* Του Κώστα Σαρικά
Δεν συμπληρώθηκαν τρεις μήνες από τότε που οι πρωτοετείς πέρασαν τις πύλες των Στρατιωτικών Σχολών και τα στοιχεία που αποκαλύπτουν οι συνδικαλιστικές ενώσεις προκαλούν έντονη ανησυχία στην πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Ένας στους τέσσερις σπουδαστές κατά μέσο όρο τόσο στις Σχολές Αξιωματικών όσο και Υπαξιωματικών έχει ήδη παραιτηθεί σύμφωνα με την ανακοίνωση-επιστολή της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Ενώσεων Στρατιωτικών (ΠΟΕΣ) προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας.
Την ίδια ώρα συνεχίζεται με αμείωτη ένταση το κύμα παραιτήσεων στο Πολεμικό Ναυτικό και μάλιστα στην πλειονότητα τους οι παραιτηθέντες είναι Στελέχη νέα σε ηλικία, είτε Αξιωματικοί, είτε Υπαξιωματικοί οι οποίοι κατά κύριο λόγο υπηρετούν σε μάχιμες Μονάδες του Στόλου.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει στην επιστολή της η ΠΟΕΣ έως τώρα:
- στη Σχολή Ευελπίδων έχουν παραιτηθεί κατά την τρέχουσα χρονιά 30 πρωτοετείς σε σύνολο 138 εισακτέων και 8 δευτεροετείς σπουδαστές.
- Στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων οι παραιτήσεις πρωτοετών φτάνουν τις 40 σε σύνολο 95 εισακτέων
- στη Σχολή Ικάρων έχουν περάσει την πύλη της εξόδου 24 πρωτοετείς σε σύνολο 129 εισακτέων όλων των κατηγοριών.
Αντίστοιχα υψηλός είναι ο αριθμός παραιτήσεων πρωτοετών σπουδαστών και στις Σχολές Υπαξιωματικών σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία της ΠΟΕΣ. Έως τώρα:
- 38 σπουδαστές της ΣΜΥ έχουν υποβάλλει παραίτηση σε σύνολο 131 εισακτέων,
- 43 της ΣΜΥΝ από του συνολικά 190 και
- 26 της ΣΜΥΑ σε σύνολο 103 εισακτέων.
Όπως τονίζουν στρατιωτικές πηγές το φαινόμενο των παραιτήσεων στους πρωτοετείς σπουδαστές των Στρατιωτικών Σχολών δεν είναι νέο όμως το ποσοστό τους τα τελευταία χρόνια δείχνει αυξητική τάση. Και σε συνδυασμό με τον μικρότερο αριθμό εισακτέων σε σχέση με περασμένες δεκαετίες πριν από την κρίση επιδεινώνει το πρόβλημα. Πόσο μάλλον όταν τα κενά δεν μπορούν να καλυφθούν από επιλαχόντες όπως συνέβαινε στο παρελθόν.
Την ίδια ώρα ανάλογα οξύ είναι το πρόβλημα και με τις παραιτήσεις Στελεχών στο Πολεμικό Ναυτικό. Τα στοιχεία που κατέθεσε η ΠΟΕΣ αναφέρουν ότι σχεδόν διπλασιάστηκαν εντός του 2024. Έως τον Σεπτέμβριο 194 Στελέχη του ΠΝ υπέβαλαν παραίτηση έναντι 110 το ίδιο διάστημα το 2023. Ενώ συνολικά το 2023 οι παραιτήσεις έφτασαν τις 179.
Το κύμα παραιτήσεων προκαλεί πολύ έντονο προβληματισμό στο Ναυτικό Επιτελείο. Το «επίδομα Στόλου» φαίνεται ότι έως τώρα δεν λειτούργησε αποτρεπτικά καθώς εξαιτίας της φορολογίας – αρχικά είχε ανακοινωθεί ότι δεν θα φορολογηθεί – τα καθαρά ποσά που φτάνουν στα Στελέχη είναι κατά πολύ χαμηλότερα από όσα υπολόγιζαν.
Με αυτά τα δεδομένα και εάν συνεχιστεί ο ρυθμός παραιτήσεων και τα επόμενα χρόνια, ο κίνδυνος να μείνουν από Στελέχη οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι κάτι παραπάνω από ορατός.
Οι χαμηλές απολαβές των στρατιωτικών – όπως ήδη έχει αναφέρει το Onalert.gr – την ώρα που η ακρίβεια «καλπάζει» και το κόστος ζωής έχει εκτιναχθεί στα ύψη αποτελούν την κύρια αιτία των μαζικών παραιτήσεων είτε των εν ενεργεία Στελεχών, είτε των σπουδαστών στις Στρατιωτικές Σχολές. Ενδεικτικό είναι ότι στην Τουρκία καθαρός ο μισθός του Ανθυπολοχαγού ξεπερνά τα 1500 ευρώ την ώρα που στην Ελλάδα κυμαίνεται περίπου στα 900 ευρώ.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Οnalert.gr πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας έχουν επεξεργαστεί και καταλήξει σε σχέδιο για νέο μισθολόγιο που αφορά τα Στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων το οποίο προβλέπει σημαντικές αυξήσεις στις αποδοχές, με έμφαση στους νέους Αξιωματικούς, Υπαξιωματικούς και ΕΠΟΠ και ενδεικτικό κατώτατο καθαρό μισθό για τον νέο Ανθυπολοχαγό τα 1200 ευρώ. Ήδη η πολιτική ηγεσία έχει ανακοινώσει την αύξηση της αποζημίωσης για τον Εύελπι και αντίστοιχα για τους σπουδαστές στη ΣΝΔ και ΣΙ από τα 150 στα 600 ευρώ.