Ο «άλλος» Χρήστος Μανωλάς και ο πόλεμος που δέχτηκε στο δρόμο προς την Αρχηγία

Του ΠΑΡΙ ΚΑΡΒΟΥΝΟΠΟΥΛΟΥ

Ένας πολύγλωσσος Καταδρομέας στην ηγεσία του Γενικού Επιτελείου Στρατού. Τέσσερις γλώσσες “φαρσί” και δύο σε πολύ καλό επίπεδο μιλά ο Αντιστράτηγος Χρήστος Μανωλάς, νέος Αρχηγός ΓΕΣ μετά από την τελευταία απόφαση του ΚΥΣΕΑ. Στην φωτογραφία με την οικογένειά του, την σύζυγό του και τις δυο του κόρες.

Αγγλικά, γερμανικά, σερβοκροατικά, βουλγαρικά είναι οι γλώσσες που μιλά άψογα και γνωρίζει σε επίπεδο εργασίας, ιταλικά και ισπανικά. Και το υπόλοιπο βιογραφικό του είναι εξαιρετικά “βαρύ” και τράβηξε εδώ και καιρό την προσοχή του υπουργού Εθνικής Άμυνας Δημήτρη Αβραμόπουλου, ο οποίος όπως λένε οι πληροφορίες σκέφτηκε σοβαρά να τον κάνει ακόμη και Α/ΓΕΕΘΑ. Προτίμησε όμως το ήπιο σενάριο.

Ο Μανωλάς έχει υπηρετήσει …παντού. Από διοικητής μοίρας Αλεξιπτωτιστών μέχρι ΝΑΤΟ. Η διεθνή του εμπειρία ήταν επίσης σημαντικό στοιχείο που οδήγησε τον Αβραμόπουλο να τον προτείνει και να τον επιβάλει ακόμη και σ΄ όσους είχαν αντιρρήσεις στη θέση του Α/ΓΕΣ. Γιατί στην Ελλάδα ακόμη και με τέτοιο βιογραφικό όπως του αντιστράτηγου Μανωλά,πρεπει να αντιμετωπίσεις και το σχετικό “πριόνισμα” που σου κάνουν. 

Στην  περίπτωση του αντιστράτηγου Μανωλά επειδή δεν μπορούσε να βρεθεί κάτι που να έχει σχέση με την στρατιωτική του καριέρα, το “πριόνισμα” που επιχειρήθηκε είχε να κάνει …με την πολύ καλή φωνή που διαθέτει! Ο Μανωλάς δεν δίστασε  σε στρατιωτικές μονάδες που υπηρετούσε να τραγουδά μαζί με τους στρατιώτες του αν το επέτρεπε η περίσταση. Κι όπως μας λένε έχει όντως εξαιρετική φωνή. Γιατί αυτό είναι μειονέκτημα για έναν αξιωματικό ουδείς το κατάλαβε,πολύ περισσότερο ο ίδιος ο Αβραμόπουλος,ο οποίος άκουγε μάλλον αδιάφορα τους “καλοθελητές”. Οι οποίοι όλη αυτή τη περίοδο έκαναν το υπουργείο Εθνικής Άμυνας κυριολεκτικά άνω κάτω έχοντας συνδέσει προφανώς την δική τους τύχη με την τύχη των Αρχηγών!

Δεν έχουμε άποψη από πρώτο χέρι για τον κ.Μανωλά. Ελπίζουμε όπως για όλους τους Αρχηγούς ότι θα τα πάει καλά,αφήνοντας πίσω του έργο .

Ελπίζουμε επίσης ότι θα είναι καλός δέκτης της όποιας κριτικής του ασκηθεί. Κι αυτό σημαίνει ότι θα την αντικρούει αν θεωρεί ότι αυτό που κάνει είναι σωστό. Οι δημοσιογράφοι που γράφουν κάτι επικριτικό δεν έχουν το αλάθητο. Αντιθέτως. Πρέπει να έχουν άποψη και πολλές φορές διαφορετική απ΄ αυτή των Αρχηγών. Η ευθεία απάντηση είναι ότι καλύτερο . Και για τον Αρχηγό και για τους δημοσιογράφους.

Αυτά για όσους επιθυμούν μόνο “καλά γραπτά και λόγια” για τις αποφάσεις τους. Ελπίζουμε ότι ο κ.Μανωλάς δεν θα ασπαστεί αυτή τη λογική.

Πολλά ήδη λέγονται ,διαδίδονται ακούγονται για την «χημεία» των Αρχηγών ,με επίκεντρο το δίδυμο Κωσταράκου – Μανωλά. Πιστεύουμε ότι δεν θα υπάρξει κανένα απολύτως πρόβλημα. Η λογική τουλάχιστον αυτό λέει . Ο Α/ΓΕΕΘΑ στον τελευταίο χρόνο της θητείας του -λογικά επαναλαμβάνουμε-  θα είναι απαλλαγμένος από φιλοδοξίες τουλάχιστον για την στρατιωτική του καριέρα. Δεν έχει κανένα λόγο να θεωρεί κανέναν «ανταγωνιστή» πολύ περισσότερο αντίπαλο. Από την άλλη ο αντιστράτηγος Μανωλάς έχει την φήμη εύστροφου ανθρώπου. Και δεν έχει κανένα λόγο και καμία διάθεση για συγκρούσεις. Το ότι θα λέει την γνώμη και την άποψή του -ελπίζουμε- δεν μπορεί να ερμηνευθεί από κανέναν ως πρόθεση σύγκρουσης.

Διαβάστε ακόμη:

Με τι θα βρεθεί αντιμέτωπος ο νέος Α/ΓΕΣ Χρήστος Μανωλάς


Ποιοι είναι οι «νικητές» και οι «ηττημένοι» των κρίσεων – Όλο το παρασκήνιο