Πρώτη “κόντρα” των στρατιωτικών με την “πρώτη φορά Αριστερά” κυβερνητική πλειοψηφία. Αφορμή το θέμα του ασφαλιστικού των στρατιωτικών που κατετάγησαν την περίοδο 1990-92.
Με επιστολή τους προς τον Αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Δημήτρη Μάρδα του επισημαίνουν ότι προφανώς δεν έχει καταλάβει το θέμα και την ανέξοδη για το δημόσιο λύση του.
Αφορμή για την διαπίστωση η απάντηση που έδωσε ο κ.Μάρδας σε ερώτηση της πρώην ΑΝΥΕΘΑ Φώφης Γεννηματά. Για την οποία οι στρατιωτικοί αφήνουν αιχμές επειδή δεν έλυσε το θέμα κατά τη διάρκεια της θητείας της.
Η επιστολή της ΠΟΕΣ:
Αξιότιμε κε Υπουργέ.
Με ενδιαφέρον αναγνώσαμε τη σχετική ερώτηση της βουλευτού κας Φώφης Γεννηματά, αναφορικά με την εξομάλυνση θεμελίωσης συνταξιοδοτικού δικαιώματος των στρατιωτικών που κατετάγησαν από 01-7-1990 έως και 31-12-1992 και το κοινοβουλευτικό ενδιαφέρον της να αρθεί και να αποκατασταθεί η αδικία η οποία υφίστανται χιλιάδες στρατιωτικοί της κατηγορίας αυτής ώστε να μπορούν να θεμελιώσουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα ως «παλαιοί» ασφαλισμένοι.
Θα αφήσουμε ασχολίαστο το παραπάνω ενδιαφέρον της υπόψη βουλευτού, η οποία ως πρώην Αναπληρώτρια Υπουργός Εθνικής Άμυνας θα μπορούσε να επιλύσει το πρόβλημα που τώρα αντιπολιτευτικά η ίδια αναδεικνύει και επιζητά τη λύση του, όταν μάλιστα το πρόβλημα αυτό δημιουργήθηκε το 2010 εν μέσω μνημονιακής λαίλαπας και αναδείχτηκε από εμάς ευθύς αμέσως με τη θέση σε ισχύ του Ν.3865/2010, όντας τότε στην Κυβέρνηση, αλλά δεν μπορούμε να αφήσουμε ασχολίαστη τη σχετική απάντησή σας επί του ερωτήματός της, η οποία επαναλαμβάνει την ίδια υπηρεσιακή τακτική του παρελθόντος, την οποία (απάντησή σας) αναγνώσαμε με το ίδιο ακριβώς ενδιαφέρον.
«Το Υπουργείο Οικονομικών, θα εξετάσει το σύνολο των ασφαλιστικών – συνταξιοδοτικών θεμάτων των ασφαλισμένων του Δημοσίου, προκειμένου να βελτιώσει τις χορηγούμενες σχετικές παροχές, σε συνδυασμό πάντα και με τη δημοσιονομική κατάσταση της Χώρας. Εύλογο είναι, ότι η προαναφερόμενη εξέταση θα έχει καθολικό χαρακτήρα, αποκλειόμενης τουλάχιστον για το αμέσως προσεχές διάστημα οποιασδήποτε αποσπα-σματικής αντιμετώπισης των θεμάτων αυτών» αναγράφεται στην απάντησή σας.
Είναι προφανές, κε Υπουργέ, ότι από την ανάγνωση των σχετικών (γ) και (δ) απαντήσεων, σε πανομοιότυπο ερώτημα, κατά τη διαδικασία του κοινοβουλευτικού ελέγχου, προκύπτει αβίαστα το συμπέρασμα ότι δεν άλλαξε ούτε μια μέρα. Ανατρέξτε στο συντάκτη των απαντήσεων αυτών και θα διαπιστώσετε ότι είναι το ίδιο και το αυτό πρόσωπο. Αντιλαμβανόμαστε πλήρως ότι το Δημόσιο οφείλει να έχει συνέχεια και συνέπεια στις πράξεις του, αλλά δεν μπορούμε να αντιληφθούμε τη συνέχεια και τη συνέπεια σε πράξεις που βασίστηκαν σε μνημονιακές διατάξεις και μνημονιακή ρητορική, την οποία ο πολιτικός φορέας στον οποίο ανήκει η Κυβέρνηση που υπηρετείτε απέταξε προεκλογικά.
Τι ακριβώς εννοείτε, κε Υπουργέ, όταν μας λέτε ότι η εξέταση θα έχει καθολικό χαρακτήρα και αποκλείεται οποιαδήποτε παρέμβαση το αμέσως προσεχές διάστημα; Πόσο μπορεί να είναι αυτό το διάστημα; Γιατί φοβάστε να το προσδιορίσετε; Ήδη πέρασαν πέντε (5) χρόνια. Θα περάσουν άλλα πέντε (5);
Προφανώς οι υπηρεσιακοί παράγοντες δεν έχουν αντιληφθεί ή δεν θέλουν να συνειδητοποιήσουν την αδικία που δημιούργησε ο Ν.3865/2010 μόνο για τους στρατιωτικούς και τους υπηρετούντες στις ΕΔ και τα ΣΑ, όπως προκύπτει από την παρ.4 του σχετικού (δ) εγγράφου, την οποία αντιλήφθηκε, έστω και τέσσερα (4) χρόνια μετά την επαναληπτική «πίεση» της Ομοσπονδίας μας, η τέως Αναπληρώτρια Υπουργός Εθνικής Άμυνας και «έτρεξε» εσπευσμένα και προεκλογικά να την άρει. Ή μήπως τη γνωρίζουν και απλώς δεν θέλουν να σας τη μεταφέρουν;
Θέλοντας να πιστεύουμε ότι ούτε και εσείς ο ίδιος έχετε αντιληφθεί την υπόψη αδικία, λόγω φόρτου εργασίας, όπως άλλωστε και ο προκάτοχός σας Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, ο οποίος υπέγραψε τη σχετική απάντηση, επαναφέρουμε το αίτημά μας για συνάντηση μαζί σας, προκειμένου δια ζώσης να σας εξηγήσουμε τι ακριβώς συμβαίνει.