Η καταδικασμένη προσπάθεια «αυτοδιάλυσης» των Ενώσεων Στρατιωτικών – Γιατί θα αποτύχει

Θα πρέπει να τρίβουν τα χέρια τους από ικανοποίηση όσοι κατά καιρούς προσπάθησαν να συντρίψουν τις ενοχλητικές Ενώσεις Στρατιωτικών και την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών. Ότι δεν κατάφεραν οι ίδιοι με απειλές ,τρομοκρατία και ποινές , προσπαθούν -συνειδητά ή ασυνείδητα θα φανεί σύντομα- να το πετύχουν εκ των έσω , μια μικρή μειοψηφία στρατιωτικών. Εν ενεργεία και απόστρατων. Τα όσα συμβαίνουν τους τελευταίους μήνες εναντίον των Ενώσεων και της ΠΟΕΣ έχουν τεράστιο ενδιαφέρον και δείχνουν ότι η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας με την οποία οι στρατιωτικοί δικαιώθηκαν για τις άδικες περικοπές εναντίον τους “έτσουξε” πάρα πολύ το πολιτικό σύστημα.

Θα αποφύγουμε κρίσεις για να μην ρίξουμε “λάδι στη φωτιά” και θα παραθέσουμε απλά τα γεγονότα. Οι στρατιωτικοί δεν είναι ούτε αφελείς,ούτε ανόητοι. Καλοπροαίρετοι είναι αλλά έχουν τη δυνατότητα να βγάλουν τα συμπεράσματά τους.

• Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας ήταν μια τεράστια νίκη των στρατιωτικών. Οι κυβερνήσεις της κρίσης “βρήκαν το μάστορά τους” από εκεί που δεν το περίμεναν! Από τις Ένοπλες Δυνάμεις. Που βεβαίως δεν έχουν κανένα μέσο διεκδίκησης πλην της Δικαιοσύνης. Ήταν από τους πρώτους που την αξιοποίησαν και κέρδισαν πανηγυρικά! Η μεγαλύτερη ζημιά που έκαναν στο πολιτικό σύστημα ,ήταν ότι έδειξαν το δρόμο και σε άλλες επαγγελματικές-κοινωνικές τάξεις. Όλα αυτά έγιναν πραγματικότητα από τον παλιό ΣΥΣΜΕΔ,τις Ενώσεις Στρατιωτικών και την ΠΟΕΣ. Κυριολεκτικά από μια “χούφτα” στελεχών ,οι οποίοι ακολούθησαν τον “γραφικό” όπως πιστεύαμε για κάποια χρόνια αντισυνταγματάρχη Ανέστη Τσουκαράκη.

•Η θετική κατάληξη με την απόφαση του ΣτΕ προκάλεσε ενθουσιασμό στους στρατιωτικούς,που κατάλαβαν ότι υπάρχουν δυνατότητες και προοπτικές να βελτιώσουν τα μισθολογικά-εργασιακά τους θέματα . Δύσπιστοι έναντι του φαινομένου των Ενώσεων, στρατιωτικοί ,άλλαξαν άποψη κατανοώντας ότι μπορούν να αποτελέσουν ένα αποτελεσματικό “εργαλείο” πίεσης προς την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία.

•Η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου “στρομώχηκε” πολύ από την απόφαση του ΣτΕ και υποχρεώθηκε να δώσει το 50% των οφειλομένων. Η μάχη για την πλήρη αποκατάσταση των στρατιωτικών συνεχίζεται. Και αυτό φαίνεται ότι ενοχλεί πάρα πολλούς. Αυτό φάνηκε και από τις διώξεις που επιχείρησε ο Α/ΓΕΕΘΑ έναντι του προέδρου της ΠΟΕΣ . Ηττήθηκε κατά κράτος.

•Την ίδια ώρα που όλα έδειχναν ότι και στην Ελλάδα , όπως σ΄ όλη την Ευρώπη , οι στρατιωτικοί αποκτούν μια στοιχειώδη έστω εκπροσώπηση έναντι των κυβερνητικών αυθαιρεσιών, προέκυψε το παράδοξο! Τρεις από τις Ενώσεις Στρατιωτικών άρχισαν να ασκούν σκληρή κριτική στην ηγετική ομάδα της ΠΟΕΣ! Που εστίασαν την κριτική τους;

• Ένα χρόνο (!) μετά από την εκλογή του Τσουκαράκη στην θέση του προέδρου της ΠΟΕΣ έθεσαν ζήτημα …μη τήρησης των προβλεπόμενων διαδικασιών στην εκλογική διαδικασία. Γιατί το έκαναν ένα χρόνο μετά κι όχι αμέσως αν το πίστευαν δεν έχει απαντηθεί.

•Λίγο πριν από τις εκλογές του Ιανουαρίου ,με σειρά δημοσιευμάτων εμφάνιζαν περίπου βέβαιη την κάθοδο του Τσουκαράκη στις εκλογές “φωτογραφίζοντας” το ΣΥΡΙΖΑ ως το κόμμα που θα τον “φιλοξενούσε” στα ψηφοδέλτιά του. Χωρίς να έχουμε καταλάβει γιατί αυτό θα ήταν απαραίτητα κακό, παρακολουθήσαμε την σκληρότατη κριτική που ασκήθηκε στον πρόεδρο της ΠΟΕΣ για κάτι που τελικά δεν επιβεβαιώθηκε! Αντιθέτως κι αυτό είναι το περίεργο ,για τον απόστρατο-αντιμνημονιακό στρατιωτικό που στήιζε με πύρινα άρθρα του την “αντιπολίτευση” της ΠΟΕΣ, δεν γράφτηκε ούτε λέξη όταν ανακοινώθηκε η κάθοδός του στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου . Αν και αντιμνημονιακός ήταν υποψήφιος με τη ΝΔ! Φυσικά δεν εξελέγη. Το πρόβλημα “κομματικοποίησης” των ΕΔ αφορά μόνο σε συγκεκριμένα κόμματα,από τα οποία εξαιρείται η ΝΔ;

•Όταν και αυτή η “κατηγορία” δεν επιβεβαιώθηκε από την ίδια τη ζωή,περάσαμε σε άλλο επίπεδο. Ο Τσουκαράκης κατηγορήθηκε ότι έκανε “έγκλημα” επειδή δέχτηκε την πρόταση του ΥΕΘΑ Πάνου Καμμένου να έχει ρόλο άτυπου συμβούλου σε θέματα προσωπικού. Η κριτική πλέον άρχισε να ξεπερνά τα όρια και αρκετές φορές τα όσα γράφτηκαν ξεπέρασαν τα όρια της καλόπιστης κριτικής. Αν υποθέσουμε ότι υπήρξε ποτέ καλή πίστη.
Ο Τσουκαράκης κατέθεσε προτάσεις σ΄ έναν “δύσκολο” άνθρωπο, όπως ο Καμμένος . Το γεγονός ότι εκείνος δεν θέλησε ή δεν πρόλαβε να υλοποιήσει κάποιες απ΄ αυτές είναι δικό του θέμα. Ωστόσο όσοι “αντιπολιτεύονται” τον Τσουκαράκη τον κατηγορούσαν διαρκώς γιατί δέχτηκε να είναι “άτυπος σύμβουλος” του Καμμένου!

•Κι αφού κατηγορήθηκε γι΄ αυτό, μόλις ο Καμμένος παρέδωσε το ΥΠΕΘΑ, υπήρξε νέα “παράδοξη” επίθεση. Τώρα ρωτούν τον Τσουκαράκη ,τι έκανε για τους στρατιωτικούς στο διάστημα που βρέθηκε στην θέση του άτυπου συμβούλου! Θέση για την οποία τον κατηγορούν ότι κακώς δέχτηκε!

•Πριν από μερικά 24ωρα, υπήρξε και δεύτερη μεγάλη επιτυχία των στρατιωτικών. Το υπουργείο Οικονομικών αναγκάστηκε να πληρώσει 50.000 ευρώ πρόστιμο στην Ένωση Στρατιωτικών Περιφέρειας Αττικής,επειδή δεν συμμορφώθηκε με την πλήρη εφαρμογή της απόφασης του ΣτΕ! Αυτή την επιτυχία ακολούθησαν εμετικά σχόλια στο facebook από “στρατιωτικό” ο οποίος έγραψε ότι “κονόμησε ο Ανέστης”! Κανένας από τους ακούντες κριτική στην ηγεσία της ΠΟΕΣ δεν έχει ακόμη καταδικάσει το απαράδεκτο σχόλιο. Και δεν αναμένεται να γίνει κάτι τέτοιο. Η Εισαγγελία του Στρατοδικείου θα αντιδράσει τουλάχιστον;

Εμετικά σχόλια,υπονοούμενα και απαξιωατικά κείμενα έχουν υπάρξει και για όσους έχουμε τολμήσει να αναρωτηθούμε τι ακριβώς συμβαίνει και από που προκύπτει όλη αυτή η “φασαρία”. Ιστοσελίδες που έχουν την “σφραγίδα” επίσημων Ενώσεων Στρατιωτικών έχουν μετατραπεί σε προσωπικές ιστοσελίδες, στις οποίες συχνά έχουν δημοσιευθεί κείμενα που ξεπερνούν τα όρια . Η ηγεσία φυσικά και δεν έχει ενοχληθεί απ΄ όλα αυτά ,αφού όπως αναφέραμε στην αρχή προφανώς τρίβει τα χέρια της από ικανοποίηση,πιστεύοντας ότι “έρχεται το τέλος των Ενώσεων”.

Κάνει λάθος. Για ακόμη μια φορά. Όπως λάθος κάνει και όποιος πιστεύει σοβαρά ότι μπορεί να σταματήσει αυτό που ξεκίνσε πριν χρόνια από μια μικρή ομάδα στρατιωτικών,στην οποία κανένας μας δεν έδωσε σημασία. Η Ελλάδα είναι μικρή χώρα. Στις επαγγελματικές μας τάξεις όλοι γνωριζόμαστε πολύ καλά. Ξέρουμε ποιος έχει ευνοηθεί από ποιον ,ποιος έχει αδικηθεί και γιατί,ποιος επιδιώκει τι και με ποιες “πλάτες”. Όλοι μας τελικά κρινόμαστε εκ του αποτελέσματος. Γι΄ αυτό και η επιχείρηση “διαλύστε τις Ενώσεις” έχει ήδη αποτύχει παταγωδώς. Οι εμπνευστές της καλό είναι να το καταλάβουν γιατί εκτίθενται πλέον πολύ άσχημα. Ας κουνήσουν το δάχτυλο στον καθρέφτη τους κι ας αφήσουν όποιον προσπαθεί να κάνει τη δουλειά του να την κάνει σωστα.