OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

H ιστορική πρώτη βολή πυραύλου Harpoon από τη φρεγάτα «ΥΔΡΑ» το 1999 – Bίντεο ντοκουμέντο

03/07/2024 - 12:51
Harpoon
Share on FacebookShare on Twitter

*Του Κώστα Σαρικά

Με αφορμή τις βολές με πυραύλους τύπου Harpoon που θα πραγματοποιήσει το Πολεμικό Ναυτικό έπειτα από 25 χρόνια στο Ιόνιο, το Onalert.gr φέρνει στο φως ένα αποκαλυπτικό βίντεο ντοκουμέντο από την πρώτη βολή πυραύλου Harpoon που έκανε το Πολεμικό μας Ναυτικό το 1999 στο πλαίσιο της συμμαχικής άσκησης «BRIGHT STAR».

Ήταν μια βολή που αποτέλεσε σημείο αναφοράς τόσο για τις δυνατότητες του κύριου έως και σήμερα πυραύλου επιφανείας – επιφανείας, που διαθέτει στο οπλοστάσιο του το NATO αλλά και για το διαχρονικά υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης των στελεχών του Στόλου μας.

Το υπόβαθρο

Η βολή Harpoon με πολεμική κεφαλή εκτελέστηκε από τη φρεγάτα «ΥΔΡΑ» το φθινόπωρο του 1999 κατά τη διάρκεια της μεγάλης πολυεθνικής αεροναυτικής άσκησης «BRIGHT STAR» η οποία πραγματοποιήθηκε στην ανατολική Μεσόγειο, με συμμετοχή δυνάμεων από χώρες μέλη του NATO και κυρίως από τις ΗΠΑ αλλά και άλλες χώρες εκτός Συμμαχίας μεταξύ των οποίων η Αίγυπτος. Ανάμεσα στα δεκάδες σενάρια, στην άσκηση είχαν σχεδιαστεί και βολές με αντιπλοϊκούς πυραύλους Harpoon από τρία πολεμικά πλοία που συμμετείχαν στην συγκεκριμένη άσκηση.

Ο πλωτός στόχος ήταν ουσιαστικά μια μεταλλική  κατασκευή με τετράγωνη βάση διαστάσεων 3×3 μέτρων και ύψους 6 μέτρων, στην κορυφή της οποίας υπήρχε μια επίσης μεταλλική «μπάλα» με διάμετρο 2 μέτρα. Ήταν μια βολή εξαιρετικά υψηλής δυσκολίας, καθώς ο συγκεκριμένος στόχος απαιτούσε μεγάλη ακρίβεια στην προσβολή του από τον πύραυλο Harpoon.

Harpoon

Η φρεγάτα «ΥΔΡΑ», η αιγυπτιακή φρεγάτα «Abυ Qir» και το αμερικανικό καταδρομικό «USS Monterey» ήταν τα πλοία τα οποία είχαν την αποστολή να εξαπολύσουν κατευθυνόμενα βλήματα τύπου Harpoon προς τον πλωτό στόχο. Και τα τρία πλοία είχαν αναπτυχθεί σε απόσταση 13 ναυτικών μιλίων από το στόχο, με τη φρεγάτα «ΥΔΡΑ» να εκτελεί την πρώτη βολή μαζί με την αιγυπτιακή φρεγάτα και σε περίπτωση που ήταν αναγκαίο, το καταδρομικό κλάσης Ticonderoga θα εκτόξευε τον τρίτο πύραυλο επιφανείας – επιφανείας.

Η στιγμή της βολής

Οι εικόνες πάνω  μέσα από το Κέντρο Επιχειρήσεων της φρεγάτας «ΥΔΡΑ» είναι χαρακτηριστικές για την προετοιμασία των αρμόδιων στελεχών του πληρώματος ώστε η βολή να είναι επιτυχής πόσο μάλλον μπροστά σε Συμμάχους σε μια μεγάλη πολυεθνική άσκηση. Η ελληνική φρεγάτα ήταν η πρώτη από τις τέσσερις ΜΕΚΟ που παρέλαβε ο Στόλος το 1992 και ήδη είχε συμπληρώσει επτά χρόνια υπηρεσίας στο Πολεμικό Ναυτικό.

Harpoon

Κυβερνήτης της φρεγάτας ήταν ο Αντιπλοίαρχος Κυριάκος Κυριακίδης, ο οποίος διακρίνεται στο Κέντρο Επιχειρήσεων να παρακολουθεί τη διαδικασία πάνω από τις κονσόλες και να δίνει εντολές στους Αξιωματικούς και Υπαξιωματικούς. Σημειώνεται ότι ο πλέον Αντιναύαρχος ε.α Κυριακίδης διετέλεσε Διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων (ΓΔΑΕΕ) από τις 29 Μαρτίου 2017 έως την 1 Νοεμβρίου 2019.

Το κλειδί που μπήκε στην κονσόλα των Harpoon σήμανε και την έναρξη της αντίστροφης μέτρησης για τη βολή. Όλες οι παράμετροι υπολογίστηκαν και δόθηκε η τελική διαταγή με την αγωνία να χτυπά «κόκκινο» αλλά και την σιγουριά ότι όλα θα πάνε σύμφωνα με τον σχεδιασμό. 3…2…1…ΒΟΛΗ και ο πύραυλος φεύγει με εκκωφαντικό θόρυβο και μεγάλη ορμή από τον σωλήνα. Οι πρώτες ιαχές ενθουσιασμού ακούγονται όμως γρήγορα τα μάτια καρφώνονται στο μόνιτορ που δείχνει την πορεία του Harpoon προς τον στόχο.

Για λόγους ασφαλείας δύο μαχητικά της αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας ακολουθούν την πορεία του πυραύλου, ώστε αν προκύψει οποιοδήποτε πρόβλημα να τον καταρρίψουν. Όμως ο Harpoon κατευθύνεται με απόλυτη ακρίβεια στο κέντρο του στόχου και τον καταστρέφει, γεγονός που επιβεβαιώνεται τόσο από τα μαχητικά όσο και από τα υπόλοιπα μέσα που παρακολουθούσαν την πορεία του.

Η απόλυτη καταστροφή του στόχου

Την αγωνία μέσα στο Κέντρο Επιχειρήσεων της φρεγάτας διαδέχεται η απόλυτη ικανοποίηση με χαμόγελα και επιφωνήματα χαράς από το πλήρωμα. Η απόλυτη επιτυχία της βολής είχε ως αποτέλεσμα να μην πραγματοποιηθεί επιπλέον βολή από το αμερικανικό καταδρομικό καθώς δεν υπήρχε καν στόχος.

Όπως επιβάλλουν οι παραδόσεις του Πολεμικού Ναυτικού, μια σαμπάνια φτάνει στα χέρια του Κυβερνήτη. Τα συγχαρητήρια σήματα που φτάνουν στο πλοίο τόσο από το Αρχηγείου Στόλου όσο και από τα υπόλοιπα συμμαχικά πλοία αλλά και τη Διοίκηση της άσκησης είναι ενδεικτικά για την σημαντική επιτυχία του ελληνικού πλοίου.

Ενδεικτικό είναι ότι το επόμενο διάστημα, η αξία του πυραύλου Harpoon εκτινάχθηκε καθώς το βίντεο από τη βολή που έκανε η φρεγάτα «ΥΔΡΑ» κυκλοφόρησε κάνοντας μεγάλη αίσθηση σε όλα τα Ναυτικά Επιτελεία. Μετά από 25 χρόνια, το Πολεμικό Ναυτικό πραγματοποιεί και πάλι βολές με πυραύλους Harpoon φέρνοντας στη μνήμη την πρώτη βολή που έκανε η φρεγάτα «ΥΔΡΑ», η οποία αποτέλεσε σημείο αναφοράς.

Το βίντεο ντοκουμέντο κατέγραψε ο ιατρός της ελληνικής φρεγάτας, ο τότε Ανθυποπλοίαρχος (ΥΙ) Ντούπης Ι. χρησιμοποιώντας τέσσερις ερασιτεχνικές κάμερες σε διάφορα σημεία του πλοίου.

Tags: BRIGHT STARHARPOONΑΝΤΙΠΛΟΊΚΟΙ ΠΥΡΑΥΛΟΙΕΛΛΑΔΑΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣΠΟΛΕΜΙΚΟ ΝΑΥΤΙΚΟΦΡΕΓΑΤΑ ΥΔΡΑ

Related Posts

SAFE
ΥΕΘΑ

SAFE: «Ανακριβές ότι πήραμε πίσω την πρόταση μας», λέει ο Δένδιας – «Τίποτα δεν έχει λήξει»

15/12/2025 - 17:18
Πολεμικό Ναυτικό - ΓΕΝ
ΓΕΝ

Πολεμικό Ναυτικό: Επιχειρησιακή εκπαίδευση μονάδων στο κεντρικό Αιγαίο [pics]

15/12/2025 - 16:15
Α/ΓΕΕΘΑ
ΓΕΕΘΑ

Αρχηγός ΓΕΕΘΑ: Τεχνητή νοημοσύνη, UAVs, κυβερνοασφάλεια και αξιοποίηση Διαστήματος αποτελούν στρατηγικούς πολλαπλασιαστές ισχύος

15/12/2025 - 15:51

Διαβάστε Επίσης

Συνομιλίες ΗΠΑ – Ουκρανίας στο Βερολίνο: «Επιτεύχθη πραγματική πρόοδος» – Παραμένει άλυτο το εδαφικό

SAFE: «Ανακριβές ότι πήραμε πίσω την πρόταση μας», λέει ο Δένδιας – «Τίποτα δεν έχει λήξει»

Ουκρανία και Γερμανία συμφώνησαν σε σχέδιο 10 σημείων για συνεργασία στον τομέα των οπλικών συστημάτων

Πολεμικό Ναυτικό: Επιχειρησιακή εκπαίδευση μονάδων στο κεντρικό Αιγαίο [pics]

Ουκρανία: 3 στους 4 πολίτες απορρίπτουν την παραχώρηση εδαφών στη Ρωσία, σύμφωνα με δημοσκόπηση

Αρχηγός ΓΕΕΘΑ: Τεχνητή νοημοσύνη, UAVs, κυβερνοασφάλεια και αξιοποίηση Διαστήματος αποτελούν στρατηγικούς πολλαπλασιαστές ισχύος

Δένδιας: Στις 8 Ιανουαρίου ψηφίζεται το νέο ειδικό μισθολόγιο των Ενόπλων Δυνάμεων

Ουκρανία: «Οι ΗΠΑ μας πιέζουν να παραχωρήσουμε το Ντονμπάς στη Ρωσία»

Top News

Πυροτεχνήματα, 120.000 λαμπιόνια και Λένα Ζευγαρά live στον Πειραιά – Δείτε τα highlights από το χριστουγεννιάτικο πάρτι

Eurovision 2026: Αυτές είναι οι 35 χώρες που θα συμμετέχουν μετά από το ζήτημα με τη συμμετοχή του Ισραήλ

Πώς το σκάφος με τους τόνους κοκαΐνης του «Έλληνα Εσκομπάρ» πιάστηκε στα δίχτυα των αρχών - Η διαδρομή και οι συλλήψεις

Ο Μπασάρ αλ Άσαντ μαθαίνει ρωσικά και φρεσκάρει τις γνώσεις του στην οφθαλμολογία – Η χρυσή ζωή της οικογένειας στη Ρωσία

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert