσταται πλέον από τον Αντιστράτηγο Αλκιβιάδη Στεφανή.
Πάντως κατά γενική ομολογία και οι 3 νέοι Αρχηγοί χαρακτηρίζονται από όσους τους γνωρίζουν ως ικανότατοι και άξιοι για να αναλάβουν τα νέα τους καθήκοντα. Παρόλα αυτά θα σημειώσουμε ότι κρίνεται ως «μη εποικοδομητική» η αλλαγή Αρχηγών με την ολοκλήρωση μονάχα ενός έτους στη θέση τους – ειδικά τη στιγμή που αποτελούν επιλογή της νυν κυβέρνησης.
Πάντως οι σαρωτικές αυτές αλλαγές αποτελούν για πολλούς μια έμμεση ένδειξη για πιθανές πολιτικές εξελίξεις.