Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Δημήτριος Χούπης και ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος Δημοσθένης Γρηγοριάδης, βρέθηκαν σήμερα στην αεροπορική βάση της Ανδραβίδας, για να παρακολουθήσουν την εξέλιξη της πολυεθνικής άσκησης «ΗΝΙΟΧΟΣ 2024».
«Με μεγάλη ικανοποίηση και χαρά παρακολουθήσαμε την άσκηση ΗΝΙΟΧΟΣ, με την οποία δίνουμε την δυνατότητα στην Πολεμική μας Αεροπορία αλλά και σε αεροπορίες των συμμάχων μας, να συνεργαστούν σε διακλαδικό περιβάλλον, αλλά και σε ένα καθαρά δύσκολο ‘terrain’ της χώρας μας. Το περιβάλλον του αέρα, της ξηράς και της θάλασσας, όπως διαμορφώνεται στην Ελλάδα, δίνει διαφορετικές μοναδικές εμπειρίες για τους πιλότους. Αλλά και στην εκπαίδευση παλαιότερων τύπων αεροσκαφών με τα πλέον σύγχρονα αεροσκάφη, δίνεται η ευκαιρία στους πιλότους να ανακαλύψουν νέες δυνατότητες αλλά και τα μειονεκτήματα του κάθε αεροσκάφους, έτσι ώστε να το αξιοποιήσει καλύτερα», τόνισε ο Στρατηγός Χούπης.
Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ υπογράμμισε την ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας με την μεγαλύτερη δημοκρατία του κόσμου, την Ινδία, η οποία «εντυπωσίασε», όπως είπε, με τις ικανότητες της, αλλά και με την φιλική αντιμετώπισή της προς τους υπόλοιπους συμμετέχοντες της άσκησης.
«Έχουμε υπογράψει μια διμερή αμυντική συμφωνία που έχει πολλά πεδία δραστηριοτήτων. Η Ινδία έχει και την τεχνογνωσία και την σχέση εμπιστοσύνης με την Ελλάδα, ώστε η συνεργασία μας να είναι αμφότερα παραγωγική», πρόσθεσε.
Σχετικά με την πιθανότητα η Ινδία να αγοράσει τα Mirage 2000-5 που θα αποσυρθούν από τον στόλο της Πολεμικής μας Αεροπορίας, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ ανέφερε ότι υπάρχει ένα ενδιαφέρον αλλά είναι σε πολύ πρωταρχικό στάδιο και διαβεβαίωσε ότι οι ΈΔ παραμένουν στο μέγιστο επίπεδο ετοιμότητας και δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.
Oι δηλώσεις του Αρχηγού ΓΕΑ
Για την άσκηση «ΗΝΙΟΧΟΣ 2024» μίλησε και το πρώτο «Γεράκι» και τόνισε ότι όλοι οι συμμετέχοντες είναι ιδιαίτερα ευχαριστημένοι, ειδικά από την φιλοξενία της 117 Πτέρυγας Μάχης και του ΚΕΑΤ, με «σύμμαχο» τον καλό καιρό.
Ωστόσο, δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην επόμενη μεγάλη άσκηση της Πολεμικής Αεροπορίας, την «Ramstein Flag» του NATO, η οποία, όπως είχε αναφέρει και το Onalert.gr, θα διοργανωθεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα. «Όσοι σύμμαχοι δεν ήρθαν στην άσκηση ΗΝΙΟΧΟΣ, έλειπαν γιατί θα έρθουν τον Οκτώβριο για την αάσκηση Ramstein Flag», σημείωσε ο Αρχηγός ΓΕΑ.
Σχετικά με τις διαδικασίες απόκτησης των μαχητικών αεροσκαφών F-35, είπε:
«Να κινηθούμε πολύ γρήγορα, αυτό είναι το μότο μου«. Ανέφερε ότι μέσα στο καλοκαίρι θα υπογραφεί η LOA, και η επιτελική επεξεργασία θα είναι πολύ σύντομη. «‘Ηδη έχουμε υποβάλει τις απαιτήσεις μας σχετικά με τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στην Ανδραβίδα», πρόσθεσε.
«Πρέπει να γίνει ένα καινούργιο αεροδρόμιο, με καινούργιους διαδρόμους και εγκαταστάσεις με βάση όσα μας έχουν δώσει οι Αμερικανοί για τις προδιαγραφές ασφαλείας. Υπάρχουν όμως αρκετές διαδικασίες, τις οποίες θα προσπαθήσουμε να τρέξουμε. Θέλουμε να είναι όλα έτοιμα πριν έρθουν τα αεροσκάφη«, σημείωσε.
Η παραλαβή στις ΗΠΑ θα γίνει το 2028, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα. Εκεί θα εκπαιδευτούν 16 ιπτάμενοι της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, εκ των οποίων οι 6 θα είναι εκπαιδευτές.
«Αν όχι το 2029, τότε το 2030 τα F-35 θα προσγειωθούν στην Ανδραβίδα», είπε ο Αντιπτέραρχος.
Σχετικά με τα όπλα που θα φέρουν τα μαχητικά πέμπτης γενιάς, ο Α/ΓΕΑ τόνισε ότι πέρα από τον πύραυλο AMRAAM, το μαχητικό θα φέρει σίγουρα και τους πυραύλους Meteor. «Εχουμε οπλοστάσιο στην ΠΑ, και οποιοδήποτε επιπλέον όπλο πάρουμε, πρέπει να είμαστε σιγουροι ότι θα μπορεί η χώρα να το αντέξει δημοσιονομικά».
Σχετικά με την απόσυρση ορισμένων μαχητικών αεροσκαφών απο τον στόλο της ΠΑ, είπε: «Έχουμε θέματα σε συγκεκριμένους τύπους αεροσκαφών, στα οποία περιμέναμε να εχουμε μεγαλύτερη διαθεσιμότητα, αλλά δύσκολα υποστηρίζεται η συντήρησή τους από τις κατασκευάστριες εταιρείες λόγω της παλαιότητάς τους».
«Το F-4 Phantom έχει αποφασισθεί να αποσυρθεί εδώ και χρόνια, καθώς σύντομα λίγουν πολύ βασικά εξαρτήματά του, όπως οι καταπέλτες», πρόσθεσε.
Διαεβαίωσε ότι υπάρχει σχέδιο και πλάνο για την απόσυρση των ελληνικών μαχητικών, και το ‘transition’ θα γινει ομαλά και δεν θα μειωθεί η ισχύς της Πολεμικής μας Αεροπορίας. Αντίθετα, θα αυξηθεί, όπως τόνισε ο Αρχηγός ΓΕΑ.