Η κατασκευή της τάφρου στον Έβρο ,υποτίθεται ότι ήταν ένα έργο το οποίο έγινε για να εξυπηρετήσει συγεκριμένους επιχειρησιακούς σκοπούς. Η ηγεσία του ΥΕΘΑ και του ΓΕΣ ορθώς μέχρι πριν από λίγα 24ωρα είχαν αποφύγει τη “προβολή” του. Η τάφρος δεν έγινε για να διαφημιστεί.
Πριν από λίγες ημέρες στην επίσημη ιστοσελίδα του ΓΕΣ δημοσιεύτηκαν φωτογραφίες του Α/ΓΕΣ στις οποίες εμφανιζόταν κι ένα μικρό κομμάτι της τάφρου. Δεκτό κι αυτό για να σταλεί ας πούμε το μήνυμα στους αποδέκτες που έπρεπε να το λάβουν .
Όμως το θέμα δεν σταμάτησε εκεί κι έχει αρχίσει πλέον να λαμβάνει διαστάσεις. Αφού λοιπόν κάποιοι αποφάσισαν να δώσουν στη δημοσιότητα τα πάντα για τη τάφρο, πρέπει να ανοίξει η συζήτηση για το πόσο χρήσιμη,άχρηστη ή και επικίνδυνη είναι η τάφρος,όχι για τους άλλους,αλλά για εμάς.
Αφού λοιπόν χωρίς κάποιο ενδοιασμό αποκαλύφθηκε τι και γιατί γίνεται από μέρους μας θα επιχειρήσουμε με την σειρά μας να μπούμε και στην ουσία του θέματος αφού ολοκληρώσαμε μία έρευνα συγκεντρώνοντας πληροφορίες και γνώμες αρκετών καταξιωμένων σε αποστρατεία αλλά και σε ενέργεια ανωτάτων αξιωματικών.
Κατ’ αρχήν θα θέλαμε να ρωτήσουμε το ΓΕΣ ποια είναι αυτή η επιστημονική επιτροπή και ποιοι είναι οι καθηγητές του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου που μελέτησαν το θέμα. Μήπως η αρμόδιες και θεσμοθετημένες με τους στρατιωτικούς κανονισμούς επιτροπές, που συγκροτήθηκαν κατά Σχηματισμό από το Δ’ΣΣ τον Δεκέμβριο του 2009 υπέβαλλαν μελέτες με την σύμφωνη γνώμη του τότε Διοικητού του Σώματος που εισηγούνται διαφορετικά πράγματα από τα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη;
Δεν συμμεριζόμαστε την άποψη ότι αυτό το έργο είναι στρατηγικής σημασίας καθόσον όλους όσους ρωτήσαμε για να αποκρυσταλλώσουμε την δική μας άποψη μας απάντησαν ότι μάλλον κάποιος θα έπρεπε να αναφέρει στο ΓΕΣ ότι στο σύγχρονο πεδίο της μάχης η δημιουργία παθητικού εδάφους πολύ λίγα προσφέρει όταν μάλιστα έχει υιοθετήσει εδώ και χρόνια ο Στρατός μας ως Δόγμα την ενεργητική άμυνα, μία μορφή ελιγμού που μπορεί να καταστρέψει τον αντίπαλο και να μεταφέρει τον αγώνα στο έδαφος του.
Εκτός και αν το Δόγμα έχει αλλάξει και πάμε πίσω στην τακτική της γραμμής Μαζινό, που όμως και αυτή υπερκεράσθηκε. Ήδη κάποιοι μπορούν να αντιληφθούν από πού μπορεί να γίνει υπερκέραση. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι έργα σε όλη την Ε/Τ μεθόριο θα μειώσουν τα μέγιστα την επιθετική μορφή του αγώνα των ελληνικών δυνάμεων. Δηλαδή με αυτό τον τρόπο δημιουργούμε δυνάμεις στατικές και παθητικές και χωρίς καμία δυνατότητα ανάληψης πρωτοβουλίας. Οι γνώμες των ερωτηθέντων στρατιωτικών συγκλίνουν ότι μόνο στο προγεφύρωμα του Καράγατς χρειαζόταν διαπλάτυνση και επέκταση η τάφρος διότι μόνο εκεί υπάρχουν χερσαία σύνορα και έτσι εξουδετερώνεται το τακτικό πλεονέκτημα των αποκτηθέντων νέων γεφυροφόρων αρμάτων του Τουρκικού Στρατού . Με το να γίνει τάφρος και άλλα έργα παράλληλα του Έβρου δεχόμαστε πλέον έμμεσα ότι οι Τουρκικές δυνάμεις σε περίπτωση Ε/Τ πολέμου θα περάσουν με περίπατο τον ποταμό! Μας είπαν και άλλα πολλά που στηρίζουν τις απόψεις τους αλλά κατανοούμε την επιθυμία τους να μην δημοσιευθούν άλλες πληροφορίες διότι εμείς αντιλαμβανόμαστε ότι ενδεχομένως θα αποκαλυφθούν πράγματα που δεν πρέπει.
Η εκτίμηση μας είναι ότι η Τουρκική πλευρά θα εκμεταλλευτεί το θέμα κατάλληλα και η στρατιωτική της ηγεσία θα βγάλει τα …ευνόητα συμπεράσματα της. Όσο για τους ευρωπαίους συμμάχους που διάβασαν το άρθρο στο Spiegel και αλλού μάλλον θα χαμογελούν με το ερωτηματικό «είναι δυνατόν να γίνονται τέτοια αμυντικά έργα το 2011».