Καλοκαιρινές διακοπές σε θέρετρα για λίγους !

Το θέμα των ΑΜΕΑ και της δυνατότητάς τους να κάνουν διακοπές στο θέρετρο του Πολεμικού Ναυτικού στην Αγία Μαρίνα το είχε αναδείξει το Onalert. Το ζήτημα έφεραν στην Βουλή με ερώτησή τους βουλευτές της αντιπολίτευσης οι οποίοι ρωτάνε τον υπουργό Εθνικής Άμυνας αν προτίθεται να αλλάξει την απόφαση που προβλέπει ότι οι οικογένειες στελεχών που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα εντός της οικογένειάς τους θα μπορούν να κάνουν διακοπές στην Αγία Μαρίνα τους καλοκαιρινούς μήνες κι όχι …άνοιξη και φθινόπωρο.

Σύμφωνα με την ερώτηση:

“Με το άρθρο 6 παρ.2 της Υπουργικής Απόφασης με αριθμό Φ.400/32/82424/Σ.343 «Διοικητικά και άλλα ευεργετικά μέτρα για κατηγορίες στρατιωτικού προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων που αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα και οξέα κοινωνικά προβλήματα.» (ΦΕΚ Β΄1139/03/06/2011) ορίστηκε ότι «Ο παραθερισμός των ως άνω κατηγοριών γίνεται με σειρά προτεραιότητας που καθορίζεται βάσει της γενικής μοριοδότησης που περιγράφεται στην παράγραφο 4 του παρόντος άρθρου, πλην των Αρχηγών ΓΕ και Διοικητών Μειζόνων Επιτελικών Σχηματισμών (ΜΕΣ) και των παρακάτω κατηγοριών, που παραθερίζουν κατ` απόλυτη σειρά προτεραιότητας και ανεξαρτήτως μοριοδότησης: α. Όσων έχουν σύζυγο ή τέκνο ΑΜΕΑ, β. Των οικογενειών στελεχών που αποβίωσαν εν υπηρεσία. γ. Των γονέων μονογονεϊκών οικογενειών, καθώς και των διαζευγμένων γονέων που ασκούν την επιμέλεια ενός τουλάχιστον ανήλικου τέκνου, δ. Των πολύτεκνων οικογενειών (τέσσερα τέκνα και άνω)».

Παρόλα αυτά στην ιστοσελίδα του Πολεμικού Ναυτικού (http://www.hellenicnavy.gr/index.php?option=com_docman&task=doc_download&gid=224&Itemid=539&lang=el) εξακολουθεί και σήμερα να βρίσκεται αναρτημένη η υπ΄ αριθμ. 56 απόφαση 17ης Συνεδρίασης Ανώτατου Ναυτικού Συμβουλίου (ΑΝΣ) Ολομέλειας από 30/4/13. Το άρθρο 8 της απόφασης αυτής ορίζει ότι όσοι έχουν σύζυγο ή τέκνο ΑμέΑ, οι οικογένειες στελεχών που απεβίωσαν εν υπηρεσία, οι γονείς μονογονεϊκών οικογενειών, καθώς και οι διαζευγμένοι γονείς που ασκούν την επιμέλεια ενός τουλάχιστον ανήλικου τέκνου και οι πολύτεκνες οικογένειες (τέσσερα τέκνα και άνω) παραθερίζουν κατ΄απόλυτη σειρά προτεραιότητας και ανεξαρτήτως μοριοδότησης μόνο για τις περιόδους αρχής 1η (δηλ. από μέσα έως τέλη Μαΐου) και τέλους 10η (δηλ. τέλη Σεπτέμβρη).

Η εφαρμογή της παραπάνω απόφασης, η οποία πρόκειται να ισχύσει για πρώτη φορά κατά την επόμενη παραθεριστική περίοδο (καλοκαίρι 2014), έρχεται σε αντίθεση με το περιεχόμενο της προαναφερόμενης Φ.400/32/82424/Σ.343 υπουργικής απόφασης, η οποία δεν θέτει κανένα χρονικό περιορισμό στην απόλυτη προτεραιότητα και την εξαίρεση από το σύστημα μοριοδότησης συγκεκριμένων κατηγοριών στρατιωτικού προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων που αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα και οξέα κοινωνικά προβλήματα. Ειδικά για την περίπτωση γονέων με τέκνο ΑΜΕΑ, μονογονεϊκών οικογενειών, διαζευγμένων γονέων και πολύτεκνων οικογενειών με τέκνα που πηγαίνουν σχολείο, η εφαρμογή της απόφασης του Ανώτατου Ναυτικού Συμβουλίου δεν παρέχει καμία απολύτως δυνατότητα κατά προτεραιότητα παραθερισμού, αφού κατά τις περιόδους αρχής 1η (δηλ. από μέσα έως τέλη Μαϊου) και τέλους 10η (δηλ. τέλη Σεπτέμβρη) τα ανήλικα τέκνα πηγαίνουν σχολείο ! Κατά συνέπεια, η απόφαση αυτή πρέπει να ανακληθεί άμεσα και να μην εφαρμοστεί.

Τέλος, η προαναφερόμενη Φ.400/32/82424/Σ.343 υπουργική απόφαση, παρά το γεγονός ότι αποτέλεσε βήμα βελτίωσης, μοριοδοτεί υπέρμετρα τους Ανώτατους Αξιωματικούς (130 μόρια λαμβάνει ο Αντιστράτηγος και οι αντίστοιχοι βαθμοί και μόλις 45 ο Δεκανέας και οι αντίστοιχοι βαθμοί), χωρίς να χρησιμοποιεί αποτελεσματικά και αντικειμενικά οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια, τα οποία εξασφαλίζουν τον κατά προτεραιότητα παραθερισμό των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων με τα χαμηλότερα εισοδήματα”.