Του Απόλλωνα Λεονταρίτη
Στο πλαίσιο της επιχειρησιακής εκπαίδευσης, την πρώτη εβδομάδα του Φεβρουαρίου 2017, εκτελέσθηκε από τη Β΄ Μοίρα Καταδρομών, εκπαίδευση σε χιονοσκεπείς περιοχές στο Βέρμιο.
Όπως είναι γνωστό οι επιχειρήσεις σε ορεινό περιβάλλον αποτελούν για τις Ειδικές Δυνάμεις του ΕΣ κατεξοχήν αντικείμενο, στο οποίο προετοιμάζονται συστηματικά καθώς μεγάλο ποσοστό του ελλαδικού χώρου καλύπτεται από βουνά. Συνεπώς αποτελεί φυσικό πεδίο δράσης που αν εξετάσουμε την ιστορική προέλευση του, θα δούμε ότι εντάσσεται στο δόγμα επιχειρήσεων από τα πρώιμα χρόνια της δημιουργίας των πρώτων ΛΟΚ (Λόχων Ορεινών Καταδρομών) του Ελληνικού Στρατού και συνεχίζεται μέχρι τις μέρες μας.
Η εκπαίδευση κατά βάση χωρίζεται σε 2 τομείς. Ο πρώτος είναι η εξοικείωση με τις καιρικές συνθήκες και το χιόνι. Ακολουθούν οι επιχειρήσεις σε χιονοσκεπείς περιοχές και αντίξοες συνθήκες.
Το προσωπικό διδάσκεται καταρχήν πώς να επιβιώσει σε μια περιοχή με πολύ δύσκολες συνθήκες με πολύ χιόνι. Χρησιμοποιούνται όλα τα μέσα με τα οποία μπορεί να διεισδύσει κάποιος σε χιονοσκεπείς περιοχές όπως είναι το ορειβατικό σκι, χιονοβατήδες, κίνηση σε παγωμένο χιόνι με κραμπόν,και πιολέ.
Από κει και πέρα διεξάγεται η διδασκαλία εκτέλεσης επιχειρήσεων αναγνώρισης με παρατηρητήρια που παρατηρούνται οι εχθρικές κινήσεις, όπως και κρούση σε διάφορους στόχους που βρίσκονται σε μεγάλο υψόμετρο και περιοχές που περιβάλλονται από χιόνι».
Εξοπλισμός – τεχνικές
Ο εξοπλισμός του προσωπικού σε υλικά είναι ο κατάλληλος για χιονοσκεπείς
περιοχές μεγάλου υψομέτρου. Στον εξοπλισμό κάθε Καταδρομέας θα πρέπει να φέρει μαζί του Ιματισμό τριών στρωμάτων (μονωτικό, αντιανεμικό και αδιάβροχο στρώμα), υποδήματα ορειβατικού τύπου, γάντια, γυαλιά ηλίου καθώς και κάλυμμα Κεφαλής.
Το ορειβατικό σκι είναι μια μέθοδος διείσδυσης που παραδοσιακά χρησιμοποιείται από τους χιονοδρόμους καταδρομείς. Απαιτεί καλή φυσική κατάσταση καθώς δοκιμάζει τα όρια κοπώσεως.
Οι άνδρες των Ειδικών Δυνάμεων μαθαίνουν να κατασκευάζουν καταλύματα για πρόχειρή η μακρά διαβίωση σε χιονοσκεπείς περιοχές. Μοντέρνος εξοπλισμός συνδυάζεται με παραδοσιακές τεχνικές προκειμένου να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα. Όλα εξαρτώνται από τη τοπογραφία της περιοχής, τις καιρικές συνθήκες και την επικρατούσα τακτική κατάσταση.
Βολές ταχείας αντίδρασης
Οι βολές ταχείας αντίδρασης αποτελούν ένα από τα «νέα» αντικείμενα εκπαίδευσης των Ειδικών Δυνάμεων. Λειτουργούν με στόχο την επαύξηση ευστοχίας κάθε στελέχους με την τεχνική της λήψης στάσης βολής από ευθεία η πλάγια όρθια θέση με προειδοποιητικό παράγγελμα.
Η τεχνική αυτή ακονίζει σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό την ευστοχία του προσωπικού από την κλασική στατική θέση βολής ενώ προετοιμάζει τα στελέχη των Ειδικών Δυνάμεων για εμπλοκές όπου ενδέχεται να πραγματοποιηθούν σε περίπολο μάχης με τον αντίπαλο.
Ζητούμενο είναι η ακρίβεια πυρών στα δεδομένα της ταχύτητας εμπλοκής που απορρέει από τον τρόπο δράσης των περιπόλων Ειδικών Δυνάμεων που θα έρθουν σε άμεση επαφή με υπέρτερες εχθρικές δυνάμεις. Τέλος η δραστηρίότητα καθόλη τη διάρκεια της παραμονής στο ύπαιθρο περιλαμβάνει φυσικά και συνεχείς ασκήσεις σωματικής βελτίωσης..