ΣΣΕ: Οταν η ιστορία επιμένει να επαναλαμβάνεται κατά «διαβολικό» τρόπο

Η Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων είχε απασχολήσει τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων το 1982. Τότε, που το ΠΑΣΟΚ μετρούσε ένα χρόνο στην εξουσία και είχε καταργήσει τα περιβότητα πιστοποιητικά κοινωνικών φρονημάτων για την είσοδο στις στρατιωτικές σχολές.

Θύμα τότε ήταν ένας πρωτοετής εύελπις, ο Παπαϊορδανίδης, που -κατά τα δημοσιεύματα της εποχής- τον είχαν «καρφώσει» συμμαθητές του ότι κάποτε είχε βρεθεί σε συγκέντρωση του ΚΚΕ ή κατά άλλους στα γραφεία της ΚΝΕ. Τι έγινε; Σύμφωνα πάντα με δημοσιεύματα της εποχής, την υπόθεση είχαν αναλάβει να «ξεκαθαρίσουν» ο αρχηγός των τεταρτοετών της σχολής, που συμβαίνει να είναι πατέρας του εύελπι, που πρωταγωνίστησε στα γεγονότα της 17 Νοεμβρίου στη ΣΣΕ φέτος.

Ετσι, λοιπόν, ο τότε αρχηγός των τεταρτοετών της σχολής, που ήταν γιος συνταγματάρχη κι αδελφός του αρχηγού άλλης τάξης στη σχολή, μαζί με άλλους οχτώ συμμαθητές του προσέφυγαν σε μια άτυπου χαρακτήρα ανάκριση. Ο πρωτοετής κατέληξε στο 401 στρατιωτικό νοσοκομείο από το ξύλο.

Το θέμα, όμως, πήρε πολιτικές διαστάσεις εντός και εκτός Βουλής. Ο Ευ. Αβέρωφ, τότε πρόεδρος της Ν.Δ., κατηγόρησε την κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ ότι «υπέχει ευθύνες για την ανοχή την οποία επιδεικνύει στις προσπάθειες του ΚΚΕ να αλώσει τις ένοπλες δυνάμεις». Από την άλλη, ο φιλοκυβερνητικός Τύπος μιλούσε για «νέα ΕΣΑ», το ΚΚΕ για «χοτροκομένη προβοκάτσια» και από το Πεντάγωνο έλεγαν ότι οι εννέα ευέλπιδες θα παραπέμπονταν στο Πειθαρχικό με το ερώτημα της αποπομπής και διέρρεαν ότι τα αδικήματά τους ανήκουν στην αρμοδιότητα του Διαρκούς Στρατοδικείου.

Αλλο τι έλεγαν, άλλο τι έγινε… Το Πειθαρχικό της Ευελπίδων θεώρησε ότι δεν συνέτρεχε κανένας λόγος αποβολής, τα περί Στρατοδικείου ξεχάστηκαν, ο αρχηγός της τάξης τιμωρήθηκε με 40 μέρες φυλακή κι οι άλλοι οκτώ με 30, πρακτικά όσες θα έτρωγαν και για κάποιο τρέχον πειθαρχικό παράπτωμα. Οι ποινές δεν τελειώσαν εκεί. Επεκτάθηκαν και στον Παπαιορδανίδη -αυτόν που έκαναν μαύρο στο ξύλο- με μια 20άρα με το σκεπτικό ότι εξέθεσε σε βέβηλα μάτια τα εσωτερικά του αβάτου της σχολής.

Ο Παπαιορδανίδης επέστρεψε στη ΣΣΕ, αλλά μόνον για λίγους μήνες. Κάποια «αόρατη» δύναμη στη σχολή είχε δώσει γραμμή να μην του μιλάει και να μην τον πλησιάζει κανένας. Απογοητευμένος εγκατέλειψε το στρατό για πάντα, ενώ εκείνοι που τον είχαν βασανίσει παρελάμβαναν τα ξίφη τους από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Υ.Γ. Οταν συνεδρίαζε το πειθαρχικό, θυμούνται κάποιοι, στο διάλλειμα βρισκόταν στο πλευρό του ο συνταγματάρχης πατέρας του, αλλά και -χωρίς να κρατούν προσχήματα- τα μέλη του πειθαρχικού. Λεπτομέριες;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Ντοκουμέντο:δημοσίευμα του 1982 που δείχνει ότι η ιστορία στην ΣΣΕ επαναλαμβάνεται

Αξιωματικοί ο εύκολος στόχος.΄Αρθρο του Δρ.Ι.Παρίση

Επικίνδυνα «πολιτικάντικα» παιχνίδια με τις ΕΔ

Τι σχέση έχει η παρέλαση της Θεσσαλονίκης με τον Εύελπι.Δείτε το  βίντεο