Περίεργη όσο και απίστευτη υπόθεση με την εκταμίευση εγγυητικής επιστολής που είχε καταθέσει εταιρεία για πρόγραμμα από τον στρατό. Η εταιρεία αφού δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί σ΄ αυτά που είχε υπογράψει κυρήχθηκε έκπτωτη ,αλλά όταν ο στρατός επιχείρησε να προχωρήσεις στην προβλεπόμενη κατάπτωση της εγγυητικής επιστολής καλής εκτέλεσης ενημερώθηκε ότι αυτή είχε εκταμιευθεί λίγες μέρες μετά από την έκδοσή της!!!
Πως έχει το θέμα:
Αφορά υπόθεση περίπτωσης εμπορικής εταιρείας η οποία κατά την επίσημη διατύπωση του εγγράφου που δημοσιεύουμε , προχώρησε «στην εκταμίευση της εγγυητική επιστολής της, για την εκτέλεση των όρων της σύμβασης (καλής εκτέλεσης), χωρίς αυτό να προβλέπεται από την κείμενη νομοθεσία».
Τα στοιχεία αφορούν σύμβαση προμήθειας υλικού που έχει να κάνει με άρματα του Ελληνικού Στρατού.
Η εταιρεία υπέγραψε σύμβαση με την μονάδα της κεντρικής Ελλάδας τον Ιούλιο 2013προσκομίζοντας Εγγυητική Επιστολή Καλής Εκτέλεσης από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων (ΤΠκΔ). Παρέδωσε εκπρόθεσμα και κατόπιν μεγάλης καθυστέρησης εισαγόμενα υλικά , τα οποία κρίθηκαν ακατάλληλα , με αποτέλεσμα να κηρυχθεί έκπτωτη τον Φεβρουάριο του 2014, εφόσον δεν τα αντικατέστησε στις προβλεπόμενες προθεσμίες.
Όταν η υπηρεσία επιχείρησε να προχωρήσει στην προβλεπόμενη κατάπτωση της Εγγυητικής Επιστολής Καλής Εκτέλεσης τον Μάρτιο του 2014 , προκειμένου να προβεί σε προμήθεια των υλικών εις βάρος έκπτωτου, ενημερώθηκε από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων ότι η συγκεκριμένη εγγυητική επιστολή, είχε επιστραφεί σε αυτό λίγες ημέρες κατόπιν της έκδοσης της και το αντίστοιχο ποσό, που είχε κατατεθεί, είχε εκταμιευτεί !!!
Όπως αποδείχτηκε από την έρευνα, η εταιρεία κατά την υπογραφή της σύμβασης, δεν κατέθεσε την πρωτότυπη εγγυητική επιστολή, αλλά πιστό αντίγραφο της. Όταν βεβαιώθηκε ότι το κατατεθειμένο αντίγραφο καταχωρήθηκε από την Υπηρεσία και υπογράφτηκε η Σύμβαση, επέστρεψε το πρωτότυπο στο ΤΠκΔ, εισπράττοντας το ποσό το οποίο είχε καταθέσει για την έκδοσή της!
Μια Εγγυητική Καλής Εκτέλεσης δεν εκταμιεύεται, παρά μόνον όταν επιστρέψει στον εκδότη της (Τράπεζα ή ΤΠκΔ), και δεν επιστρέφεται, παρά μόνον όταν ολοκληρωθεί η Σύμβαση.
Κατόπιν της αποκάλυψης του θέματος από τους στρατιωτικούς , καθώς και από την προϊστάμενη Μεραρχία τον Ιούνιο του 2014 , το Γραφείο του Νομικού Σύμβουλου της ΑΣΔΥΣ υπέβαλλε σε σχετική γνωμοδότηση πιστοποίησης του παραπτώματος, με αποτέλεσμα η ΑΣΔΥΣ-ΔΥΠ να παραπέμπει στο ΓΕΣ το θέμα για περαιτέρω ενέργειες και καταλογισμο ποινών . Αυτό έγινε τον Ιούλιο.
Ωστόσο, μέχρι σήμερα , 7 μήνες από την αποκάλυψη του όλου θέματος, καμία απόφαση δεν έχει ληφθεί και καμία ΕΔΕ δεν έχει διαταχτεί, με αποτέλεσμα η εταιρεία να συνεχίζει να συμμετέχει σε διάφορες διαδικασίες προμηθειών
Διαβάστε ακόμη:
Αντισταθμιστικά ωφελήματα: Κόντρες στην Βουλή πολλά ερωτήματα αναπάντητα
Φαρσοκωμωδία «εξοπλισμών»… σε δύο πράξεις
C 27: Από τα 12 αεροσκάφη που παραγγείλαμε μένουμε με 8 και θα πετάνε 4