«Η 1η ΤΑΞΑΣ μετεγκαταστάθηκε προσωρινά και η τελική απόφαση για την οριστική της θέση θα εξεταστεί» είπε ο Δένδιας

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, απάντησε, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, σε ερώτηση που κατέθεσαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με θέμα την διαχείριση της δημιουργηθείσας κατάστασης στη βάση ελικοπτέρων του Στεφανοβικείου και την «επόμενη μέρα» στην 1η ΤΑΞΑΣ, μετά την φυσική καταστροφή που προκάλεσε η κακοκαιρία Daniel στην περιοχή το περασμένο φθινόπωρο.

Ειδικότερα, οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης τονίζουν πως «δημοσιεύματα ημερών στον Τύπο έδειχναν το μέγεθος της καταστροφής στο Στεφανοβίκειο παρουσιάζοντας σχετικό φωτογραφικό υλικό με πλημμυρισμένα ελικόπτερα, συνεργεία, αποθήκες φύλαξης υλικών και πυρομαχικών, ωστόσο μετά τις υποβληθείσες προς το ΥΠΕΘΑ ερωτήσεις βουλευτών, δεν έχουν δοθεί σαφείς απαντήσεις για το τι ακριβώς έχει συμβεί, για την ακριβή αποτίμηση των ζημιών τόσο σε κύριο υλικό (ελικόπτερα) καθώς και για τις εγκαταστάσεις, αποθήκες πυρομαχικών και ανταλλακτικών».

Στο πλαίσιο αυτό, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνουν ότι στη συγκεκριμένη βάση λειτουργούν εξειδικευμένοι σχηματισμοί, οι οποίοι εκτός από την επιχειρησιακή τους δυνατότητα για τις Ένοπλες Δυνάμεις έχουν και οικονομικό αποτύπωμα στον προϋπολογισμό τους, καθώς επίσης υφίσταται η ανάγκη ύπαρξης της κύριας αυτής επιχειρησιακής μονάδας, καθώς στο Στεφανοβίκειο λειτουργούσε εργοστάσιο επισκευής ελικοπτέρων όπου οι εγκαταστάσεις υπόστεγα και τα μηχανήματα που είχε, έχουν πλημμυρίσει καθώς επίσης και οι αποθήκες ανταλλακτικών για την εξυπηρέτηση των εργασιών συντήρησης των ελικοπτέρων.

Έτσι, κατέθεσαν ερωτήσεις στον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, Νίκο Δένδια, αναφορικά με το μέγεθος της ζημιών που προκλήθηκα, το οικονομικό κόστος αυτών, ενώ επίσης ζήτησαν διευκρινίσεις για το πότε και πως θα γίνει η αποκατάσταση της δυνατότητας υποστήριξης των ελικοπτέρων του Στρατού Ξηράς και σε ποιες εγκαταστάσεις θα συνεχίσει να λειτουργεί επιχειρησιακά η 1η ΤΑΞΑΣ.

Από την πλευρά του, ο ΥΕΘΑ απάντησε: «Έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα για την προστασία του προσωπικού, των υλικών και των στρατιωτικών εγκαταστάσεων στο Στεφανοβίκειο. Η 1η ΤΑΞΑΣ μετεγκαταστάθηκε προσωρινά σε έτερη θέση, από όπου συνεχίζει να επιτελεί το επιχειρησιακό και επισκευαστικό της έργο. Η τελική απόφαση για την οριστική θέση της θα ληφθεί κατόπιν εξέτασης όλων των παραμέτρων και των διαθέσιμων επιλογών που θα εξασφαλίζουν πρωτίστως την ασφάλεια του προσωπικού και των αεροπορικών μέσων, ικανοποιώντας παράλληλα στο ακέραιο τις επιχειρησιακές απαιτήσεις. Τα λοιπά ερωτήματα αφορούν σε διαβαθμισμένες πληροφορίες, οι οποίες δεν αποδεσμεύονται μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου».

Φωτογραφίες αρχείου ΓΕΣ