Η θητεία για πάρα πολλούς στρατιώτες επέστρεψε στις σκληρές δεκαετίες του 50 ,του 60 και του 70. Μπορεί να είναι πολύ ,πολύ μικρότερη σε διάρκεια, αλλά η ανέχεια που μαστίζει όλο και περισσότερες ελληνικές οικογένειες δεν θα μπορούσε παρά να επηρέαζε και τα στρατευμένα τους παιδιά. Μαζί με την ανέχεια όμως έχουν αρχίσει να εμφανίζονται και τα πρώτα σημάδια αλληλεγγύης .Όχι μόνο μεταξύ των στρατιωτών αλλά και μεταξύ των στελεχών. Και αυτό είναι ενθαρρυντικό. Το μόνο ελπιδοφόρο μήνυμα σ΄ αυτή τη μαύρη περίοδο που διανύουμε.
Το διαπιστώσαμε διαβάζοντας μία από τις πάντα σκληρές και μαχητικές ανακοινώσεις του Δικτύου Ελεύθερων Φαντάρων η οποία αναφερόταν στο απαγορευτικό κόστος των μετακινήσεων των στρατιωτών που προτιμούν πια να μην παίρνουν έξοδο και άδεια.
Εξίσου μεγάλα προβλήματα αντιμετωπίζουν και τα στελέχη. Αλλά:
“Τα οικονομικά προβλήματα είναι έκδηλα και στα μόνιμα στελέχη. Φαίνεται στα σχόλια που κάνουν, στις συζητήσεις. Στα ίδια τους τα πρόσωπα. Αυτό μάλλον έχει φέρει και ένα κλίμα κατανόησης τουλάχιστον στα οικονομικά ζητήματα των φαντάρων. Υπάρχει όντως μια τάση να βοηθάνε. Θα σε βάλουν για παράδειγμα και στο δικό τους αυτοκίνητα αν συμπίπτουν οι διαδρομές.
Δε φτάνει όμως μόνο η καλή θέληση. Βλέπουν τα προβλήματα, τα ζουν από κοντά πρέπει και αυτοί με τη σειρά τους να διαμαρτυρηθούν και να πιέσουν”.
Ποιος θα βοηθήσει;
Το πρόβλημα μετακίνησης των στρατιωτών είναι τεράστιο και δυστυχώς λύση δεν έχει δοθεί παρά τις διαβεβαιώσεις που δίνονται από την εποχή υπουργίας του Πάνου Παναγιωτόπουλου ακόμη.
Ένας στρατιώτης που υπηρετεί για παράδειγμα στον Έβρο (Καβύλη, Κουφόβουνο, Λαγός, Ορεστιάδα, Διδυμότειχο ) έχει ως φθηνότερη επιλογή για να μετακινηθεί το
το τρένο που κοστίζει μέχρι την Αθήνα και επιστροφή 52 ευρώ! Το λεωφορείο κοστίζει 28 ευρώ για Θεσσαλονίκη και 58ευρώ για Αθήνα (56 και 116 ευρώ αντίστοιχα, με επιστροφή).
Το αεροπλάνο είναι απλώς απαγορευτικό. Μια ενδεικτική τιμή είναι τα 130 ευρώ για πτήση μέχρι την Αθήνα χωρίς να υπολογίζουμε το κόστος μέχρι το αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης.
Διαβάστε ακόμη:
Τρείς έξοδοι στους 8 μήνες – Στην Λέσβο μαύρες μέρες για τους στρατιώτες