Γράμματα Πολέμου: 100,000 γράμματα απο στρατιώτες σε μια συλλογή!

Ο συγγραφέας και ιστορικός Άντριου Κάρολ ( Andrew Carroll) έχει συγκεντρώσει πάνω από 100.000 «γράμματα πολέμου» από το 1998.
Στην απίθανη αυτη συλλογή περιλαμβάνονται γράμματα από όλους τους πολέμους που έχει συμμετάσχει η Αμερική. Από τον Πρώτο Παγκόσμιο πόλεμο, τον εμφύλιο, τον Ψυχρό πόλεμο, τον Δεύτερο παγκόσμιο, τον πόλεμο στο Βιετνάμ, στην Κορέα, στην Σομαλία, την Βοσνία και τον Περσικό κόλπο.

Δέκα χρόνια μετά και ο ιστορικός πιστεύει ότι είναι ακόμα στην αρχή και πως υπάρχουν πάρα πολλοί άνθρωποι που έχουν τέτοια γράμματα στις σοφίτες τους, στα υπόγειά τους ή ακόμα και στις ντουλάπες τους. Την αναζήτησή του την άρχισε ,πτυχιούχος τότε, της Ιστορίας του πανεπιστημίου Κολούμπια (Columbia) και ονομάστηκε Legacy Project.
Αυτή την στιγμή συλλέγεται ένας μεγάλος αριθμός γραμμάτων, ηλεκτονικών μηνυμάτων (emails) και DVD στην ιστοσελίδα του Hereiswhere.org. Το όνομα της ιστοσελίδας προέρχεται από το τελευταίο βιβλίο του όπου προσπάθησε να βρει συγκεκριμένες θέσεις στην Αμερική που συνδέονται με σημαντικά γεγονότα.

Σε μια απο τις πολλές συνεντεύξεις που έχει δώσει (και που παραθέτουμε παρακάτω) περιγράφει πώς μετα απο μια πυρκαγιά στο σπίτι του συνειδητοποίησε πόσο σημαντικό κομμάτι της ζωής ενός ανθρώπου ειναι η αλληλογραφία, καθώς κάποια προσωπικά γράμματα ηταν το πρώτο πράγμα που αναζήτησε. Και τότε ήταν που είχε την ιδέα για τα γράμματα που μπορεί να άφησαν πίσω οι στρατιωτές.
Η ιστορία που κρύβεται πίσω απο αυτά τα γράμματα ειναι εκπληκτική δηλώνει ο Κάρολ.

Δύο απο τα πιο σημαντικά γράμματα που βρέθηκαν ειναι γραμμένα στο χαρτί αλληλογραφίας του Αδόλφου Χίτλέρ. Ο ένας στρατιώτης έγραψε το πρώτο σε χαρτί αλληλογραφίας του Χίτλερ κατα την διάρκεια του Β Παγκοσμίου Πολέμου (φωτογραφία) και το άλλο γράμμα ένας άλλος στρατιώτης το ειχε γράψει απο το πολυτελή διαμέρισμα του Χίτλερ.

Κατα την διάρκεια εφόδο των στρατευμάτων, το συγκεκριμένο τάγμα κατέληξε καταλάθος στο διαμέρισμα του Χίτλερ. Ο στρατιώτης κάθησε τότε στο γραφείο του Αδόλφου Χίτλερ και άρχισε να γράφει ένα γράμμα στο προσωπικό χαρτί αλληλογραφίας του Χίτλερ.Το γράμμα αυτο περιέχει σοκαριστικές λεπτομέρειες για το Στρατόπεδο συγκέντρωσης Νταχάου, το στρατόπεδο συγκέντρωσης της Ναζιστικής Γερμανίας που δημιούργησε η Γκεστάπο. Μάλιστα, (όπως φαίνεται και στην φωτογραφία) ο αξιωματικός διεγραψε το όνομα του Χίτλερ και έβαλε το δικό του. Ο Κάρολ ρώτησε τον βετεράνο πολέμου – ο οποίος ειναι ακομη εν ζωή- γιατι το κανε αυτο και η απάντηση, αν και απλή, περιγράφει το κλίμα της εποχής, ο αξιωματικός πολυ απλα δεν ήθελε οι γονείς του τότε, να νομίζουν οτι τους έστελνε γράμμα ο ίδιος ο Χίτλερ!

Εξίσου συγκλονιστικό ειναι ένα γράμμα απο ενα στρατιώτη ο οποίος κατα την διάρκεια του Β Παγκοσμίου Πολέμου και ενώ βρισκόταν στην Ιταλία τον πυροβόλισαν και η σφαίρα πέρασε απο το γράμμα που είχε ετοιμάσει για να στείλει (φωτο).

Ο στρατιώτης εκ θαύματος επέζησε.

Ενα απο τα πιο σπάνια γράμματα ειναι ενός στρατιώτη που σκοτώθηκε κατα την διάρκεια του Αμερικανικού εμφυλίου. Το γράμμα το ειχε γράψει την μέρα του Αγίου Βαλεντινου.
Βέβαια δεν ειναι μόνο οι μαρτυρίες των στρατιωτών που έχουν σημασία, τα ίδια τα γράμματα μαρτυρούν κατα κάποιο τρόπο τις συνθήκες που βίωνε ο κάθε στρατιώτης. Για παραδειγμα ένα γράμμα που έγραψε ένας στρατιώτης στον Ισπανο-Αμερικανικο πόλεμο ειναι γραμμένο πάνω σ’ενα κασκόλ. Άλλο ενα απο το Βιετνάμ, πολύχρωμο με τις λέξεις «Βοήθεια» και «Ειρήνη» ζωγραφισμένες σε διάφορα σημεία, αναδεικνύει τον θυμό και το μίσος που μπορεί να ένιωθαν οι στρατιώτες κατα την διαρκεια του πολέμου.

Ίσως ένα απο τα πιο συγκλονιστικά γράμματα να ειναι αυτο που έγραψε ενας στρατιώτης αιχμάλωτος τον Ιαπώνων, ο οποίος είχε φτάσει τα 40 κιλά και γνώριζε οτι ο θάνατος δεν ηταν μακρυά. Το γράμμα του το έγραψε στο μόνο «χαρτι» που είχε, δυο φωτογραφίες της οικογένειας του (φωτο).

Ο λοχαγός έγραφε:
«Αγαπητή μου μητέρα και αγαπητέ πατέρα, ειναι δύσκολο να φύγει κάποιος με αυτό τον τρόπο, χωρίς δηλαδή να έχει αλλη μια ευκαιρία, να μπορέσει να το παλέψει, δεν φοβάμαι να πεθάνω, φοβάμαι όμως που δεν θα σας ξαναδώ.
Να φροντίζετε τα ανίψια μου και να μην τα αφήσετε να έχουν ανάγκη ποτέ τίποτα, όπως έχω την αναγκη εγώ τώρα για λιγο νερό και ζεστασιά. Με την αγάπη μου, σας περιμένω σε έναν άλλο κόσμο…
Ο αγαπημένος σας γιός, λοχαγός Κένεντι»

Τα πιο πρόσφατα «γράμματα πολέμου» ειναι τοποθετημένα σε κιβώτιο ασφαλείας. Ένα απο αυτα, ειναι ενα ημερολόγιο ενός Ιρακινού στρατιωτη, το οποίο βρήκε ένας Αμερικανός σ’ενα τεθωρακισμένο που είχε καεί. Το ημερολόγιο πρίν καν αρχίσει κανείς να το διαβάζει μαρτυρά το μοιραίο τέλος του στρατιώτη καθώς μυρίζει βενζίνη ακόμη. Ο Κάρολ ελπίζει οτι όταν μεταφραστεί θα μπορούμε να ξέρουμε κάποια πράγματα και απο την πλευρά των Ιρακινών. Απο αυτη την άποψη πολλά τεκμήρια του Κάρολ ειναι μαρτυρίες «της άλλης πλευράς».

Ο Κάρολ έχει λάβει γράμματα απο την περίοδο της Αμερικάνικης Επανάστασης εώς σήμερα. Όλα αυτα τα γράμματα έχουν ενα κοινό παράγοντα, τα συναισθήματα ειναι πάντα ίδια. Ο ανθρώπινος παράγοντας δεν εχει αλλάξει, ο τρόπος έκφρασης μας φαίνεται να παραμένει ο ίδιος απο τον ένα πόλεμο στον άλλο, απο γράμμα σε e-mail. Η αγάπη, το πάθος, η αντίσταση ειναι διαχρονικά αισθήματα που ανήκουν στην ανθρώπινη φύση και που βεβαίως κάνουν το έργο του Κάρολ εξαιρετικά ενδιαφέρον.
Τα γράμματα αυτα στην πραγματικότητα δεν ειναι «γραμματα πολέμου» αλλα γράμματα για την ανθρώπινη φύση.

Ο Κάρολ αποφάσισε, να δωρίσει την συλλογή αυτή, που συνεχώς αυξάνεται, στο πανεπιστήμιο Τσάπμαν της Καλιφόρνια. Ένα μικρό μέρος των επιστολών αυτών έχουν χρησιμοποιηθεί σε ντοκιμαντέρ, στο Ινστιτούτο Σμιθσόνιαν στην Ουάσινγκτον και σε τρεις ανθολογίες που έχει εκδώσει ο ίδιος. Ο πρύτανης του Τσάπμαν Ντάνιελ Στριούπα (Daniele Struppa) δηλώνει πρόθυμος να δημιουργήσει ένα μνημείο με την συλλογή αυτή για τους ανθρώπους που έχουν υπηρετήσει την Αμερική. Οραματίζεται τις επιστολές αρχειοθετημένες όπου θα έχουν εύκολη πρόσβαση φοιτητές, ιστορικοί και κάθε είδους ενδιαφερόμενοι. Εκεί θα είναι μια μόνιμη στέγη για όσους θέλουν να θαυμάσουν ή να ασχοληθούν με την συλλογή ενώ ο ιστορικός ελπίζει να ψηφιοποιηθούν τα γράμματα ώστε να υπάρχουν σε μια ιστοσελίδα και να λειτουργήσει ως οδηγός για τους εκπαιδευτικούς.

ΔΕΙΤΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Επίμελεια/Μετάφραση OnAlert

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Συγκλονιστικές νυκτερινές φωτογραφίες του πολέμου στο Βιετνάμ

Το Πέρλ Χάρμπορ τότε και τώρα – Απίστευτο βίντεο

‘Ελιωσαν οι πάγοι αποκαλύφθηκαν πτώματα στρατιωτών του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου!