Μπορεί οι Ένοπλες Δυνάμεις να είναι το πιο οργανωμένο κομμάτι του κρατικού μηχανισμού. Αυτό δεν τις εξαιρεί από τις παθογένειες που παρατηρούνται σε άλλους τομείς της κρατικής μηχανής. Και ο πρώτος ανίκητος εχθρός; Η γραφειοκρατία!
Ένας εν ενεργεία στρατιωτικός περιγράφει με τρόπο κατατοπιστικό και πειστικό την “ήττα” των ΕΔ στην μάχη με το “θηρίο” της γραφειοκρατίας:
Κοινή πεποίθηση της πλειοψηφίας των στελεχών των Ε.Δ, αποτελεί η ποσότητα και ο όγκος στρατιωτικών εγγράφων, ως αποτέλεσμα διολίσθησης σε μια αντιπαραγωγική γραφειοκρατία.
Η μάστιγα αυτή της γραφειοκρατίας κοστίζει ακριβά στην πατρίδα μας αφού απορροφά, σημαντικό μέρος των πιστώσεων της υπηρεσίας, καθώς επίσης και ανθρώπινο παραγωγικό δυναμικό.
– Ουδέποτε εκτιμήθηκε έστω και κατά προσέγγιση, το κόστος των «εκτυπωτικών και φωτοαντιγραφικών επιχειρήσεων» του στρατού μας.
– Ενώ με νόμο, θεσμοθετήθηκε η ηλεκτρονική διακίνηση της αλληλογραφίας, στο στρατό επιμένουμε να εκτυπώνουμε όλα τα έγγραφα ανεξαρτήτως σπουδαιότητας, αφού δεν υπάρχει συναφής ρύθμιση για ηλεκτρονική αρχειοθέτηση, με ότι αυτό συνεπάγεται για το εκτυπωτικό κόστος.
– Κανένας προηγμένος στρατός δεν έχει εμμονή, με συγκεκριμένη ηλεκτρονική γραμματοσειρά, όλοι αναζητούν τον καλύτερο συνδυασμό οικονομίας και ευκρίνειας, π.χ Garamond.
– Όλα τα διευρυμένα περιθώρια και τα διάστιχα στα στρατιωτικά έγγραφα, αποτελούσαν χώρους διορθώσεων την περίοδο της χειρόγραφης σύνταξης, που πλέον δεν εξυπηρετούν καμία πρακτική ανάγκη και μόνο ως σπατάλη καταγραφικού χώρου μπορούν να θεωρηθούν.
– Σε κανέναν σύγχρονο στρατό δεν συμβαίνει, να συντάσσονται σχέδια εγγράφων για όλα τα θέματα και να συνυπογράφονται από 4,5 ή και πλέον προϊσταμένους.
Οι προαναφερόμενες πρώτες σκέψεις αποκτούν ιδιαίτερη σημασία κατά την τρέχουσα δημοσιονομική στενότητα του κράτους και εν προκειμένω της υπηρεσίας, όπου καθημερινά γίνεται επιτακτικότερη η ανάγκη εξεύρεσης οικονομικών πόρων. Για το λόγο αυτό το υπόψη θέμα δύναται να αποτελέσει αντικείμενο περαιτέρω διερεύνησης και διαβούλευσης από όλους τους αρμόδιους φορείς, για τον εκσυγχρονισμό της στρατιωτικής γραφειοκρατίας, με γνώμονα την οικονομία πιστώσεων και ανθρωποωρών.
To ζήτημα εκτός από οικονομικό είναι και περιβαλλοντικό, και η προστασία του περιβάλλοντος είναι μια μορφή σύγχρονου προηγμένου πατριωτισμού.
Με απόλυτη εμπιστοσύνη στην πολιτική και στρατιωτική ηγεσία, είμαι βέβαιος ότι μπορούμε να περιορίσουμε το λειτουργικό μας κόστος.