Ο Αρχηγός ΓΕΣ παρών στις Εκδηλώσεις για τα 120 Χρόνια από το θάνατο του Παύλου Μελά [pics]

Στις 12 και 13 Οκτωβρίου 2024, ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Γεώργιος Κωστίδης, έδωσε το παρών στις εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στην πόλη της Καστοριάς με αφορμή τη συμπλήρωση 120 χρόνων από την έναρξη του Μακεδονικού Αγώνα και την ηρωική θυσία του Ανθλγού (ΠΒ) Παύλου Μελά.

Ειδικότερα, οι εκδηλώσεις μεταξύ άλλων περιλάμβαναν Επιμνημόσυνη Δέηση στο Μνημείο του Παύλου Μελά, στην οποία χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καστοριάς κ.κ. Καλλίνικος. Ο Αρχηγός ΓΕΣ κατέθεσε στεφάνι και εκφώνησε ομιλία για τον Εορτασμό της Έναρξης του Μακεδονικού Αγώνα από τον Αρχηγό ΓΕΣ Αντιστράτηγο Γεώργιο Κωστίδη.

Τις εκδηλώσεις τίμησαν με την παρουσία τους η Βουλευτής Καστοριάς κ. Μαρία Αντωνίου, ο Δήμαρχος Καστοριάς κ. Ιωάννης Κορεντσίδης, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σερβίων καί Κοζάνης κ.κ. Παύλος, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φλωρίνης, Πρεσπών καὶ Εορδαίας κ.κ. Ειρηναίος, ο Διοικητής του Γ΄ Σώματος Στρατού/NRDC-GR (Γ΄ΣΣ/NRDC-GR) «ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ» Αντιστράτηγος Αθανάσιος Γαρίνης, ο Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Καστοριάς κ. Δημήτριος Σαββόπουλος, εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των Εκκλησιαστικών Αρχών, εν ενεργεία και εν αποστρατεία αξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας και λοιποί προσκεκλημένοι.

Η θυσία του Παύλου Μελά στη Μακεδονία

Το 1885, η πραξικοπηματική προσάρτηση της Ανατολικής Ρωμυλίας από τη Βουλγαρία σηματοδότησε τη μεθοδευμένη προσπάθειά της για την εξόντωση του ελληνικού στοιχείου στη Μακεδονία.

Ο Ανθυπολοχαγός Πυροβολικού Παύλος Μελάς (1870-1904), δραστήριο μέλος της Εθνικής Εταιρείας ήταν από τους πρώτους αξιωματικούς που στάλθηκε επίσημα από την Ελλάδα στη Μακεδονία για να οργανώσει επαναστατικές ομάδες. Σε συνεργασία με τον υποπρόξενο Μοναστηρίου, ‘Ιωνα Δραγούμη  (Νοέμβριος 1902), δημιούργησαν έναν αμυντικό μηχανισμό και συγκρότησαν το Μακεδονικό Κομιτάτο στην Αθήνα με πρόεδρο τον Δημήτρη Καλαποθάκη.

Τον Ιούλιο του 1904, ο Μελάς φεύγει για τη Μακεδονία, όπου συναντήθηκε με ντόπιους αγωνιστές. Έναν μήνα αργότερα, με το ψευδώνυμο Μίκης Ζέζας, ορίστηκε αρχηγός των αντάρτικων σωμάτων στη Δυτική Μακεδονία από το Μακεδονικό Κομιτάτο της Αθήνας και διήλθε την ελληνοτουρκική μεθόριο για να αντιμετωπίσει τη βουλγαρική ένοπλη δραστηριότητα.

Τον Οκτώβριο του ίδιου χρόνου, ο Παύλος Μελάς κυκλώθηκε από τουρκικό απόσπασμα στο χωριό Στάτιστα (Μελάς), όπου και τραυματίστηκε θανάσιμα. Η θυσία του σηματοδοτήθηκε ως σύμβολο του αγώνα για την απελευθέρωση της Μακεδονίας.

Δείτε φωτογραφίες: