O Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Νικόλαος Χαρδαλιάς επισκέφθηκε σήμερα, Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου 2021, την έδρα της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων (ΣΣΕ), όπου εγκαινίασε τις κτηριακές υποδομές του ανακαινισμένου κτιρίου Λόχου Ευελπίδων, παρουσία του Αρχηγού ΓΕΣ Αντιστράτηγου Χαράλαμπου Λαλούση, όπως αναφέρει η ανακοίνωση που εξέδωσε το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.
Η ανακαίνιση του κτηρίου αποτελεί δωρεά της Τράπεζας «EUROBANK», η οποία συνδράμει στην προσπάθεια αναβάθμισης και ενίσχυσης των υποδομών του αρχαιότερου ανώτατου εκπαιδευτικού ιδρύματος της Χώρας. Οι Ευέλπιδες θα μπορούν πλέον σε ένα νέο, σύγχρονο περιβάλλον διαβίωσης, να αφιερωθούν απρόσκοπτα στις απαιτητικές υποχρεώσεις της ανώτατης στρατιωτικής και ακαδημαϊκής εκπαίδευσής τους.
Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν επίσης, ο Μητροπολίτης Γλυφάδας, Ελληνικού, Βούλας, Βουλιαγμένης και Βάρης κ.κ. Αντώνιος, ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας «EUROBANK» κ. Γεώργιος Ζανιάς, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας κ. Φωκίων Καραβίας, ο Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος κ. Σταύρος Ιωάννου και ο Δήμαρχος Βάρης, Βούλας, Βουλιαγμένης κ. Γρηγόρης Κωνσταντέλλος.
Ο χαιρετισμός του Υφυπουργού Εθνικής Άμυνας
«Με ιδιαίτερη χαρά, παρίσταμαι στη σημερινή εκδήλωση εγκαινίων του ανακαινισμένου κτιρίου του 5ου Λόχου της Σχολής των Ευελπίδων, έργο που αποτελεί μια ευγενική προσφορά της τράπεζας «EUROBANK», την οποία θα ήθελα να ευχαριστήσω από καρδιάς εκ μέρους όλων των Ευελπίδων και να επισημάνω ότι, η δωρεά της συνιστά πράξη με ιδιαίτερο συμβολισμό και αξία, αφού απευθύνεται και τιμά το αρχαιότερο ανώτατο εκπαιδευτικό Ίδρυμα της Νεότερης Ελλάδας.
Με την εγκαινίαση του παρόντος κτιρίου, οι Ευέλπιδες θα μπορούν πλέον σε ένα νέο, σύγχρονο περιβάλλον διαβίωσης, να αφιερωθούν απρόσκοπτα στις απαιτητικές υποχρεώσεις της ανώτατης στρατιωτικής και ακαδημαϊκής εκπαίδευσής τους, η οποία στοχεύει στο να τους εξασφαλίσει το κατάλληλο επιστημονικό υπόβαθρο και την υψηλή επαγγελματική κατάρτιση που απαιτείται, προκειμένου αφενός να συνειδητοποιήσουν το εύρος της αποστολής τους και αφετέρου να καταστούν ικανοί μελλοντικοί Ηγήτορες ενός σύγχρονου και αξιόμαχου Στρατού Ξηράς.
Αποτελεί αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι, η Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων συνιστά από ιδρύσεώς της μέχρι σήμερα, το λίκνο διαφύλαξης του κύρους, των αρχών, των αξιών και των ιδεωδών της Πατρίδας, αλλά και σταθερό θεματοφύλακα των παραδόσεων και της μακραίωνης ιστορικής κληρονομιάς της Κλασσικής Αθήνας, της πόλης που συμβολίζει τη Δημοκρατία και τον Πολιτισμό.
Η Σχολή υπήρξε διαχρονικά, φυτώριο διάπλασης άριστων μαχητών και χώρο όπου οι νεαροί Ευέλπιδες, οι «καλές ελπίδες» του Έθνους και της Πατρίδας, όπως ο Ιωάννης Καποδίστριας ονόμασε τους πρώτους μαθητές της, πιστοί στις ιδέες και στα ιδεώδη του Ελληνισμού, διδάσκονται τα ιερά και άυλα ιδανικά του καθήκοντος, της αξιοπρέπειας και της τιμής, πλαισιωμένα από τις αρχές της καρτερίας, της σύνεσης και της πειθαρχίας, αρετές που αποτελέσαν επί αιώνες για τους αρχαίους Αθηναίους, τη βάση της διανόησης και του πολιτισμού τους.
Πρόκειται για ιδανικά και αρετές που αποσκοπούν να εμφυσήσουν στους Ευέλπιδες έναν άγραφο κώδικα τιμής και αξίας, ικανό να οδηγήσει τους μελλοντικούς Αξιωματικούς του Στρατού μέσα από δύσκολες συνθήκες, να τους οπλίσει με κουράγιο, να ενδυναμώσει την πίστη τους, να παράξει ελπίδα και να τους καταστήσει ικανούς, ώστε να υπερασπιστούν με αυταπάρνηση τα ύψιστα αγαθά της ελευθερίας και της δημοκρατίας.
Είναι οι ίδιες αρχές και αξίες, που καταγράφει στον «Επιτάφιο του Περικλή», ο σπουδαίος Αθηναίος ιστορικός Θουκυδίδης, όταν εξυμνεί τα εξαιρετικά πνευματικά, κοινωνικά και πολιτικά επιτεύγματα της αθηναϊκής πολιτείας και επαινεί τη δημοκρατία, ως την ωριμότερη μορφή διακυβέρνησης ενός κράτους, ωθώντας ταυτόχρονα τους Αθηναίους συμπολίτες του να συνειδητοποιήσουν ότι, δεν αρκεί να απολαμβάνει κανείς μόνο τα αγαθά τού ύψιστου αυτού πολιτεύματος, αλλά οφείλει να είναι έτοιμος να θυσιαστεί προκειμένου να το υπερασπίσει.
Σε κάθε περίπτωση, δεν πρέπει να ξεχνούμε, ότι οι Ευέλπιδες, παραμένουν νέοι άνθρωποι, γεμάτοι με όνειρα και φιλοδοξίες για το μέλλον, που διακατέχονται από την αισιοδοξία, το χαμόγελο, την λεβεντιά, την ειλικρίνεια, την ανάληψη ευθυνών, τη μεγαλοψυχία αλλά και τη συναδελφικότητα και έχουν ως μοναδικό όραμα να διατηρήσουν και να εξελίξουν ένα Στρατό αξιόμαχο, ευέλικτο, ποιοτικό και αποτελεσματικό, που θα αποτελεί ισχυρό πυλώνα εθνικής ισχύος και πανίσχυρη αποτρεπτική δύναμη, για όσους επιβουλεύονται την εδαφική ακεραιότητα και την εθνική ανεξαρτησία της Πατρίδας.
Κυρίες και Κύριοι, Αγαπητοί Ευέλπιδες,
Σε μια εμβληματική για όλο τον Ελληνισμό χρονική συγκυρία, αφού φέτος συμπληρώνονται 200 ολόκληρα χρόνια από την έναρξη του αγώνα της Εθνεγερσίας, η Πατρίδα καλείται να αντιμετωπίσει με αξιοπιστία και αποτελεσματικότητα, ένα σύνολο σύνθετων και πολυδιάστατων προκλήσεων, κινδύνων και απειλών, με τρόπο που να διασφαλίζει απόλυτα, τα εθνικά κυριαρχικά της δικαιώματα.
Μέσα από συνδυασμένες ενέργειες στο χώρο της αμυντικής διπλωματίας και της εξωτερικής πολίτικης, η χώρα επιδιώκει την ισχυροποίηση της ασφάλειάς της και την ανάδειξη του σταθεροποιητικού και εποικοδομητικού ρόλου της, ως κινητήρια δύναμη θετικών εξελίξεων, για ολόκληρη την περιοχή των Βαλκανίων και της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.
Υπό αυτό το πρίσμα, καθίσταται εύκολα αντιληπτό ότι, η συνεισφορά της υψηλής μαχητικής ισχύος και της διαρκούς επιχειρησιακής ετοιμότητας των Ενόπλων Δυνάμεων, ως εργαλείο άσκησης ενεργού και πολυδιάστατης αμυντικής διπλωματίας κρίνεται καταλυτική, καθόσον προάγει περαιτέρω το σταθεροποιητικό και εποικοδομητικό ρόλο της χώρας, εδραιώνοντας τη ως πυλώνα σταθερότητας και πάροχο ασφάλειας του γεωγραφικού της περιγύρου.
Ολοκληρώνοντας τη σύντομη αυτή τοποθέτησή μου, θα ήθελα αφενός να ευχαριστήσω για άλλη μια φορά την «ΕUROBANK» για την σπουδαία και ανιδιοτελή δωρεά της και αφετέρου να διαβεβαιώσω ότι, η Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων θα συνεχίσει να αποτελεί θεματοφύλακα του κώδικα αξιών και αρετών των Ελλήνων Αξιωματικών, φυτώριο ηγετών που θα διαμορφώσουν την Ελλάδα του μέλλοντος, δομικό πυρήνα και ελπιδοφόρο κύτταρο της ελληνικής κοινωνίας αλλά και δεξαμενή ανάδειξης ηγετών ικανών να υπερασπιστούν τα ιερά και τα όσια της Πατρίδας μας».