Διπλογραφικό σύστημα υιοθετεί ο στρατός. Θα μπει σε τάξη το στρατιωτικό λογιστήριο;

Η υιοθέτηση ενός διπλογραφικού συστήματος θα έπρεπε να έχει γίνει εδώ και χρόνια από το στρατό. Στην εποχή του μνημονίου, υποχρεώθηκε να το κάνει, όπως σταδιακά αρχίζουν να εφαρμόζουν διάφορεις φορείς της κυβέρνησης και της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Ο στρατός αποκτά ένα «σύστημα Διπλογραφικής Λογιστικής Τροποποιημένης Ταμειακής Βάσης». Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Η πολιτικο-στρατιωτική ηγεσία  θα μπορεί να παρακολουθεί σε πραγματικό χρόνο τις δαπάνες, ώστε να υπάρχει καλύτερος έλεγχος και σχεδιασμός.

Χαρακτηριστικό είναι ότι στο ελληνικό δημόσιο, γενικότερα, είχαν γίνει προτάσεις για υιοθέτηση τέτοιων συστημάτων προ του… 1980! Τότε έλεγαν να εγκαταστήσουν ένα σύστημα μέσω του οποίου κάθε δαπάνη του δημοσίου να εγγράφεται στον προϋπολογισμό και να υπολογίζεται από το μηδέν και όχι ως αναλογικό αποτέλεσμα της προηγούμενης χρονιάς.

Ετσι κάθε δαπάνη θα ήταν πιο κοντά στην πραγματική ανάγκη και οι υπηρεσίες δεν θα ακολουθούσαν την πρακτική να αυξάνουν ή να μειώνουν το κονδύλι της προηγούμενης χρονιάς, κάτι που γίνεται κατά κόρον τους τελευταίους μήνες από την πολιτική ηγεσία του Πενταγώνου και έχει συχνά αναφερθεί το OnAlert. Πρόκειται για τη «χαρτοκοπτική» στον προϋπολογισμό του ΥΠΕΘΑ και των Γενικών Επιτελείων με μεταφορές ποσών από τον έναν κωδικό του προϋπολογισμού στον άλλον.

Τι θα γίνει τώρα; «Ανακαλύπτουμε τον τροχό», που έχουν και άλλες χώρες. Ενα διπλογραφικό σύστημα δημόσιων λογιστικών για παρακολουθούμε τα δημόσια οικονομικά με προβλέψεις μέχρι και το στάδιο της έκδοσης ισολογισμού του κράτους. Οι δαπάνες παρακολουθούνται σε πραγματικό χρόνο μέσω δικτύου συνδεδεμένων γραφείων και λειτουργών – χειριστών, όπου κανένας δεν μπορεί να ξεφύγει. Και με αυστηρή προκαθορισμένη ροή μέσω ασφαλιστικών δικλίδων εγκρίσεων προτού πληρωθεί ένα ποσό.

Για να δούμε…

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε την απόφαση της αγοράς του συστήματος από το στρατό.