Τι ζήτησε και τι πήρε ο Α/ΓΕΣ στο ταξίδι του στις ΗΠΑ

Επιμέλεια Λ. ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗΣ 

Συστηματικοποιείται – λόγω και της κρίσης – η πολιτική ένταξης στις Ένοπλες Δυνάμεις  μεταχειρισμένων οπλικών συστημάτων από άλλες χώρες (τις ΗΠΑ,δηλαδή), παράλληλα με την πολιτική  βελτίωσης της διαθεσιμότητας των υπαρχόντων όπλων με συντηρήσεις, προμήθεια ανταλλακτικών κ.ο.κ. Έμπρακτη – και…χειροπιαστή –  διπλή απόδειξη ο Στρατός Ξηράς, ο Αρχηγός του οποίου αντιστράτηγος Χρ. Μανωλάς εστίασε σχεδόν στο θέμα αυτό τις παρεμβάσεις του στο ταξίδι του στις ΗΠΑ που μόλις ολοκληρώθηκε. Και αυτό την ώρα που στους λιμένες Πειραιώς και Θεσσαλονίκης ξεφορτώνονται αυτή την ώρα 460 μεταχειρισμένα τεθωρακισμένα οχήματα Μ 113 και παρόμοιων τυπων από τις ΗΠΑ…

Αμοιβαίο το ενδιαφέρον για …μεταχειρισμένα

 Στο πλαίσιο αυτό και με τον νου …στον προ’υ’πολογισμό ο κ. Μανωλάς φαίνεται να βρήκε ευήκοα αυτιά στο αμερικανικό Πεντάγωνο  καθώς και η Ουάσιγκτον επιθυμεί διακαώς και να μείνει στην ελληνική αγορά - έστω και με μεταχειρισμένα, συνεχίζοντας την παράδοση παρουσίας της στο ελληνικό οπλοστάσιο- και να μπει »σφήνα» σε νέους τομείς όπου είτε υπήρχαν και άλλοι είτε είναι εντελώς »παρθένοι» για αυτούς, εφόσον δεν γίνονται αγορές καινούριων όπλων , τουλάχιστον για κάποια χρόνια. 
Τέτοιες περιπτώσεις  με μεταχειρισμένα είναι π.χ, ο εκτοπισμός των ΒΜΡ-1 από το τέως Σύμφωνο της Βαρσοβίας που αντικαθίστανται από τα διαδεδομένα στον ΕΣ Μ-113 και η ενδεχόμενη ολοκλήρωση της αγοράς  μερικών δεκάδων αρμάτων Αμπραμς  Μ 1Α1 τα οποία ανταγωνίζονται ουσιαστικά την γερμανική παρουσία στον χώρο των τανκς και για τα οποία υπάρχουν ακόμα επιφυλάξεις. Ένας άλλος λόγος που και οι ΗΠΑ επιδιώκουν αυτές τις προμήθειες ( με »μικρό» ή καθόλου κόστος για τον αποδέκτη) είναι ότι σχεδόν όλα χρειάζονται επισκευή και εκσυχρονισμό, που γίνεται με αμερικανικά υλικά.
 Βεβαίως, υποστηρίζεται από ελληνικής πλευράς,  τα οφέλη είναι πολλά και για την Ελλάδα, ιδίως αυτή την εποχή.
   
Τα ελληνικά αιτήματα - πέραν των προαναφερθέντων που βρίσκονται σε υλοποίηση ή έχουν εγκριθεί- έθεσε ο κ. Μανωλάς κατά το 8ήμερο ταξίδι  του στις ΗΠΑ τόσο στον Βοηθό Υπουργού Άμυνας σε θέματα Στρατού Ξηράς  κ. John Μ. McHugh, όσο με τον Διευθυντή του οργανισμού  Συνεργασίας Άμυνας και Ασφάλειας (Defense Security Cooperation Agency) αντιναύαρχο Joseph W. Rixey.

Με τον πρώτο  συζήτησαν, όπως ανακοινώθηκε » θέματα εμβάθυνσης της στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, καθώς και της υποστήριξης των ελληνικών αιτημάτων παροχής πλεονάζοντος αμυντικού υλικού» και με τον δεύτερο προχώρησαν σε » πλήρη ανασκόπηση όλων των προγραμμάτων δωρεάν παροχής ή με χαμηλό κόστος προμηθειών στη χώρα μας».

Τι ζητάμε 

‘Όπως έχει γίνει ως τώρα γνωστό στα ελληνικά ενδιαφέροντα για τον στρατό Ξηράς είναι βασικά :
-Η απόκτηση 15 (αντί αρχικά 10) μεταχειρισμένων ελικοπτέρων Σινούκ (CHINOOK 47 D), 
-Η διάθεση μεταχειρισμένων Πολλαπλών Εκτοξευτών MLRS ( με συμπαραγωγή εδώ πυρομαχικών…).
– Η απόκτηση 320 μεταχειρισμένων οχημάτων γενικής χρήσης (αρματοφορείς, βυτιοφόρα, φορτηγά, γερανοφόρα κλπ) την διαλογή των οποίων από τους όρχους των αμερικανικών αποθεμάτων έκανε ήδη επιτροπή αξιωματικών, μεταξύ 600 προσφερόμενων για τα οποία αναμένεται απόφαση της Αμερικανικής Διοίκησης.Πρόκειται για οχήματα Μ 977,Μ Μ 978, Μ 985 και  Μ 978 P1.
– Η διάθεση κάποιων  σκαφών για τις Ειδικές Δυνάμεις, και άλλα.

Το υπόλοιπο πρόγραμμα

 Πέραν όλων αυτών ο Αρχηγός ΓΕΣ, κατά την διάρκεια της επισκέψεώς του, η οποία χαρακτηρίζεται από το ΓΕΣ, εποικοδομητική και  σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα, ο κ. Μανωλάς:

-       Συναντήθηκε με τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατού των ΗΠΑ Στρατηγό κ. Raymond T. Odierno, με τον οποίο συζήτησαν θέματα της γεωπολιτικής αξίας της χώρας μας στην περιοχή της Νότιο Ανατολικής Μεσογείου ως ο μοναδικός πυλώνας σταθερότητας, της οικονομικής δυσπραγίας της εποχής σε συνδυασμό με την αναδιοργάνωση του Στρατού Ξηράς, των προβλημάτων ασφάλειας που προέρχονται από την λαθρομετανάστευση, καθώς και της αύξησης των εκπαιδευτικών ευκαιριών σε Αξιωματικούς του Στρατού Ξηράς στις ΗΠΑ.

-       Συναντήθηκε με τον Διευθυντή των Στρατηγικών Σχεδίων και Πολιτικής του Μεικτού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ, Αντιναύαρχο κ. Frank Craig Pandolfe, με τον οποίο συζήτησαν θέματα ασφάλειας στη Νότιο Ανατολική Μεσόγειο καθώς επίσης θέματα αμυντικού σχεδιασμού και συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

-       Πραγματοποίησε επίσκεψη στο Fort Belvoir, όπου ενημερώθηκε για την οργάνωση και την λειτουργία της Αμερικάνικης Σχολής Επιτελών και Διοίκησης (US Army Command and General Staff College). O  Α/ΓΕΣ μίλησε  στο εκπαιδευτικό προσωπικό και στους εκπαιδευόμενους Αξιωματικούς.

-       Επισκέφθηκε το Πανεπιστήμιο Εθνικής Άμυνας (National Defense University), όπου συναντήθηκε με την Πρέσβη κ. Wanda Nesbitt και αντάλλαξαν απόψεις για την ανώτατη εκπαίδευση των Αξιωματικών (ΣΕΘΑ). Κατά την διάρκεια της επίσκεψης ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις, παρέθεσε ομιλία και συζήτησε με τους σπουδαστές.

Επίσκεψη στον ΟΗΕ

-       Επισκέφθηκε τον Κλάδο Επιχειρήσεων Υποστήριξης Ειρήνης του ΟΗΕ, όπου συναντήθηκε με τον Στρατιωτικό Σύμβουλο των Ηνωμένων Εθνών Αντιπτέραρχο κ. Ahmed Maqsood και συζητήθηκαν θέματα που αφορούν την Ελληνική συνεισφορά του Στρατού Ξηράς στις Επιχειρήσεις Υποστήριξης Ειρήνης.

-       Επισκέφθηκε τα γραφεία του Αμερικανό- Ελληνικού Ινστιτούτου (American Hellenic Institute) και το βράδυ του παρατέθηκε δείπνο από τον πρόεδρο του ΑΗΙ κ. Νικ Λαρυγγάκη.

-       Συμμετείχε στην εκδήλωση που διοργανώθηκε προς τιμήν του για τον εορτασμό της Ημέρας των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, στην Πρεσβεία της Ελλάδας στην Ουάσιγκτον.

-       Πραγματοποίησε επίσκεψη στο Εθνικό Κοιμητήριο του Άρλινγκτον, όπου κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη.

-       Τέλος, συναντήθηκε με τον Πρέσβη της Ελλάδας στην Mόνιμη Aντιπροσωπεία του ΟΗΕ στην Ουάσιγκτον κ. Μιχαήλ Σπινέλλη, τον Γενικό Πρόξενο της Ελλάδας στη Ν. Υόρκη κ. Γεώργιο Ηλιόπουλο και με τον Σεβασμιότατο Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ.κ. Δημήτριο.