O Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού, Αντιστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής, επισκέφθηκε την 180 Μοίρα Κατευθυνομένων Βλημάτων (180 ΜΚ/Β «ΗΑWΚ»),
Ο Α/ΓΕΣ χθες Τετάρτη επισκέφθηκε την 180 ΜΚ/Β «ΗΑWΚ» όπου παρακολούθησε εκπαιδευτικές δραστηριότητες. Ο Αρχηγός, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΓΕΣ «διαπίστωσε την αισιοδοξία και το υψηλό ηθικό που διακατέχει το σύνολο του προσωπικού και τόνισε την αξία του Όπλου του Πυροβολικού».
Όπως αναφέρει η ανακοίνωση, κατά την διάρκεια της επίσκεψης του ο Α/ΓΕΣ, «υπογράμμισε πως η εξαιρετική απόδοση του προσωπικού, το οποίο διατηρεί πλήρως επιχειρησιακή και αξιόμαχη τη Μονάδα του, συνάδει απολύτως με το Όραμα του ΓΕΣ για τη διατήρηση ενός αξιόμαχου, ευέλικτου, ποιοτικού και αποτελεσματικού Στρατού που θα αποτελεί πυλώνα εθνικής ισχύος και πανίσχυρη αποτρεπτική δύναμη».
Το σύστημα HAWK και η ιστορία της 180 ΜΚΒ
Το σύστημα HAWK (Homing All the Way Killer) αναπτύχθηκε στις ΗΠΑ το 1951 και από τότε συνεχώς βελτιώνεται και συμπληρώνεται, ώστε σήμερα μετά από 53 ολόκληρα χρόνια να είναι σε θέση να ανταποκρίνεται πλήρως στις απαιτήσεις ενός σύγχρονου πεδίου μάχης.
Αρχικά εμφανίστηκε σαν BASIC HAWK και στη συνέχεια μέσω του προγράμματος εκσυγχρονισμού HIP (HAWK IMPROVEMENT PROGRAM) πέρασε από διάφορα στάδια (Phase I, Phase II, Phase II RAM, Phase III, Phase III mobility enhancement).
Το επιχειρησιακό και τεχνικό προσωπικό της πρώτης Ελληνικής Μοίρας Κατευθυνομένων Βλημάτων ΧΩΚ (180 ΜΚ/Β «ΧΩΚ») εκπαιδεύτηκε αρχικά στις ΗΠΑ το 1964.
Το 1965 παρέλαβε το υλικό και ολοκλήρωσε την οργάνωσή της ενώ το 1966 αναπτύχθηκε στις περιοχές του λεκανοπεδίου Αττικής και Ευβοίας όπου βρίσκεται μέχρι σήμερα.
Το 1973 παραλήφθηκε και η δεύτερη Μοίρα ΧΩΚ (181 ΜΚ/Β «ΧΩΚ»), η οποία οργανώθηκε στην Αθήνα και μεταστάθμευσε το 1974 στην Θεσσαλονίκη όπου βρίσκεται μέχρι σήμερα.
Το σύστημα ΧΩΚ αρχικά ήρθε στην Ελλάδα σαν BASIC HAWK, το 1976 βελτιώθηκε σε IMPROVED HAWK PHASE II και το 1990 σε PHASE II RAM. Από τον Ιούνιο του 2002 ξεκίνησε η αναβάθμισή του σε PHASE III η οποία ολοκληρώθηκε το 2006.
Χρησιμοποιείται για να παρέχει αντιεροπορική προστασία από εναέριους στόχους που ίπτανται με μεγάλες ταχύτητες και εκτελούν τακτικούς ελιγμούς, σε χαμηλά και μέσα ύψη.
Είναι ικανό να εγκλωβίζει και να καταστρέφει εισερχόμενους στόχους είτε μεμονωμένους είτε πολλαπλούς, σε επιθέσεις κορεσμού εξασφαλίζοντας υψηλό ρυθμό βολής.
Οι Πυροβολαρχίες βολής μπορούν να αναπτυχθούν στο πεδίο της μάχης με διαφορετική κάθε φορά διάταξη ανάλογα με την τακτική κατάσταση και τους περιορισμούς του εδάφους. Κανονικά αναπτύσσονται 20Km περίπου πίσω από το ΠΟΤ (Πρόσθιο Όριο Τοποθεσίας).