Η ρήτρα αξιόμαχου και οι αδικίες της είναι εδώ! Άγνωστο το εφάπαξ των στρατιωτικών

Η “ρήτρα αξιόμαχου” , συμφωνα με την οποία θα υπολογίζεται το εφάπαξ των στρατιωτικών, είχε “τινάξει στον αέρα” τις Ένοπλες Δυνάμεις το περασμένο καλοκαίρι. Οι μειώσεις που θα επέφεραν οι αρχικές σκέψεις που είχαν κάνει στην κυβέρνηση, είχαν προκαλέσει σάλο στις Ένοπλες Δυνάμεις .

Λόγω αυτών των αντιδράσεων υπήρξαν διαβεβαιώσεις ότι θα υπάρξουν ρυθμίσεις,οι οποίες θα εφαρμοστούν σε “βάθος χρόνου” . Πόσο θα είναι αυτό το χρονικό διάστημα παραμένει αδιευκρίνιστο.

Τώρα ο ΥΕΘΑ Νίκος Δένδιας απέστειλε προς το Υπουργείο Εργασίας πρόταση για τον καθορισμό της ρήτρας αξιόμαχου, προκειμένου να συμπεριληφθεί στο νέο τρόπο υπολογισμού των εφάπαξ παροχών των ενστόλων.

“Με την πρόταση αυτή αποτρέπεται η απότομη μείωση των εφάπαξ παροχών, διασφαλίζεται η βιωσιμότητα των Ταμείων και εξασφαλίζεται η σταδιακή σύγκλιση του ύψους των χορηγούμενων παροχών με εκείνες που προβλέπει η ως άνω Υπουργική Απόφαση”,αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του ΥΠΕΘΑ.

Όποια κι αν είναι η πρόταση ,αυτή η υπόθεση με την ρήτρα αξιόμαχου θα προκαλεί από εδώ και πέρα διαρκή ανασφάλεια στους στρατιωτικούς. Ποια θα είναι τα κριτήρια που θα καθορίζουν το ύψος της και κάθε πότε θα αναπροσαρμόζονται; Οι αδικίες που θα προκαλέσει θα είναι σαφώς πολύ περισσότερες αφού υπάρχει κίνδυνος στρατιωτικοί που θα φεύγουν με λιγότερα χρόνια υπηρεσίας να παίρνουν υψηλότερο εφάπαξ από άλλους που θα φεύγουν αργότερα,μόνο και μόνο επειδή θα είναι πιο “τυχεροί” ωε προς το ύψος της ρήτρας αξιόμαχου.

Πρόκειται για μια “εφεύρεση” η οποία δεν σώνει τα ταμεία και ταυτόχρονα θα προκαλεί διαρκώς προβλήματα και ανασφάλεια στους στρατιωτικούς.

Υπάρχουν άλλοι τρόποι για να δοθεί ανάσα στα ταμεία των στρατιωτικών,τα οποία θα μπορούσαν να αξιοποιήσουν την σημαντική ακίνητη περιουσία που διαθέτουν . Αλλά φαίνεται ότι αυτά δεν αποτελούν επιλογή της κυβέρνησης.

Διαβάστε ακόμη:

Έμπλεξαν τις «ρήτρες βιωσιμότητας και αξιόμαχου» πάγωσε το εφάπαξ! Λάθος δρόμος και στο μισθολόγιο

«Σε βάθος 15ετίας η «ρήτρα αξιόμαχου» λέει η κυβέρνηση που βάζει «μπροστά» τον Σαμαρά