Με έγγραφο της προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και τους βουλευτές της επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών (ΠΟΜΕΝΣ) ζητά να εξετασθεί η ένταξη της Ελληνικής Δύναμης Βουλγαρίας στις ειδικές αποστολές υψηλής επιχειρησιακής ευθύνης, εκτός Περιοχής Ευθύνης του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, στο πλαίσιο εθνικών υποχρεώσεων της χώρας σε εφαρμογή αποφάσεων ΝΑΤΟ – ΕΕ, με αποζημίωση εκατόν είκοσι ευρώ (120 Euro) ημερησίως.
Πρόκειται για τη διμοιρία αντιαρματικών (Α-Τ) ειδικής σύνθεσης (ΕΛΔΥΒΟ) που αναπτύχθηκε στη γειτονική χώρα ως τμήμα του Σχηματισμού Μάχης Βουλγαρίας του ΝΑΤΟ «ΝΑΤΟ eVA [enhanced Vigilance Activity (Ενισχυμένη Δραστηριότητα Επαγρύπνησης)] Bulgaria», στο πλαίσιο των υποχρεώσεων της χώρας στο ΝΑΤΟ.
Οι αποζημιώσεις του προσωπικού των κρατών στην Βουλγαρία
Σύμφωνα με το εν λόγω έγγραφο «οι χρηματικές ημερήσιες αποζημιώσεις του προσωπικού των κρατών που συμμετέχουν στο Σχηματισμό μάχης στη Βουλγαρία είναι:
Αλβανια: 80 ευρώ έκαστος,
Βόρεια Μακεδονία: 92 ευρώ έκαστος,
Ελλάδα: 40,50 ευρώ έκαστος,
Ιταλία: Δοικητής 130 ευρώ, Ανθυπασπιστής-Αντισυνταγματάρχης 93 ευρώ, Υπαξιωματικοί 85 ευρω,
Κροατία: 95 ευρώ έκαστος
Μαυροβούνιο: Διμοιρίτης 93 ευρώ, υπόλοιποι 85 ευρώ,
Ρουμανία: Λοχαγός-Ανθυπολοχαγός 141 ευρώ, Ανθυπασπιστής 131 ευρώ, Υπαξιωματικοί 121 ευρώ».
Η ΠΟΜΕΝΣ τονίζει: «Με σχετική Απόφαση του ΣΑΓΕ, στελέχη που εκτελούν ειδικές αποστολές εντός της επικράτειας, αποζημιώνονται με εξήντα ευρώ (60 Euro) ημερησίως. Από τα παραπάνω διαπιστώνεται ότι προσωπικό του Στρατού Ξηράς που συμμετέχει σε ειδικές αποστολές εσωτερικού (αντιμετώπισης ασύμμετρων απειλών λόγω μεταναστευτικών ροών στον Έβρο, ενίσχυσης συνόρων κλπ) λαμβάνει μεγαλύτερη αποζημίωση από το προσωπικό που βρίσκεται εκτός Ελλάδας».
«Ο λόγος συμμετοχής της εν λόγω διμοιρίας είναι η λήψη πολεμικής αποστολής «εκτός οργάνωσης ΣΞ» υπό τις διαταγές του συνταγματάρχη Ιταλού διοικητή, με ετοιμότητα λήψης πολεμικής αποστολής σε χρονικό διάστημα λίγων ωρών άρα «εκτέλεση ειδικης αποστολής υψηλής επιχειρησιακής ευθύνης». Να σημειωθεί ότι η ενεγοποίηση των ομάδων μάχης στην Ευρώπη πραγματοποιήθηκε μετά την έναρξη του ρωσοουκρανικού πολέμου», προστίθεται στο σχετικό έγγραφο.
«Υφίσταται μεγάλη έως τεράστια χρηματική υστέρηση του προσωπικού που υπηρετεί στην ΕΛΔΥΒΟ, η οποία δημιουργεί αισθήματα:
1/ αδικίας σε σχέση με τους Έλληνες συναδέλφους που εκτελούν ειδικές αποστολές εντός της επικράτειας,
2/ άνισης μεταχείρισης σε σχέση με τους Έλληνες συναδέλφους που υπηρετούν σε άλλες στρατιωτικές αποστολές του εξωτερικού,
3/ κατωτερότητας σε σχέση με άλλες εθνικές αποστολές που συμμετέχουν στην ίδια Ομάδα Μάχης. Σημειώνουμε δυστυχώς ότι έχουν καταγραφεί περιπτώσεις χλευασμού από στρατιωτικό προσωπικό άλλων χωρών, για τη μη «αξιοπρεπή» αποζημίωση, των στρατιωτικών της ελληνικής αποστολής.
Κατόπιν των ανωτέρω, παρακαλούμε όπως εξετασθεί η ένταξη του προσωπικού της ΕΛΔΥΒΟ στις ειδικές αποστολές υψηλής επιχειρησιακής ευθύνης του (γ) σχετικού, εκτός ΠΕ Α/ΓΕΕΘΑ, στο πλαίσιο εθνικών υποχρεώσεων της χώρας σε εφαρμογή αποφάσεων ΝΑΤΟ – ΕΕ, με αποζημίωση εκατόν είκοσι ευρώ (120 Euro) ημερησίως», καταλήγει η ΠΟΜΕΝΣ.