Ο Ελληνικός Στρατός μέχρι το 1945, δεν διέθετε ξεχωριστό φορέα για το χειρισμό των υλικών-ανταλλακτικών και πυρομαχικών. Μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου (Β’ ΠΠ), άρχισε με τη βοήθεια Βρετανών, η οργάνωση του Στρατού, με βάση το Βρετανικό σύστημα.
Στο παρακάτω εντυπωσιακό βίντεο του Σώματος Υλικού Πολέμου (ΣΥΠ) θα δείτε τους Πυροτεχνουργούς και Ναρκαλιευτές εν δράσει.
Ο Ελληνικός Στρατός μέχρι το 1945, δεν διέθετε ξεχωριστό φορέα για το χειρισμό των υλικών-ανταλλακτικών και πυρομαχικών. Υπήρχε ¨ΕΠΙΜΕΛΗΤΕΙΑ¨, η οποία ήταν αρμόδια για την παροχή υποστήριξης σε όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων της Διοικητικής Μέριμνας (ΔΜ).
Η παραπάνω υπηρεσία, πολύπλευρη στην οργάνωση και επιφορτισμένη με δυσανάλογο έργο, δεν διέθετε την απαιτούμενη ευελιξία για την πλήρη και αποτελεσματική παροχή υποστήριξης σε όλους τους τομείς δραστηριοτήτων Διοικητικής Μέριμνας.
Μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου (Β’ ΠΠ), άρχισε με τη βοήθεια Βρετανών, η οργάνωση του Στρατού, με βάση το Βρετανικό σύστημα. Η εμπειρία του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, έδειξε πόσο αναγκαία ήταν η οργάνωση και ανάπτυξη ξεχωριστών σωμάτων για την εξυπηρέτηση των αναγκών Διοικητικής Μέριμνας του Στρατού.
Στις αρχές του 1945, άρχισε η οργάνωση του ΣΥΠ, όπως αυτή προβλεπόταν στον Βρετανικό Στρατό. Η οργάνωση αυτή ήταν αναγκαία, για τους παρακάτω λόγους:
α. Για την προσαρμογή του συστήματος Διοικητικής Μέριμνας στις ανάγκες του μεταπολεμικού Στρατού, ιδιαίτερα λόγω της αύξησης των υλικών και των μέσων.
β. Tο σύνολο του μεταπολεμικού Στρατού, οργανώθηκε κατά το Βρετανικό σύστημα, που ήταν καταστάλαγμα της πείρας του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
γ. Όλος ο ανεφοδιασμός του Στρατού , γινόταν από Βρετανικές πηγές και έπρεπε να υπάρχει ομοιογένεια του συστήματος μεταξύ της πηγής ανεφοδιασμού και του Στρατού μας.
ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΔΥΠ
Στις αρχές του 1945 συκροτήθηκε η ΔΥΠ/ΓΕΣ (Γ4) με υπαγωγή στο Γ’ Κλάδο του ΓΕΣ. Τον Μάρτιο του ιδίου έτους, συγκροτήθηκε η πρώτη Μονάδα του ΣΥΠ, με τίτλο 651 Αποθήκη Βάσεως Υλικού Πολέμου (651 ΑΒΥΠ) η οποία το 1998 μετονομάσθηκε σε 651 Ταξιαρχία Υλικού Πολέμου. (651 ΤΑΞΥΛΠ)
Η πρώτη αντιπροσώπευση του ΣΥΠ σε Σχηματισμό υλοποιήθηκε τον Απρίλιο του 1945, με τη δημιουργία του αντίστοιχου Γραφείου Γ4 / 2ης Μεραρχίας και στη συνέχεια 3ης, 21ης, 22ης Ταξιαρχίας και λοιπών Σχηματισμών. Απο τότε ο ανεφοδιασμός των Μονάδων γινόταν από την 651 ΑΒΥΠ με τη μεσολάβιση των αντιστοίχων Γραφείων ΥΠ/Γ4.
Εκτός από τα Γραφεία ΥΠ των Σχηματισμών και την 651 ΑΒΥΠ συγκροτήθηκαν και Μονάδες ΥΠ (652 ΠΑΥΠ την 1 Ιαν. 1946, η 660 ΠΑΥΠ την 10 Δεκ. 1948, Ορχοι Ανταλλακτικών, Λόχοι συντηρήσεως ΥΠ, Κινητά Συνεργεία Επισκευών Υλικών κλπ) που ανήκαν οργανικά στους Σχηματισμούς που υποστήριζαν, καθώς και άλλες που ανήκουν στο ΓΕΣ (Αποθήκες Πυρομαχικών, Αποθήκες Διασώσεως Υλικών κλπ).
Μέχρι τον Ιούνιο του 1947 οι Μονάδες αναπτύχθηκαν και λειτούργησαν με βάση το Βρεττανικό λογιστικό σύστημα. Από τον Ιούλιο του 1947 την Βρεττανική αποστολή διαδέχθηκε η Αμερικανική, που με βάση το Δόγμα Τρούμαν, άρχισε να εφοδιάζει τον Ελληνικό Στρατό, με όλα τα αναγκαία υλικά μέχρι το 1973. Από το 1973 μέχρι σήμερα, ο εφοδιασμός του Στρατού γίνεται από πολλές πηγές με πιστώσεις του προϋπολογισμού.
Τα χρώματα του Σώματος Υλικού Πολέμου είναι το μπλε-κόκκινο-μπλε. Το διακριτικό του Σώματος αποτελείται από έξι χιαστί ακόντια (τρία δεξιά και τρία αριστερά), στο κέντρο των οποίων βρίσκεται μια περικεφαλαία, και όλα αυτά πλαισιώνονται από ένα δάφνινο στεφάνι.
Το έμβλημα του Σώματος αποτελείται από ένα τόξο και μία φαρέτρα με βέλη. Η φαρέτρα συμβολίζει τον εκπαιδευόμενο και τα βέλη τις γνώσεις, που παρέχονται σ’ αυτόν από το Κέντρο Εκπαίδευσης Υλικού Πολέμου. Ρητό του Σώματος είναι το «Αρχή ήμισυ του παντός» (η αρχή αποτελεί το μισό του όλου έργου), το οποίο μας διασώζει μέχρι σήμερα ο Αριστοτέλης και ο Διογένης ο Λαέρτιος.
Η εκπαίδευση του Στρατιωτικού Προσωπικού γίνεται στο Κέντρο Εκπαίδευσης Υλικού Πολέμου. (ΚΕΥΠ) Το ΚΕΥΠ έχει σαν βασική αποστολή τη γενική εκπαίδευση οπλιτών και ΥΕΑ, και την εκπαίδευση σε θέματα αρμοδιότητας ΥΠ Αξιωματικών, Ανθυπασπιστών, Υπαξιωματικών (μονίμων και εφέδρων), ΥΕΑ και οπλιτών.
Το ΚΕΥΠ συγκροτήθηκε, εγκαταστάθηκε και λειτούργησε από το 1946 μέχρι το τέλος του 1965 στην περιοχή Γουδί στην Αθήνα. Στις 10 Ιανουαρίου του 1966 εγκαταστάθηκε στην πόλη της Λαμίας, μέσα στο Στρατόπεδο «Συνταγματάρχου Τσάκαλου» όπου εξακολουθεί να στρατωνίζεται