Ο “κόκκινος” συναγερμός παραμένει στην Ελληνική Δύναμη Κοσόβου

Δυο εβδομάδες μετά την πολεμική κινητοποίηση στο Κόσσοβο και στην Ελληνική Δύναμη Κοσσυφοπεδίου, ο “κόκκινος” συναγερμός παραμένει.

Η παράταση του, έχει θορυβήσει, κάποια από τα στελέχη του, όπως ανέφερε ένα εξ αυτών, σε επικοινωνία του με το OnAlert. Όπως εξηγεί η ένταση, που ενέσκυψε μετά το επεισόδιο με την Κοσοβάρικη αστυνομία και την δραστηριοποίηση του Σερβικού Στρατού, είχε ως αποτέλεσμα την ενεργοποίηση από πλευράς της KFOR, μέτρων ασφαλείας στο ανώτερο επίπεδο.

Αυτό μεταφράστηκε στην απαγόρευση εξόδου από το στρατόπεδο και την απαρέγκλιτη χρήση της εξάρτυσης με αλεξίσφαιρο γιλέκο και όπλο G-3 αντί των 0,45 mm. Οπως επισημαίνει όμως τα έκτακτα μέτρα έληξαν πριν από μια εβδομάδα για τις υπόλοιπες ειρηνευτικές αποστολές, όχι όμως για και την ΕΛΔΥΚΟ. Υποστηρίζει ότι η απαγόρευση εξόδου στην πολή εξακολουθεί να είναι εν ισχύ, όπως και η διατήρηση του αλεξίσφαίρου και του ανάλογου οπλισμού.

Όπως σημειώνει η συγκεκριμένη κατάσταση πέραν της εύλογης ανησυχίας που έχει προκαλέσει, δυσχεραίνει και το έργο των ελέγχων που πραγματοποιούνται στα διερχόμενα, από το check point, οχήματα. 

Ερωτηθείσες από το OnAlert, πηγές του Ελληνικού Πενταγώνου, υπογράμμιζαν ότι η αναπροσαρμογή των μέτρων δεν ευθυγραμμίζεται με τις αποφάσεις των άλλων ειρηνευτικών αποστολών και πρόσθεταν με νόημα ότι οι σχετικές διαταγές λαμβάνονται με αποκλειστικό γνώμονα την ασφάλεια των στελεχών της ΕΛΔΥΚΟ.