Καταγγελία για αισχροκέρδεια με αντισηπτικά σε ΚΨΜ

Την καταγγελία ότι στρατιωτικοί αναγκάζονται να αγοράσουν από το ΚΨΜ της μονάδας τους αντισηπτικά σε τιμή μεγαλύτερη από αυτή στην αγορά κάνει η Πανελλαδική Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών (ΠΟΕΣ).

Η ΠΟΕΣ μάλιστα, για να στηρίξει την καταγγελία της, παρουσιάζει φωτογραφία από ΚΨΜ σε μονάδα της Σάμου.

Δείτε ολόκληρη την καταγγελία της ΠΟΕΣ και την επιστολή της προς τον Α/ΓΕΣ:

«Το τελευταίο διάστημα η Ομοσπονδία μας ανέπτυξε μια έντονη δραστηριότητα, με την ανάδειξη προβλημάτων που αντιμετώπισαν συνάδελφοί μας στις Μονάδες τους, αναφορικά με την καθυστέρηση λήψης ή τα ελλιπή προληπτικά μέτρα που λήφθηκαν στις Μονάδες έναντι του κορωνοϊού, έτσι όπως τα μέτρα αυτά ανακοινώθηκαν από τις αρμόδιες Υπηρεσίες.

Σκοπός της δραστηριότητας αυτής δεν ήταν να έρθει η Ομοσπονδία μας σε αντιπαράθεση ή αντιδικία με κανέναν, πόσω δε μάλλον με διοικήσεις μικρών Μονάδων, που προσπαθούν υπερβάλλοντας εαυτό να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να ξεπεράσουν την κρίση, ούτε και να στοχοποιήσει ή να «δώσει» διοικήσεις που με τους ελάχιστους οικονομικούς πόρους που διαθέτουν πολεμούν νυχθημερόν.

Νοιώσαμε ικανοποίηση όταν αναγνώσαμε απάντηση του κ. ΥΕΘΑ, κατά τη διαδικασία του κοινοβουλευτικού ελέγχου, σε ερωτήματα βουλευτών, τους οποίους ευχαριστούμε ιδιαιτέρως, ότι στην 441 Αποθήκη Βάσης Υγειονομικού Υλικού έχει ξεκινήσει η παραγωγή αντισηπτικού διαλύματος από κατασχεμένες ποσότητες αιθυλικής αλκοόλης, με αρχικό σχεδιασμό διάθεσης 20.000 φιαλών των 400 χιλιοστόλιτρων για την κάλυψη των αναγκών των Ενόπλων Δυνάμεων ενώ λειτουργούν δύο γραμμές παραγωγής ανά οκτώ ώρες, κατασκευάζοντας ημερησίως 1.200 φιάλες των 400 χιλιοστόλιτρων ή 5.000 φιάλες του ενός λίτρου, για την κάλυψη των αναγκών διοικητικής μέριμνας που προκύπτουν βάσει του ολοκληρωμένου σχεδιασμού υποστήριξης της εφοδιαστικής αλυσίδας που έχει γίνει από τα Επιτελεία.

Και εδώ γεννάται το ερώτημα. Πόσες φιάλες κατασκευάσθηκαν και πού διατέθηκαν; Έφτασαν στις Μονάδες του ΣΞ για τις ανάγκες του προσωπικού ή δεν προορίζονταν για το προσωπικό;
Μετά λύπης μας σας γνωρίζουμε ότι σε ΚΨΜ Μονάδος και συγκεκριμένα στο ΚΨΜ του 298 Μ/Κ ΤΕ στο Ηραίο της Σάμου, πωλείται αντισηπτικό διάλυμα σε μπουκαλάκι των 100 ml, αντί του ποσού των τριών ευρώ και πενήντα λεπτών (3,50 €).

Με μια γρήγορη έρευνα στο διαδίκτυο διαπιστώσαμε ότι το αντίστοιχο μπουκαλάκι μπορεί κανείς να το βρει έναντι του ποσού των δύο ευρώ και εξήντα λεπτών (2,60 €).
Και εδώ γεννώνται τα λοιπά ερωτήματα κε Αρχηγέ.
– Γιατί, εφόσον κρίθηκε σκόπιμο, η Υπηρεσία δεν προμηθεύτηκε, μαζικά αντισηπτικά υγρά, ώστε να μειωθεί κατά πολύ το κόστος αγοράς και κατά συνέπεια η τιμή πώλησης, ώστε τελικώς το υπόψη προϊόν να φτάσει στον (στρατιωτικό) καταναλω-τή με τιμή μικρότερη από αυτήν που θα μπορούσε να βρει στο ηλεκτρονικό εμπόριο;
– Ποιο το όφελος κάποιου να αγοράσει το εν λόγω προϊόν από το ΚΨΜ και όχι από το ηλεκτρονικό εμπόριο;
– Πόσα εν τέλει αντισηπτικά υγρά έφτασαν στις Μονάδες του ΣΞ; Δεν οφείλουν τα στελέχη, δι ημών, να γνωρίζουν;
Παρακαλούμε για την παρέμβασή σας και τη διερεύνηση των λόγων που το ως άνω υλικό πωλείται με μεγαλύτερη τιμή σε ένα στρατιωτικό κατάστημα, απ΄ ότι στο ελεύθερο ηλεκτρονικό εμπόριο, καθώς επίσης και τη διερεύνηση εάν αντίστοιχο φαινόμενο παρατηρείται και σε άλλες Μονάδες του ΣΞ, με την παράκληση να καταβληθεί προσπάθεια τούτο να αποσυρθεί ή να διατεθεί δωρεάν ή με την ελάχιστη, έστω, τιμή πώλησης και πάντως κάτω από την τιμή του ηλεκτρονικού εμπορίου».