Στρατός Ξηράς: Παρουσίαση του ελικοπτέρου H145M από την Airbus σε επιτελείς του ΓΕΣ

Στις 28 Μαρτίου 2024, πραγματοποιήθηκε παρουσίαση σε επιτελείς του ΓΕΣ από εκπροσώπους της εταιρείας Airbus, σχετικά με τα χαρακτηριστικά και τις δυνατότητες του ελαφρού επιθετικού ελικοπτέρου H145M.

Yπενθυμίζεται ότι το συγκεκριμένο ελικόπτερο έχει επιλεγεί και από την Εθνική Φρουρά (ΕΦ) της Κύπρου, η οποία υπέγραψε το 2022 συμφωνία για την προμήθεια έξι H145M. Τα νέα ελικόπτερα προορίζονται για να αντικαταστήσουν τα ρωσικής κατασκευής Mi-35 που επιχειρούν σήμερα με την ΕΦ, στο πλαίσιο της προσπάθειες εκσυγχρονισμού των εξοπλισμών της και αντικατάσταση όλων των σοβιετικών συστημάτων που διαθέτει.

Το ελαφρύ επιθετικό ελικόπτερο H145M, ικανό να επιχειρεί σε απαιτητικό περιβάλλον ημέρα και νύχτα, θα ενισχύσει τις δυνατότητες της ΕΦ για ταχεία αντίδραση, εκπομπή μαζικών πυρών, προσβολή στόχων με ακρίβεια και εκτέλεση αποστολών εγγύς υποστήριξης και συλλογής πληροφοριών.

Με μέγιστο βάρος απογείωσης τα 3.800 κιλά και ωφέλιμο φορτίο 1.900 κιλών, το ελικόπτερο της Airbus έχει μέγιστη ταχύτητα τα 240 χμλ/ώρα, μέγιστη αυτονομία 638 χιλιομέτρων και μέγιστη αντοχή 3μιση ωρών.

Διαθέτει πολυβόλο των 20 χιλιοστών, πυροβόλο των 12 χιλιοστών και εκτοξεύει βλήματα και ρουκέτες των 70 χιλιοστών.

Φωτογραφίες Airbus