«Ισότητα» στις άδειες εγκυμοσύνης και στις μεταθέσεις ζητούν οι άνδρες στρατιωτικοί

“Ισότητα” και στις άδειες κυήσεως τοκετού ζητούν οι άνδρες στρατιωτικοί. Η Ένωση Στρατιωτικών Περιφέρειας Θεσσαλίας θέτει το ζήτημα της ανισότητας που υπάρχει .

Η υπόθεση όπως την περιγράφουν οι στρατιωτικοί που εκπροσωπούνται από την ΕΣΠΕΘ έχει ως εξής:

Με απόφαση του ΥΕΘΑ Δημήτρη Αβραμόπουλου, που είναι συνέχεια προηγούμενης του Ευάγγελου Βενιζέλου οι γυναίκες στελέχη των ΕΔ που επιστρέφουν από άδεια κύησης τοκετού, τοποθετούνται στον τόπο προτίμησής τους, εφόσον υπάρχει κενή οργανική θέση σύμφωνα με τους ΠΟΥ του οικείου Κλάδου, άλλως σε όμορη περιφερειακή ενότητα, όπου και δύνανται να παραμείνουν για πέντε (5) έτη, εφόσον το επιθυμούν.

Στο παρελθόν υπήρχε 14μηνη άδεια κυήσεως τοκετού για το γυναικείο προσωπικό των ΕΔ και προβλέπονταν μετά τη λήξη αυτής της άδειας να τοποθετείται σε τόπο προτίμησης τους.

Τα τελευταία χρόνια με παρέμβαση ΣτΠ έγινε 5 μήνες η άδεια κύησης τοκετού και 9 μήνες η άδεια ανατροφής τέκνου. 

Την άδεια ανατροφής τέκνου τη δικαιούνται τόσο το ανδρικό όσο και το γυναικείο προσωπικό. 
 

Την άδεια ανατροφής τέκνου τη δικαιούνται τόσο το ανδρικό όσο και το γυναικείο προσωπικό.

Η διάταξη προέβλεπε και προβλέπει μετά από άδεια κυήσεως, δηλαδή την 5μηνη οι γυναίκες να τοποθετούνται σε φρουρά προτίμησης. Στο ΓΕΕΘΑ υπάρχει Παγια Διαταγή που υποχρεώνει 2 μήνες πριν τη λήξη της 14μηνης άδειας να τοποθετούν τις γυναίκες  σε φρουρά προτίμησης, ακόμη δηλαδή και μετά την άδεια ανατροφής.

Η ΕΣΠΕΘ υποστηρίζει από την παράθεση των νομοθετικών διατάξεων ότι η  τοποθέτηση του γυναικείου προσωπικού σε φρουρά προτίμησης τους και παραμονής 5 ετών θα πρέπει να γίνεται μόνο μετά τη λήξη της 5μηνης άδειας κυήσεως τοκετού και όχι με το πέρας και της 9μηνης άδειας ανατροφής τέκνου

 Το ανδρικό προσωπικό που λαμβάνει 9μηνη άδεια ανατροφής δεν τοποθετείται μετά τη λήξη του σε φρουρά επιθυμίας, αλλά αντιθέτως επιστρέφει στην Μονάδα που υπηρετούσε πριν λάβει την άδεια.

Η ΕΣΠΕΘ με έγγραφο που απευθύνεται και στο ΣτΠ ζητά να διατηρηθεί αυτή η διευκόλυνση που ισχύει για το γυναικείο προσωπικό και για λόγους εναρμόνισης με την κείμενη νομοθεσία περί ισότητας τον δύο φύλλων, προτείνει:
 
                        α.         Και το άρρεν στρατιωτικό προσωπικό που λαμβάνει άδεια ανατροφής τέκνου να διαγράφεται από τη δύναμη της Μονάδας και να παρουσιάζεται/παρακολουθείται στο φρουραρχείο του τόπου που θα δηλώσει ότι θα διανύσει την άδεια.
 
                        β.         Την τροποποίηση/συμπλήρωση της παρ 3 του άρθρου 4 της (β) σχετικής απόφασης «οι γυναίκες στελέχη των ΕΔ που επιστρέφουν από 5μηνη άδεια κύησης τοκετού, καθώς και το στρατιωτικό προσωπικό (ανδρικό και γυναικείο) των ΕΔ που επιστρέφει από άδεια ανατροφής τέκνου τοποθετείται στον τόπο προτίμησής του, εφόσον υπάρχει κενή οργανική θέση σύμφωνα με τους ΠΟΥ του οικείου Κλάδου, άλλως σε όμορη περιφερειακή ενότητα, όπου και δύναται να παραμείνει για πέντε (5) έτη, εφόσον το επιθυμεί.

Τέλος διαβιβάζει  το έγγραφο στο Συνήγορο του Πολίτη για να εξετάσει στο πλαίσιο διαμεσολάβησης του την παραπάνω άνιση μεταχείριση στις ΕΔ του ανδρικού έναντι του γυναικείου προσωπικού.

Διαβάστε ακόμη:

Ιπτάμενη και …έγκυος