Η στρατιωτική εκπαίδευση για το σύγχρονο πεδίο μάχης – ΦΩΤΟ

 Η σωματική αντοχή, αυξάνει την ψυχική αντοχή και δημιουργεί αυτοπεποίθηση. Και τα τρία μαζί, συνθέτουν την μαχητική ικανότητα ενός μαχητή!

Η στρατιωτική φυσική αγωγή είναι αυτή που καλύπτει την ανάγκη της ανάπτυξης και της διατήρησης της σωματικής αντοχής, αλλά και ένα μέρος της ψυχικής αντοχής. Δεν αφορά μόνο τη θητεία των κληρωτών στρατιωτών, όπως ίσως δημιουργείται η εσφαλμένη εντύπωση, αλλά πρέπει να εφαρμόζεται από μόνιμους και έφεδρους χωρίς εξαίρεση σε όλη τη διάρκεια της στρατιωτικής υπηρεσίας και όχι μόνο.

Θα έλεγα ειδικά για τους εφέδρους και εν δυνάμει μαχητές, ότι θα πρέπει να συνεχίζουν να ασκούνται. Διότι ποιός ξέρει; Ίσως «ο καιρός γαρ εγγύς».

Όλο το προσωπικό μιας μονάδας εκστρατείας πρέπει να είναι ικανό να διέλθει φυσικά ή τεχνητά εμπόδια του πεδίου της μάχης και να εκτελεί σύντονες πορείες, αντέχοντας στις αντίξοες συνθήκες καιρού και εδάφους, ημέρα και νύκτα. Και αυτό επιτυγχάνεται μέσα από κατάλληλο προπονητικό πρόγραμμα, προσαρμοσμένο στις αποστολές και στο είδος της μονάδας.

Το προπονητικό πρόγραμμα της στρατιωτικής φυσικής αγωγής, συνδυαζόμενο με το αντίστοιχο πρόγραμμα στρατιωτικής τεχνικής και τακτικής εκπαίδευσης, αποτελεί την στρατιωτική εκπαίδευση, η οποία «κτίζει» και σφυρηλατεί τον μαχητή, που αντέχει και επομένως μπορεί να σκέπτεται και να ενεργεί γρήγορα και αποτελεσματικά στο πεδίο της μάχης.

Θα πρέπει όμως εδώ, να διευκρινιστεί η έννοια της στρατιωτικής φυσικής αγωγής. Η στρατιωτική φυσική αγωγή προετοιμάζει στρατιώτες-μαχητές και όχι αθλητές! Επικεντρώνεται στην προετοιμασία το στρατιώτη να κινείται και να δρα με το φόρτο του, τον οπλισμό του και τα υλικά του, στο πεδίο της μάχης. Δεν είναι στρατιωτική φυσική αγωγή το 10λεπτο, ή το 30λεπτο ή ακόμη και η ώρα τρεξίματος με αθλητικά ρούχα. Αυτό είναι μόνο ένα μέρος του συνόλου.

Η στρατιωτική φυσική αγωγή περιλαμβάνει ή πρέπει να περιλαμβάνει την προσαρμογή και την μυϊκή συναρμογή ενός μαχητή στα καθήκοντα της ειδικότητάς του, την αντοχή του σε πορείες σε ανώμαλο έδαφος, την διαβίωση και αντοχή του σε δυσμενείς καιρικές συνθήκες, την εκπαίδευσή του σε αναρριχήσεις, διαβάσεις υδατίνων ή ορεινών εμποδίων, την εκπαίδευσή του στην κολύμβηση και την διάσωση πνιγόμενου ατόμου, την εξουδετέρωση αντιπάλου με ένοπλη ή άοπλη μάχη σώμα με σώμα, την ατομική τακτική εκπαίδευση και την εκπαίδευση στον ατομικό του οπλισμό.

Η στρατιωτική φυσική αγωγή χωρίζεται στην βασική φυσική αγωγή, που είναι στην ουσία η βασική και η ειδική εκπαίδευση νεοσυλλέκτων στο να μάθουν να ασκούνται φορώντας την στολή εκστρατείας, την εξάρτηση και το όπλο τους, αυξάνοντας παράλληλα την αντοχή τους και στη φυσική αγωγή μάχης, που προσαρμόζει και διατηρεί τις σωματικές ικανότητες του μαχητή στις απαιτήσεις της μάχης.

Έτσι λοιπόν η μεταφορά τραυματία, η μεταφορά πυρομαχικών, το τράβηγμα υλικών , το σπρώξιμο αμαξιών, οι μεγάλες πορείες, η τακτική κίνηση ημέρα και νύκτα, η πάλη σώμα με σώμα, η λογχομαχία, ανήκουν στη φυσική αγωγή μάχης.

Όλοι οι στρατοί του κόσμου έχουν και ακολουθούν ανάλογα και κατάλληλα προσαρμοσμένα προγράμματα φυσικής αγωγής μάχης.

Πηγή: Εφημερίδα των Ειδικών δυνάμεων