Το μήνυμα του Επίτιμου Α/ΓΕΣ Φραγκούλη Φράγκου για την τάφρο του Έβρου, προκάλεσε αντίλογο από έτερο στρατηγό που δεν ήταν ποτέ υπέρ του έργου. Γράφει λοιπόν:
Πολλά και «χαριτωμένα» έχουν ακουσθεί και γραφεί για τη λεγόμενη τάφρο «του Φράγκου» και μιας και προχθές είχαμε ξανά το θέμα στην επιφάνεια καλό είναι να επισημάνουμε κάποια ενδιαφέροντα σημεία που απαντούν στις αιτιάσεις του πρώην Α/ΓΕΣ.
Κατ’ αρχήν αυτό το οποίο αποκαλεί «πλήρη μελέτη» είναι απλά ένα έγγραφο που αντιπροσωπεύει τις προσωπικές απόψεις του Στρατηγού και δεν έγινε ποτέ αποδεκτό από την τότε Ιεραρχία. Αν και διέταξε ως Α/ΓΕΣ το φθινόπωρο του 2009 και πάλι να συνταχθεί μελέτη η επιτροπή που συγκροτήθηκε δεν απεφάνθη για κάτι τέτοιο φαραωνικού τύπου έργου με βασική αιτιολογία ότι στο σύγχρονο πεδίο της μάχης και με τα μέσα (κυρίως από πλευράς αεροκίνησης) που διαθέτει ο Τουρκικός Στρατός δεν προσδίδει σημαντική πρόσθετη αξία στην αμυντική μας τοποθεσία. Και το πιο βασικό…μειώνει κατά πολύ τις δυνατότητες επιθετικού ελιγμού των δικών μας δυνάμεων (όταν μάλιστα έχει υιοθετήσει ως Δόγμα η ενεργητική άμυνα, μία μορφή ελιγμού που μπορεί να καταστρέψει τον αντίπαλο και να μεταφέρει τον αγώνα στο έδαφος του). Η λέξη «στεγανοποίηση» που χρησιμοποιούταν κατά κόρο τότε, μόνο θυμηδία προκαλούσε. Ο κ. Φράγκος βέβαια ξέχασε όμως να αναφέρει αυτή την συγκεκριμένη μελέτη η οποία εγκρίθηκε τόσο από το Δ’ΣΣ όσο και από την Στρατιά. Η υποβολή της στο ΓΕΣ εξενέυρισε τόσο πολύ τον κ. Φράγκο που στις επόμενες κρίσεις αποστράτευσε όλους τους ανώτατους αξιωματικούς της Μεραρχίας πλην…ενός!
Τα λοιπά που έχουν ακουσθεί περί σύνδεσης με τον Δούναβη κλπ στην αρχή εκλήφθηκαν ως ανέκδοτο ή ως «τρολιά» (με όρους κοινωνωνικών δικτύων) αλλά κατόπιν διαπιστώθηκε ότι ο ίδιος ο Στρατηγός καλλιεργούσε αυτές τις ιδέες.
Το κόστος αυτού, της,αμφίβολης επιχειρησιακής αξίας, έργου ανήλθε σε περίοδο κρίσεως σε κάποιες εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ και έθεσε…»εκτός μάχης» ένα σημαντικό μέρος των μηχανημάτων του Μηχανικού Μάχης του Στρατού μας.
Τώρα αν εκτόνωσε ή όχι την ένταση των πλημηρων στον Εβρο ας ρωτήσουμε τους κατοίκους και ας δούμε ξανά τα videos αρχείου των τηλεοπτικών καναλιών
Κρείττον το σιγάν!