Του Απόλλωνα Λεονταρίτη
Επιχειρώντας μια πρώτη αποτίμηση των κρίσεων που επέφερε χθες το «ξήλωμα» της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων και στους τρείς Κλάδους, όλοι οι άμεσα και έμμεσα εμπλεκόμενοι συμφωνούν ότι η έκταση τους, έφερε τα «πάνω κάτω» τόσο σε ψυχολογικό όσο και σε πρακτικό επίπεδο.
Έγκυρες πηγές σημειώνουν ότι το «ρεκόρ» αποστρατείας 10 Αντιστρατήγων προκαλεί ευρύτερες ανακατατάξεις στην επετηρίδα αξιωματικών του ΓΕΣ που οπωσδήποτε θα απαιτήσει ένα ικανό χρονικό διάστημα τουλάχιστον 1,5-2 μηνών μέχρις ότου πληρωθούν οι θέσεις στα χαμηλότερα κλιμάκια της ιεραρχίας του ΓΕΣ.
Το «τσεκούρι» λοιπόν όντως έπεσε βαθιά αυτή τη φορά, δημιουργώντας εύλογα απορίες για το σκεπτικό στον ευρύτερο σχεδιασμό της κυβέρνησης και μάλιστα εν μέσω μιας περιόδου που είναι ιδιαίτερα δύσκολη για τη χώρα..
Η συγκυρία κρίνεται πάντως ως εξαιρετικά επικίνδυνη με την αυξημένη προκλητικότητα της Άγκυρας στο Αν. Αιγαίο, το προσφυγικό σε πλήρη έξαρση, ενώ και στο Κυπριακό οι επιχειρούμενοι σχεδιασμοί για εξεύρεση λύσης απαιτούν νηφαλιότητα και ετοιμότητα τόσο από διπλωματικής πλευράς όσο και από την πλευρά των Ε.Δ δια πάν ενδεχόμενο.
Σε επίπεδο επιλογής του χρονικού σημείου που πραγματοποιήθηκαν οι κρίσεις στην ηγεσία του Στρατεύματος, είναι λογικό ότι αυτές έπρεπε να γίνουν « τώρα» καθόσον ο ΥΕΘΑ κ Πάνος Καμμένος θα μεταβεί στο πλαίσιο προγραμματισμένης επίσκεψης στις ΗΠΑ, προκειμένου να παραστεί στην τελετή ανάληψης καθηκόντων στο Λευκό Οίκο από τον νέο αμερικανό Πρόεδρο Ντόναλντ Τράμπ.
Κατά συνέπεια οποιαδήποτε αναβολή θα μετέθετε το χρονικό πλαίσιο διεξαγωγής της διαδικασίας στις αρχές Φεβρουαρίου, γεγονός που θα προκαλούσε περεταίρω καθυστερήσεις στην ομαλή διεξαγωγή των φετινών κρίσεων μέχρι τον προσεχή Μάρτιο.
Πάντως αλγεινή εντύπωση προκάλεσε η απόφαση αποστρατείας του Α/ΓΕΑ Αντιπτεράρχου (Ι)Χρήστου Βαΐτση, την ώρα που βρισκόταν στο πλαίσιο επίσημης προγραμματισμένης επίσκεψης εκτός Ελλάδος. Ως γνωστόν ο Α/ΓΕΑ βρισκόταν στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα από την Κυριακή 15 έως την Τρίτη 17 Ιανουαρίου 2017, προκειμένου να συζητήσει θέματα διμερούς αεροπορικής συνεργασίας. Επίκεντρο των συζητήσεων επρόκειτο να είναι η επερχόμενη αεροπορική άσκηση ΗΝΙΟΧΟΣ της ΠΑ, στην οποία υπάρχει η πρόθεση συμμετοχής για πρώτη φορά στην Ελλάδα μαχητικών F-16E/F Block 60 των Αεροπορικών Δυνάμεων και Αεράμυνας των ΗΑΕ.
Για όσους δεν γνωρίζουν τα διαδικαστικά μιας τέτοιας διαδικασίας θα αναφέρουμε ότι η επίσκεψη ενός Αρχηγού Γενικού Επιτελείου μπορεί να ακούγεται «τυπική» σε μια ξένη χώρα, απαιτεί όμως σημαντική προεργασία. Και όπως είναι φυσικό για όσο διάστημα βρίσκεται εκεί, αντιπροσωπεύει – όχι μόνο τις Ελληνικές ΕΔ – αλλά κατ επέκταση είναι ένας επίσημος πρεσβευτής της Ελλάδας. Και μάλιστα υψηλού επιπέδου.
Θα μπορούσε λοιπόν να υπάρχει ενδεχομένως μια πρότερη ενημέρωση προκειμένου να τροποποιηθεί ή και να ακυρωθεί το πρόγραμμα της εν λόγω επισκέψεως, προκειμένου να αποφευχθούν οι επακόλουθες αρνητικές εντυπώσεις για τη χώρα μας.
Να θυμίσουμε στο σημείο αυτό ότι από τους πρώην Αρχηγούς ο Αντιστράτηγος Τελλίδης και ο Αντιπτέραρχος (Ι) Βαΐτσης θα συμπλήρωναν τον Φεβρουάριο του 2017, τα δύο χρόνια στο συγκεκριμένο τους αξίωμα, ενώ ο πρώην Α/ΓΕΝ Αντιναύαρχος Γεώργιος Γιακουμάκης, είχε συμπληρώσει μόλις ένα χρόνο στη θέση του αρχηγού.
Σε κάθε περίπτωση μείζον θέμα στις κρίσεις της ηγεσίας τον Ε.Δ είναι ότι εδώ και αρκετά χρόνια έχει καταστρατηγηθεί ή ιεραρχία εφόσον δεν τηρείται εκ των πραγμάτων η αρχή, ότι οι Αρχηγοί επιλέγονται για 2 +1 έτος . Θυμίζουμε άλλωστε ότι από το 2011 μέχρι σήμερα έχουμε 6 αλλαγές στην ηγεσία του ΓΕΣ με ότι αυτό συνεπάγεται.
Και ενώ όλα αυτά συνέβαιναν χθες στην Αθήνα, στο Αν. Αιγαίο, η Τουρκική Αεροπορία προχώρησε σε μια ακόμη επίδειξη προκλητικότητας με 3 υπερπτήσεις μαχητικών F-16 πάνω από το Φαρμακονήσι και τις νησίδες Ανθρωποφάγους. Τα τουρκικά μαχητικά πέταξαν σε ύψος 19.000ft πραγματοποιώντας συνολικά 31 παραβάσεις του ΕΕΧ.
Πάντως σε όλες τις περιπτώσεις οι εισβολείς αναχαιτίστηκαν από μαχητικά της Πολεμικής Αεροπορίας με βάση τις πάγιες τακτικές.