Τελευταια ενημερωση 2017-02-16 23:18
Του Απόλλωνα Λεονταρίτη
Το « υψηλό φρόνιμα, το ήθος», καθώς επίσης και την «σε υψηλό βαθμό αίσθηση του χρέους και του καθήκοντος προς την Πατρίδα» αναγνώρισε το ΓΕΣ σε αριθμό στρατιωτών της 2016 E/ΕΣΣΟ που υπηρετούν σε Μονάδες του Έβρου και των νήσων του Ανατολικού Αιγαίου, οι οποίοι εθελοντικά και με δήλωσή τους, αποποιήθηκαν του δικαιώματός τους να μετατεθούν στο εσωτερικό, σε πόλεις συμφερόντων τους και ζήτησαν να παραμείνουν μέχρι το πέρας της θητείας τους στις Μονάδες που υπηρετούν στην παραμεθόριο.
Με αυτά τα λίγα λόγια περιγράφεται μία τελείως διαφορετική καθημερινή πραγματικότητα, που ο μέσος Έλληνας μοιραία δεν είναι δυνατόν να γνωρίζει λόγω των αποστάσεων και της αποστολής του προσωπικού που επαγρυπνεί στα σύνορα.. Αυτή η διαφορετική ελληνική πραγματικότητα είναι η ζωή των ανθρώπων των μονάδων που τάχθηκαν να «φυλάττουν Θερμοπύλες».
Η πρώτη διαπίστωση που είναι βέβαιο ότι θα κάνει κανείς από την πρώτη στιγμή που θα βρεθεί στους χώρους οποιασδήποτε μονάδας στην περιοχή του Έβρου, είναι ότι οι καθημερινές δραστηριότητες και οι ρυθμοί της δεν επηρεάζονται από τις εξελίξεις και την επικαιρότητα στην υπόλοιπη Ελλάδα..
Και αυτό δεν συμβαίνει γιατί οι περιοχές αυτές είναι ακριτικές και κατ΄ επέκταση πολύ μακριά από τα κύρια αστικά κέντρα. Συμβαίνει διότι η βαρύτητα της ευθύνης για την διαφύλαξη των ανατολικών συνόρων, επιβάλλει συνεχή εγρήγορση και επαγρύπνηση σε συνδυασμό με διαρκή εκπαίδευση, επανασχεδιασμό και φυσικά βελτίωση κάθε επιχειρησιακής ικανότητας και πλεονεκτήματος.
Επιτήρηση και συνεχής εκπαίδευση
Η περιοχή του Έβρου εξελίχθηκε τα τελευταία 40 χρόνια σε χώρο που δεν «σηκώνει» νεοελληνικά τερτίπια, «ωχαδελφισμούς», προχειρότητες και πολιτικές κατευνασμού. Με άλλα λόγια είναι ένας χώρος που δεν σηκώνει αστεία.
Στα καθήκοντα όλων των μονάδων του Δ ΣΣ δεν περιλαμβάνονται μόνο η επιτήρηση και η συνεχής εκπαίδευση για την προάσπιση του ελληνικού εδάφους, αλλά και
δεκάδες άλλες αποστολές που, έχουν επιφορτιστεί οι Ένοπλες Δυνάμεις. Ποιες είναι αυτές οι αποστολές; Σχεδόν οτιδήποτε μπορεί κανείς να φανταστεί…
Από την αποτροπή εισόδου λαθρομεταναστών στην ελληνική επικράτεια, μέχρι την διεξαγωγή αποστολών έρευνας και διάσωσης, πυρόσβεσης, και την αντιμετώπιση καταστάσεων ανάγκης μετά από φυσικές καταστροφές…
Ζώνη Ασφαλείας Προκαλύψεως
Όλα τα φυλάκια-παρατηρητήρια που βρίσκονται κατά μήκος του ποταμού Έβρου, ανήκουν στα λεγόμενα «Τάγματα προκαλύψεως».
Να σημειώσουμε εδώ ότι η περιοχή που ελέγχουν όλα τα φυλάκια-παρατηρητήρια κατά μήκος του ποταμού αποκαλείται Ζώνη Ασφαλείας Προκαλύψεως (ΖΑΠ) και εκτείνεται από τις δυτικές όχθες του ποταμού μέχρι και 500 μέτρα, μέσα στο ελληνικό έδαφος.
Στο προσωπικό που επανδρώνει τα φυλάκια-παρατηρητήρια της ΖΑΠ περιλαμβάνονται έφεδροι οπλίτες υπαξιωματικοί και δόκιμοι αξιωματικοί, επαγγελματίες οπλίτες (ΕΠΟΠ), μόνιμοι υπαξιωματικοί του Πεζικού και αξιωματικοί.
Οι έφεδροι οπλίτες και υπαξιωματικοί που τοποθετούνται σε κάθε ένα από αυτά, παραμένουν εκεί κατά κανόνα μέχρι το τέλος της θητείας τους και αυτό έχει καθιερωθεί για ευνόητους λόγους…
Με το τέλος της αρχικής εκπαίδευσής τους και της περιόδου προσαρμογής (μετά την τοποθέτησή τους στο εκάστοτε φυλάκιο-παρατηρητήριο), αρχίζουν να εκτελούν καθήκοντα προκαλύψεως.
Σε αυτά περιλαμβάνονται η παρατήρηση, η διεξαγωγή περιπολιών, το στήσιμο ενέδρας, η αντιμετώπιση και η σύλληψη λαθρομεταναστών και η χρήση των διαθέσιμων συστημάτων για την εκτέλεση όλων αυτών των αποστολών όπως διοπτρών, πυξίδων και χαρτών.
Να σημειώσουμε εδώ ότι ο Ε.Σ. έχει αποκλειστικά και μόνο καθήκοντα αντιμετώπισης, αποτροπής εισόδου. Η αποτροπή της εισόδου γίνεται μέσω της συνεχούς παρουσίας περιπόλων στις όχθες του ποταμού Έβρου. Απέναντι εκτείνεται η πεδιάδα του ποταμού Έβρου από την Τουρκική πλευρά και με γυμνό μάτι διακρίνονται και ορισμένα χωριά και οικισμοί.
Τα φυλάκια-παρατηρητήρια εκτός από τις περιπόλους που βγάζουν για την επιτήρηση του τομέα ευθύνης τους, επιβλέπουν ένα αρκετά μεγάλο κομμάτι της παραποτάμιας περιοχής με την χρήση ηλεκτρονικών συστημάτων επιτήρησης.
Η εμπειρία που αποκτάται από το προσωπικό στην διεξαγωγή τέτοιων αποστολών είναι αρκετά πολύτιμη για να επιτρέπει συχνές μεταθέσεις και αποσπάσεις, η δε «βαρύτητα» της αποστολής των φυλακίων-παρατηρητηρίων δεν επιτρέπει λάθη.. Απαιτείται εμπειρία, εξειδίκευση και γνώση των διαδικασιών ασφάλειας. Πρωτίστως όμως αυτό που χαρακτηρίζει το σύνολο του προσωπικού είναι το υψηλό ηθικό και η αίσθηση ευθύνης της αποστολής του απέναντι σε όλους τους Έλληνες.. Γι αυτό όλοι μας τους οφείλουμε πολλά..