Του Κώστα Σαρικά
Θα είναι χωρίς αμφιβολία το πιο σημαντικό αεροπορικό event στην Ευρώπη το 2024 και πιθανότατα η μεγαλύτερη σε αριθμό συμμετοχών αεροπορική άσκηση του ΝΑΤΟ έως σήμερα, όχι μόνο στη «γηραιά» ήπειρο αλλά παγκοσμίως. Η αντίστοιχη για τα αεροπορικά δεδομένα της Συμμαχίας «Red Flag» της Ευρώπης, η οποία αναμένεται να συγκεντρώσει ίσως και το σύνολο των Πολεμικών Αεροποριών του ΝΑΤΟ.
Τα πιο σύγχρονα μαχητικά που διαθέτει η Δύση στο οπλοστάσιο της 4,5ης και φυσικά 5ης γενιάς με κορυφαίο το stealth αεροσκάφος F-35 αλλά και τα πανίσχυρα Rafale και F-16 Viper τα οποία βρίσκονται ήδη στη «φαρέτρα» της.
Tην πρώτη στην ιστορία του ΝΑΤΟ Ευρωπαϊκή «Red Flag» με την ονομασία «Ramstein Flag» διεκδίκησε και κέρδισε η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία επιβεβαιώνοντας το πολύ ισχυρό πλέον «αποτύπωμα» που διαθέτει εντός της Συμμαχίας. Φέρνει τη μεγάλη άσκηση στην Ελλάδα με την 117 Πτέρυγα Μάχης στην Ανδραβίδα να αποτελεί την Αεροπορική Βάση η οποία αναμένεται να φιλοξενήσει τη «Ramstein Flag», ενώ συνδρομή στην άσκηση θα έχει η κοντινή 116 Πτέρυγα Μάχης στον Άραξο όπως και οι υπόλοιπες Αεροπορικές Βάσεις της HAF ανάλογα με τις απαιτήσεις της άσκησης.
Το Αεροπορικό Επιτελείο κινήθηκε άμεσα και μεθοδικά όταν έγινε γνωστό ότι το ΝΑΤΟ προτίθεται να διοργανώσει για πρώτη φορά στην Ευρώπη μια άσκηση μεγέθους «Red Flag» και ακόμη μεγαλύτερη. Με «όπλο» την εμπειρία από τη διοργάνωση μεγάλων ασκήσεων με αποκορύφωμα την πολυεθνική άσκηση «ΗΝΙΟΧΟΣ» και έπειτα από τις συνεχείς επαφές του Αρχηγού ΓΕΑ Αντιπτέραρχου Θεμιστοκλή Μπουρολιά και των Επιτελών της HAF, η Πολεμική Αεροπορία κατάφερε αθόρυβα να πείσει τους Συμμάχους στο ΝΑΤΟ ώστε να δώσουν στην Ελλάδα την πρωτιά.
Επιπλέον ισχυρό επιχείρημα της HAF στη διεκδίκηση της άσκησης αποτελεί η δυνατότητα για δέσμευση πολύ μεγάλων περιοχών τόσο πάνω από την ηπειρωτική χώρα όσο κυρίως σε θαλάσσιο περιβάλλον ώστε να πραγματοποιηθούν τα σύνθετα σενάρια της άσκησης τα οποία προβλέπουν συμμετοχή μεγάλων Comao, πολυάριθμων δηλαδή σχηματισμών σύμφωνα με το δόγμα του ΝΑΤΟ για τις αεροπορικές επιχειρήσεις. Όμως καθοριστικό ρόλο έπαιξαν ακόμη τόσο το γεωγραφικό ανάγλυφο όσο κυρίως η θέση της Ελλάδας στα ανατολικά σύνορα της Συμμαχίας και σε κοντινή απόσταση από περιοχές ενδιαφέροντος του ΝΑΤΟ, όπως η Μέση Ανατολή και φυσικά η Μαύρη Θάλασσα και η Ρωσία.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Onalert.gr, την Ευρωπαική «Red Flag» διεκδίκησαν με ένταση και άλλες χώρες όμως ο πλήρης φάκελος της HAF, τα πλεονεκτήματα της Ελλάδας αλλά και η αξιοπιστία της Πολεμικής μας Αεροπορίας ήταν καθοριστικά στην τελική απόφαση του ΝΑΤΟ. Στην άσκηση η οποία θα διεξαχθεί το Φθινόπωρο του 2024, πιθανότατα εντός Σεπτεμβρίου, αναμένεται να συμμετέχει σχεδόν το σύνολο των Πολεμικών Αεροποριών της Συμμαχίας με τον κατάλογο να βρίσκεται υπό διαμόρφωση. Ενώ τους επόμενους μήνες αναμένεται να πραγματοποιηθούν συσκέψεις για την οργάνωση της άσκησης και τον καθορισμό των σεναρίων.
Η Τουρκία ήταν από τις πρώτες χώρες που δήλωσαν ενδιαφέρον να συμμετέχουν στη λογική του καλού κλίματος που έχει διαμορφωθεί από τον περασμένο Φεβρουάριο στις σχέσεις της Άγκυρας με την Αθήνα. Και ενώ είχε προηγηθεί τον Μάιο του 2022 η αποπομπή της TuAF από την ΝΑΤΟική άσκηση «Tiger Meet», η οποία πραγματοποιήθηκε στον Άραξο εξαιτίας της προκλητικής τότε στάσης της γείτονος με τις μαζικές παραβιάσεις αλλά και υπερπτήσεις πάνω από τα Ελληνικά νησιά του ανατολικού Αιγαίου.