Island: «Εντός του 2024 ολοκληρώνονται οι εργασίες στα παράκτια περιπολικά του Πολεμικού Ναυτικού»

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, απάντησε στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, σε ερώτηση που κατέθεσε ο Βουλευτής Α’ Ανατολικής Αττικής Στυλιανός Φωτόπουλος, με θέμα την «καθυστέρηση στη μετασκευή των περιπολικών κλάσης Island του Πολεμικού Ναυτικού», στην οποία ζητάει το χρονοδιάγραμμα παράδοσής τους στον ελληνικό Στόλο.

Ειδικότερα, ο Δένδιας απάντησε λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «τα τέσσερα παράκτια περιπολικά τύπου Island του Πολεμικού Ναυτικού, τα οποία αποκτήθηκαν με διακρατική συμφωνία, έχουν μεταφερθεί στις εγκαταστάσεις ελληνικού ναυπηγείου με σκοπό την επισκευή, τη συντήρηση και τον έλεγχο της αξιοπλοΐας τους» ενώ έπειτα τόνισε πως «η εκτέλεση των εργασιών αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του έτους 2024».

Σημειώνεται ότι πριν από δύο εβδομάδες, τα Ναυπηγεία Σαλαμίνας ανακοίνωσαν ότι το πρώτο παράκτιο περιπολικό σκάφος «ΜΑΝΤΟΥΒΑΛΟΣ» τύπου Island του Πολεμικού Ναυτικού ολοκλήρωσε με επιτυχία τις δοκιμές στη θάλασσα. Ταντος

Τον Ιούλιο του 2023, τα πρώτα δύο σκάφη έφτασαν από το Μπαχρέιν όπου επιχειρούσαν, στην Ελλάδα, για να υποβληθούν σε εργασίες επισκευής και να τοποθετηθεί νέος ηλεκτρολογικός και επικοινωνιακός εξοπλισμός, καθώς αποκτήθηκαν στην κατάσταση «as is where is». Το Πολεμικό Ναυτικό επέλεξε τα ονόματα των τεσσάρων παράκτιων περιπολικών τύπου Island, ως ακολούθως:

Νο1: P197 – ΥΠΟΚΕΛΕΥΣΤΗΣ Β΄ ΜΑΝΤΟΥΒΑΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ.
Νο2: P198 – ΥΠΟΚΕΛΕΥΣΤΗΣ Α΄ ΓΑΛΑΝΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ.
Νο3: P288 – ΥΠΟΚΕΛΕΥΣΤΗΣ Β΄ ΛΙΑΣΚΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ.
Νο4: P289 – ΑΡΧΙΚΕΛΕΥΣΤΗΣ ΓΙΑΛΟΨΟΣ ΕΚΤΟΡΑΣ.

Φωτογραφία αρχείου ΓΕΝ