ΗΝΙΟΧΟΣ 2024: Rafale, Τyphoon Eurofighter, F-16 Viper και EF-18 στη μεγαλύτερη αεροπορική άσκηση της Ευρώπης

Του Κώστα Σαρικά 

«Μάχες» στον αέρα που θα κόψουν την ανάσα, αλλά ταυτόχρονα θα δώσουν και εξαιρετικά χρήσιμες πληροφορίες για τις επιχειρησιακές δυνατότητες των ελληνικών Rafale και Viper απέναντι σε ανάλογης διαμόρφωσης μαχητικά αναμένονται στη μεγάλη πολυεθνική αεροπορική άσκηση «HNIOXOΣ 2024», η οποία θα πραγματοποιηθεί στα μέσα του ερχόμενου μήνα.

Η συμμετοχή 10 δικινητήριων Typhoon Eurofighter, δεκατριών Rafale επιπλέον των 18 Ελληνικών «ριπών», τεσσάρων πανίσχυρων EF-18, δεκάδων F-16, μεταξύ των οποίων αρκετών Viper της Πολεμικής μας Αεροπορίας, αλλά πιθανότατα και Ισραηλινών SUFA, προμηνύουν μια άσκηση πολύ υψηλού επιπέδου.

Για πολλούς πρόκειται για την κορυφαία αεροπορική πολυεθνική άσκηση στην Ευρώπη, η οποία όχι απλά συντηρεί, αλλά και επαυξάνει τη φήμη που έχει αποκτήσει ο «ΗΝΙΟΧΟΣ» ως ένα από τα μεγαλύτερα αεροπορικά event παγκοσμίως. Άσκηση με σύνθετα σενάρια υψηλών απαιτήσεων και COMAO με συμμετοχή δεκάδων αεροσκαφών στο ιδιαίτερο περιβάλλον του FIR Αθηνών, το οποίο περιλαμβάνει δεσμευμένες περιοχές στην ηπειρωτική χώρα με το εξαιρετικό για χαμηλές πτήσεις ανάγλυφο, αλλά και το θαλάσσιο περιβάλλον με τα εκατοντάδες νησιά και νησίδες. Συνδυασμός που δίνει τη δυνατότητα σχεδιασμού και εκτέλεσης πολλαπλών σεναρίων, αλλά και πραγματοποίησης πυρών τόσο σε χερσαίο όσο και σε θαλάσσιο περιβάλλον.

 

Τα πρώτα μαχητικά αναμένεται να προσγειωθούν στην 117 Πτέρυγα Μάχης στην Ανδραβίδα εντός της επόμενης εβδομάδας και να πραγματοποιήσουν πτήσεις εξοικείωσης (Familiarization Flights). Το βασικό σκέλος της άσκησης θα πραγματοποιηθεί από τις 8 έως και τις 18 Απριλίου με δεκάδες σενάρια ημέρα και νύχτα και εκατοντάδες απογειώσεις, όχι μόνο από την Αεροπορική Βάση της Ανδραβίδας και την κοντινή 116 Πτέρυγα Μάχης του Αράξου, αλλά από όλες τις Βάσεις όπου φιλοξενούν Πολεμικές Μοίρες, καθώς στον «ΗΝΙΟΧΟ» θα συμμετέχει το σύνολο των μαχητικών της Πολεμικής μας Αεροπορίας όπως και τα ιπτάμενα ραντάρ ΑΣΕΠΕ.

Φυσικά η «καρδιά» της άσκησης θα χτυπά στην 117 Πτέρυγα Μάχης, στην οποία θα φιλοξενηθούν το ελικόπτερο της SAR της Κυπριακής Δημοκρατίας AW-139, τα 4 ισπανικά EF-18 της Ejercito del Aire, 7 γαλλικά Rafale από το Marine Nationale, 4 βρετανικά Typhoon Εurofighter της RAF, ακόμη 6 Typhoon από τη Σαουδική Αραβία, 5 Rafale της αεροπορίας του Κατάρ, 4 F-16 της Royal Jordanian Air Force και ακόμη 4 από τη ρουμανική Πολεμική Αεροπορία. Ανοιχτή παραμένει έως τώρα η συμμετοχή των Ισραηλινών, οι οποίοι ενδέχεται να λάβουν μέρος με σημαντικό αριθμό F-16 Sufa, ενώ πιθανό είναι να συμμετέχει και η US Air Force με F-16, τα οποία είτε θα προσγειωθούν στην Ανδραβίδα είτε θα επιχειρούν από την Ιταλία.

Ιδιαίτερη σημασία έχουν φέτος οι συμμετοχές της RAF, της Saudi Air Force αλλά και των Ρουμάνων, οι οποίοι για πρώτη φορά λαμβάνουν μέρος στην άσκηση «ΗΝΙΟΧΟΣ», σε μια προσπάθεια να αντλήσουν εμπειρίες και να εκπαιδεύσουν τους ιπτάμενους τους δίπλα σε κορυφαίες πολεμικές αεροπορίες. Σε σενάρια του «ΗΝΙΟΧΟ» αναμένεται να λάβουν μέρος και αμερικανικά UAV MQ-9 Reaper, τα οποία επιχειρούν τα τελευταία χρόνια από την 110 Πτέρυγα Μάχης στη Λάρισα.

Όλος ο σχεδιασμός και η εκτέλεση  της μεγάλης άσκησης «ΗΝΙΟΧΟΣ» υλοποιείται από το Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας στη Λάρισα σε συνεργασία με όλες τις αεροπορίες οι οποίες συμμετέχουν. Τα σενάρια της άσκησης είναι προσαρμοσμένα σε πολλές περιπτώσεις και στις  απειλές που αντιμετωπίζει η χώρα μας  αλλά και στα νέα μαχητικά ότα οποία διαθέτει στη «φαρέτρα» της  και δεν είναι άλλα από τα Rafale, και τα Viper. Και στον φετινό «ΗΝΙΟΧΟ» έμφαση αναμένεται να δοθεί στον δικτυοκεντρικό χαρακτήρα της άσκησης ενώ συμμετοχή θα έχει η Μοίρα Επιχειρησιακής Συνθετικής Εκπαίδευσης.

 

Στην άσκηση «ΗΝΙΟΧΟΣ 2024» θα εκτελεστούν μεταξύ άλλων σύνθετες αεροπορικές αποστολές καλύπτοντας όλο το φάσμα των αεροπορικών επιχειρήσεων (Επιθετικές και Αμυντικές, Συνδρομής σε Χερσαίες και Ναυτικές δυνάμεις, Αποστολές καταστολής/καταστροφής Αεράμυνας, Αναγνώρισης, Επιχειρήσεις Χρονικά Ευαίσθητων Στόχων και Δυναμικής Στοχοποίησης, προστασίας Στόχων Υψηλής Αξίας και Έρευνας και Διάσωσης σε Περιβάλλον Μάχης) σε ένα δυναμικό και ρεαλιστικό περιβάλλον μάχης. Στην 117 ΠΜ βρέθηκε χθες το πρώτο «γεράκι» της Πολεμικής Αεροπορίας, Αντιπτέραρχος Δημοσθένης Γρηγοριάδης ο οποίος ενημερώθηκε για την προετοιμασία της μεγάλης άσκησης και έδωσε σχετικές κατευθύνσεις.