Ήρθε το πέμπτο ελικόπτερο NH 90

Να και κάτι θετικό αν μπορείς να πεις θετικό ότι προχωρούν με ρυθμούς απελπιστικά αργούς οι παραλαβές των ελικοπτέρων NH 90.
Χθες το απόγευμα έφθασε το πέμπτο ελικόπτερο που είναι όμως το πρώτο πλήρους επιχειρησιακής διαμόρφωσης. 

Tο NH-90 κατασκευάζεται από ευρωπαϊκή κοινοπραξία που τη συγκροτούν εταιρείες από τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Iταλία και την Oλλανδία, ενώ πρώτος που παρέλαβε το ΝΗ-90 της έκδοσης Τακτικών Μεταφορών (ΤΤΗ) ήταν ο Γερμανικός Στρατός την άνοιξη του 2004. Το πρώτο ΝΗ-90 ΤΤΗ βγήκε από τη γραμμή παραγωγής του Donauworth στη Γερμανία το τελευταίο τετράμηνο του 2003, ενώ για την έκδοση Ναυτικής Συνεργασίας και Ανθυποβρυχιακού Πολέμου NFH το ελικόπτερο έγινε διαθέσιμο στα τέλη του 2005.

Το NH 90 NFH είναι εξοπλισμένο με τελευταίας τεχνολογίας οπλικά συστήματα που συνδυάζουν ένα πακέτο υπερσύγχρονων αεροηλεκτρονικών συστημάτων, ακουστικούς και οπτικούς αισθητήρες, καθώς και οπλικά φορτία προσαρμοσμένα για αποστολές εναντίων πλοίων και υποβρυχίων. Επιπλέον, το ελικόπτερο εκτελεί αποστολές έρευνας και διάσωσης, θαλάσσιας επιτήρησης και καταπολέμησης της πειρατείας,ανακοινώθηκε.

Το τελικής επιχειρησιακής διαμόρφωσης ελικόπτερο NH 90 διαθέτει δοκιμασμένα αεροηλεκτρικά συστήματα που επιτρέπουν στο ελικόπτερο να πραγματοποιεί αποστολές μέρα και νύχτα, ανεξάρτητα καιρικών συνθηκών. Είναι εξοπλισμένο με υπερσύγχρονο σύστημα αυτοπροστασίας, διαλειτουργικό στρατιωτικό σύστημα επικοινωνίας για διεθνείς επιχειρήσεις, καθώς και τα απαραίτητα συστήματα που του επιτρέπουν να επιχειρεί από πλοίο.

Το συμβόλαιο για την αγορά από την Ελλάδα των 20 δικινητήριων NH-90 ( 16 μεταγωγικά και 4 για ειδικές αποστολές),υπογράφηκε το 2003 και σύμφωνα με το αρχικό χρονοδιάγραμμα παραδόσεων τα ελικόπτερα έπρεπε να έχουν παραδοθεί στην Αεροπορία Στρατού την περίοδο 2005-2008.

Οι παραδόσεις τους ξεκίνησαν όμως το 2001 και θα συνεχιστούν – με τα σημερινά δεδομένα- μέχρι το 2015 .Η α ξίας τους είναι 657,5 εκατ. ευρω, ενώ το κόστος χρηματοδότησης με τη συμφωνία ανταλλαγής (swap) που ανέδειξε το ONALERT ανέβασε το σύνολο σε 699,1 εκατ. ευρώ. Το θέμα αυτό ερευνάται από την δικαιοσύνη.Λόγω των καθυστερήσεων κλπ υπήρξε συμφωνία με την κοινοπραξάι για σημαντική μείωση της τιμής, το 2010.

Το ελικόπτερο μπορεί να μεταφέρει έως 20 στρατιώτες χωρίς ειδικό εξοπλισμό κατά τις επιχειρησιακές αποστολέςή μέχρι 16 αλεξιπτωτιστές ή έως 9 φορεία για έκτακτες αεροδιακομιδές τραυματιών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τα NH-90 του Ελληνικού Στρατού στον αέρα! Φωτογραφίες και βίντεο

BINTEO: Τα ελληνικά NH 90 που να είναι; Η Eurocopter παραδίδει παντού εκτός από Ελλάδα;

Η κοροϊδία των εξοπλισμών!Μας τα πήραν,δεν μας παρέδωσαν όπλα και τώρα μας δανείζουν!